FILMSKI NEGATIVCI KOJE PAMTIMO (prvi dio)

Povijest filma bogata je negativcima. Često su uloge negativaca obilježile karijere glumaca, nagrađivane su filmskim nagradama i zauvijek imaju počasni status ljubitelja filma. GOODTALKING Vam donosi prvi od nekoliko nastavaka u kojima se prisjećamo negativaca iz svijeta filma:

1. JOHN DOE (Kevin Spacey) – Sedam (Seven), 1995

Jedan od najboljih trilera u povijesti filma morao je imati vrhunski napisanog i odglumljenog negativca. Upravo je takav John Doe – kako mu i ime kaže on je sustavu nepoznat i znaju se njegove namjere te zapisi o svakodnevici kojoj živi. John Doe je odlučio kazniti čitavo društvo ubojstvima koja su inspirirana grijesima. Kazna su ritualna ubojstva koja završavaju u finalu filma gdje je John Doe ostvario svoje planove. Kevin Spacey u jednoj od najboljih uloga karijere.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

2. MICHAEL MYERS (Will Sandin i Tony Moran) – Noć vještica (Halloween), 1978

U maestralno režiranim prvim minutama horora iz 1978. godine šestogodišnji dječak Michael Myers ubija sestru i završava u umobolnici. Godinama kasnije Michael bježi i vraća se na mjesto gdje je ubio kako bi nastavio….ubijati.

Michael Myers je čisto iskonsko zlo u ljudskom obliku. Carpenter je ubojicu, horor ikonu, zamislio i realizirao na način koji ledi krv u žilama. Michael je ubojica i tu nema pomoći, socijalizacije ili pokušaja da se njegovi postupci shvate ili pronađu razlozi. Ako ima priliku Michael će ubiti – jedini koji to znaju i razumiju su Sam Loomis i Laurie Strode (Donald Pleasence i Jamie Lee Curtis).

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

3. SESTRA RATCHED (Louise Fletcher) – Let iznad kukavičjeg gnijezda (One Flew Over the Cuckoo Nest) – (1975)

Njen osmijeh je leden. Njena pojava izaziva strah i nemir kod pacijenata. Da, ona bi trebala pomoći, ali zapravo je produžena ruka sustava koji pacijente sa psihičkim problemima nastoji ugušiti lijekovima bez ikakvog razumijevanja za njihove probleme. Ona je sestra Ratched glavna i odgovorna u instituciji gdje je zaglavio McMurphy (Jack Nicholson) i njegovi kolege. Sestra Ratched ima neograničenu moć unutar zidova ustanove koja bi trebala pomoći štićenicima. Ima li nešto strašnije od osobe za koju mislite da će Vam pomoći kada imate zdravstvenih problema? Sestra Ratched nameće svoja pravila – za interpretaciju glavne negativke filma Louise Fletcher nagrađena je Oscarom.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

4. HANNIBAL LECTER (Anthony Hopkins) – Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs) – (1991)

Samo 17 minuta trebalo je Anthonyju Hopkinsu za jednu od najdojmljivijih glumačkih izvedbi u povijesti filma. Da, Hannibal Lecter pojavljuje se u malo minuta filma, ali svaka sekunda je nezaboravna. Hannibal je inteligentni, sofisticiran serijski ubojica. Kanibal. Uhvaćen i zatvoren, ali postaje pomoćnik u istrazi neiskusne FBI agentice Clarice Sterling. Njihova kemija i interakcija nevjerojatno je uvjerljiva, pomalo i perverzna. Dr. Lecter istodobno zastrašuje i fascinira.

5. AMON GOTH (Ralph Fiennes) – Schindlerova lista (Schindler’s List) – (1993)

Užas Holokausta, stradanja civila u koncentracionim logorima mogu se pronaći u liku Amona Gothae iz filma “Schindlerova lista”. Goth je bio stvaran lik kojeg je u filmu briljantno i jezivo uvjerljivo interpretirao Ralph Fiennes. Nekoliko je scena u filmu koje opisuju pukovnika SS-a i njegovu misiju – nakaznost, brutalnost i žestina nacističkog režima imaju ljudski oblik i zovu se Amon Goth.

Photo: Universal Pictures

6. NORMAN BATES (Anthony Perkins) – Psiho (1959)

Uslužan i pristojan, uvijek nasmijani čovjek kojeg se može sresti u motelu Bates zapravo je psihopat i ubojica koji je, između ostalog, razvio podvojenu ličnost kao uspomenu na majku koju je otrovao. Majku i njenog zaručnika. Ubojstva se nastavljaju dolaskom neočekivane gošće u motel kada je redatelj Hitchcock stvorio jednu od najstrašnijih scena ubojstva (tuš). Posljednji kadrovi kada gledamo Batesa zatvorenog u umobolnicu najbolje opisuju o kakvom je dijaboličnom liku riječ

7. JOKER (Heath Ledger) – Vitez tame (The Dark Knight) (2008)

Govorilo se i pisalo kako nitko ne može nadmašiti Nicholsona kao Jokera kao i tko je taj Ledger, nije on za takvu ulogu. Ledger je bio oduševljen izborom redatelja Nolana (detalj opisan u dokumentarnom filmu “I am Heath Ledger” čiju recenziju možete pročitati OVDJE ) i dao je sve od sebe kako bi na svoj način interpretirao Jokera. I uspio je – njegov je Joker drugačiji od Nicholsonovog, dojmljiv, intrigantna i vrlo zanimljiv negativac. Korak ispred u planovima koje ostvaruje on je negativac koji će spaliti brdo dolara samo da bi poslao poruku. Ledgerova je sudbina tragična – glumac je posthumno nagrađen “Oscarom” za nezaboravnu, vječnu interpretaciju Jokera.

8.  ANNIE WILKES (Kathy Bates) – Misery (1990)

Annie Wilkes nastala je iz pera Stephena Kinga i glavna je protagonistica knjige “Misery” prema kojoj je 1990. godine snimljen film koji je režirao Rob Reiner. Ona je najveća obožavateljica pisca Paula Sheldona. Kada Sheldon doživi prometnu nesreću Annie spašava pisca, ali spašavanje ima veliku cijenu…

Kathy Bates je impresivna u ulozi Annie – gledatelj ime prilike vidjeti kako se Annie polako transformira od mirne i ljubazne domaćice do onog što stvarno jest. Scena u kojoj Annie lomi zglobove piscu (kako Sheldon ne može pobjeći) ostaje zauvijek u sjećanju. Kao i Kathy Bates u glavnoj ulozi.

Photo: MGM

9. HANS LANDA (Christoph Waltz) – Nemilosrdni gadovi (Inglorious Basterds) – (2009)

Tarantinova vizija drugačije povijesti iznjedrila je Hansa Landu – “Nemilosrdni gadovi” su svijetu predstavili austrijskog glumca Christopha Waltza. Landa je SS- Standartenfurer poznat kao lovac na Židove. Za razliku od Amona Gothae iz Lande, na prvi pogled, ne isijava mržnja – on je lukav i elokventan, pronicljiv i sistematičan časnik nacističke vojske na specijalnom zadatku. Hvatanje Židova, ali i protivnika režima Landina je strast, ali će Standartenfurer brzo prihvatiti dogovor ako je život ugrožen. Waltz je izvrstan, raspoložen i razigran u ulozi čovjeka koji ubija riječima i naređenjima sa smiješkom na licu. Oscar mu nije pobjegao…

10. HANS GRUBER (Alan Rickman) – Umri muški (Die Hard) – (1988)

“Umri muški” jedan je od najboljih akcijskih filmova u povijesti. “Umri muški” ima i jednog od najboljeg negativca u povijesti – njegovo ime je Hans Gruber i vođa je lopova (na početku je izgledalo terorista) koji su zauzeli zgradu Nakatomi. Alan Rickman sočno je i s nevjerojatnim užitkom odglumio Grubera. Verbalna nadmudrivanja Grubera i McClanea kulminirat će u finalu filma i završnom obračunu na vrhu zgrade. Vrhunska izvedba danas, nažalost, pokojnog glumca.

 

DRUGI I TREĆI DIO GOODTALKING PREGLEDA NAJBOLJIH FILMSKIH NEGATIVACA POTRAŽITE OVDJEOVDJE

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)