NAJBOLJI NEGATIVCI U SERIJAMA (prvi dio)

Na Goodtalking portalu možete pronaći tri nastavka o filmskim negativcima koje pamtimo. Lista filmskih negativaca nije konačna, uskoro stižu novi nastavci no prije toga stiže i početak izbora najboljih negativaca u serijama. Pred Vama je prvi dio pregleda, sedam serija i negativci koji se pamte….

 

BOB 

 

Foto: CBS

 

 

SERIJA: Twin Peaks

GLUMAC: Frank Silva

Voljeli ga ili ne priznati se mora – David Lynch osebujan je lik iza kojeg je niz projekata za pamćenje. Prije svega filmskih, ali Lynch je autor (uz Marka Frosta) jedne od najpopularnijih serija u povijesti. O Twin Peaksu ispisani su mnogi tekstovi, analize i tumačenja u kojima se, između ostalih, ističe glavni negativac – zlo personificirano u liku Boba kojeg interpretira Frank Silva. Bob je doista jeziva pojava – posebno je zanimljiv način na koji je Silva dobio ulogu. Ne, nije riječ o audiciji – Silva je radio na setu filma i nije bio u planovima za glumački posao. No, Lynch je upravo njega odabrao za ulogu negativca u seriji. Prema riječima Davida Lyncha Silva je fizičkim izgledom bio najbliži Bobu. Rečeno – učinjeno: Silva je postao Bob i pamti se kao lik koji ledi krv u žilama.

 

SNOOP & CHRIS

 

 

Foto: HBO

Serija: Žica

Glumci: Felicia Pearson, Gbenga Akinnagbe

Tijekom gledanja “Žice” gledatelj je suočen s velikim brojem negativaca. Zapravo, tamo u Baltimoreu tanka je linija između dobrih i loših, negativaca i pozitivaca. Ipak, zbog brutalnosti i nevjerojatne lakoće ubijanja izdvajaju se Chris i, posebno, Snoop (većinom obavljaju poslove zajedno). Spomenuti likovi pojavljuju se nakon što Marlo Stanfield postaje najveći diler u gradu – oni su njegovi ubojice koji šetaju Baltimoreom noseći kantu s krečom (za posipanje leševa) i pištolj za čavle. Oprema za proizvodnju i rješavanja leševa. Stephen King je za Snoop izjavio kako je riječ o najstrašnijem ženskom negativcu koji se pojavio u serijama – glumicu Feliciu Pearson za ulogu Snoop regrutirao je pokojni Michael K. Williams (u seriji interpretira Omara) nakon slučajnog susreta u noćnom klubu. Felicia je odrasla u najopasnijoj četvrti Baltimorea, odležala je osam godina zbog ubojstva djevojke – svoju je životnu priču zapisala u knjizi. Njena je priča još jedan razlog zbog kojeg je “Žica” toliko uvjerljiva u prikazu likova i događaja u Baltimoreu.

 

TRINITY

 

Foto: Showtime

 

Serija: Dexter

Glumac: John Lithgow

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih serijskih ubojica u svijetu serija je Dexter Morgan. Dexter je zaposlenik policije Miamija – u slobodno vrijeme Dexter ubija kako bi nahranio mračnog suputnika koji ga prati čitav život. No, Dexter ima kodeks prema kojem bira žrtve – u četvrtoj sezoni Dexter se obračunao s najopasnijim i najlukavijim protivnikom. Arthur Mitchell poznat pod umjetničkim imenom Trinity također je serijski ubojica, ali on je drugačija zvijer od Dextera. Obiteljski čovjek koji se pretvara u nemilosrdnog ubojicu razotkrit će Dextera i njegov identitet, ali će cijena biti velika. Mitchell je ubio svjetlo Dextera Morgana – Ritu. John Lithgow izvrstan je u ulozi ubojice koji je skriven iza obiteljskih vrata i crkvenih običaja.

 

PUŠAČ iliti Cigarette Smoking Man

 

Foto: 20th Century Studios

 

Serija: Dosjei X

Glumac: Carl Gerhard Busch

Uvijek kada se u epizodi “Dosjea X” pojavi žar cigarete znamo da je prisutan ON – bezimeni čovjek s cigaretom (u jednoj epizodi spominje se ime C.G.B Spender no čini se kako je to tek jedno od imena koje Pušač koristi – u 11. epizodi otkriva se kako je njegovo pravo ime Carl Gerhard Busch) koji je svojevrsni glavni protivnik agenata Muldera i Scully. Pušač je personifikacija duboke države, tajnih operacija koje se odigravaju daleko od očiju javnosti, ali određuju sudbinu nacije. On je član Sindikata – tajne organizacije koje vuče poteze iz sjene. Pušač je povezan s ubojstvom predsjednika Kennedyja, kubanskom krizom, ratom u Vijetnamu, ali i istragama kojima se bave Mulder i Scully. Pušač je negativac koji, onako na prvu, nije toliko jeziv i opasan poput prethodnika s ove liste, ali kada se uzme u obzir u kakvim je sve poslovima sudjelovao i broj ljudskih sudbina na koje je utjecao je puno, puno veći. Pušača su interpretirala tri glumca – stariju verziju koja se najčešće spominje u seriji glumi William B.Davis dok mladog Pušača interpretiraju Chris Owens i Craig Warkentin

 

GUSTAVO “GUS” FRING

 

Foto: AMC

 

Serije: Breaking Bad i Nazovi Saula

Glumac: Giancarlo Esposito

U redu, serije “Breaking Bad” i “Nazovi Saula” ispunjene su negativcima koji se mogu naći na ovoj (ili budućim) Goodtalking listama najvećih negativaca u serijama. Ipak, možda i najbolji, najuvjerljivi među njima je Gustavo Fring. Gustavo je voditelj lanca brze hrane poznate pod nazivom “Los Pollos Hermanos” (engleski: The Chicken Brothers) – restorani su tek paravan (način pranja novca) za čovjeka koji je jedan od najvećih distributera droge u SAD-u. Fring (izvrsni Giancarlo Esposito) ledeno je ljubazan i sistematičan voditelj restorana koji se u nekoliko trenutaka pretvara u nemilosrdnog i brutalnog gospodara života i smrti. Gustavo je kombinator i taktičar – njegovi su potezi promišljeni i uvijek je na oprezu. Mali dio njegovog uspona na narko sceni prikazan je u epizodama “Breaking Bad-a” no bilo bi izvrsno kada bi, poput Saula Goodmana, Fring dobio i vlastitu seriju. Seriju koja bi krenula od početaka uspona Fringsa tamo negdje u Čileu…

 

VERNON SCHILLINGER

 

Foto: HBO

 

Serija: Oz

Glumac: J.K. Simmons

Godine 2015. J.K. Simmons osvojio je “Oscara” za nastup u filmu Ritam ludila (originalan naslov “Whiplash”) – publika je bila oduševljena glumčevom interpretacijom sadističkog profesora Terencea Fletchera. Međutim, gledatelji koji su pratili seriju “Oz” znali su kako sadističko izdanje glumca nije nikakvo iznenađenje – Simmons je brutalniji i nasilniji u ulozi Verna Schillingera, vođe Arijevca koji su zatvorenici Smaragdnog grada, posebne kaznionice u kojoj se nastoje rehabilitirati zatvorenici. Među nevjerojatnom konkurencijom zatvorenika kažnjenih za počinjenje teških kaznenih djela Schillinger je vjerojatno najgori – rasist i nacist s ostalim se zatvorenicima obračunava ubojstvima i silovanjima. Posebna metoda nasilja i sadističkog iživljavanja je napad na članove obitelji ili prijatelja izvan zatvora – Schillinger izvan zatvora ima razgranatu mrežu suradnika koji čekaju njegove zapovijedi.

 

NINA MYERS 

 

Foto: Screenshot

 

Serija: 24

Glumica: Sarah Clarke

 

Tijekom sezona serije “24” Jack Bauer (Kiefer Sutherland) obračunao se s teroristima koji imaju različite ciljeve, unutarnjim neprijateljem…ali najteže je i najkompliciranije bilo riješiti prijetnju zvanu Nina Myers. Nina je bila agentica CTU odjela u Los Angelesu (dakle, Bauerova kolegica), ali je prešla na tamnu stranu – postala je Nina dvostruka agentica koja je radila za teroriste. Ona postaje i najveći neprijatelj Jacka Bauera i zbog privatne stvari – Nina je ubojica Jackove supruge Teri Bauer. Obračun Bauera i Nine traje nekoliko sezona (točnije dana) – na kraju priče…ma sudbinu Nine Myers najbolje je otkriti gledajući seriju.

 

 

Share