RECENZIJA: AQUAMAN I IZGUBLJENO KRALJEVSTVO – globalno zatopljenje protiv superjunaka

REDATELJ: James Wan

GLAVNE ULOGE: Jason Momoa, Patrick Wilson, Amber Heard, Yahya Abdul- Mateen

TRAJANJE: 124 minute

NAZIV ORIGINALA: Aquaman and the Lost Kingdom 

 

“Ne možemo ostaviti našu djecu u svijetu bez nade.” – Aquaman

 

Godina 2023. označila je nastavak pada interesa kino publike za superjunačke filmove. Nakon grandioznog završetka priče o Osvetnicima u filmu simboličnog naziva “Završnica” superjunaci više nisu toliko zanimljivi posjetiteljima kino dvorana(razlog je i njihova neinventivnost odnosno generički pristup). Uz izuzetak vrlo dobrog trećeg filma serijala Čuvari galaksije 3 i animiranog Spider-Mana sve ostalo je, ove godine, bilo komercijalni i(li) kreativni promašaj bez obzira da li je o Marvelu ili DC superjunačkom svijetu riječ. Kod “Marvela” promašaj godine je film Marveli (nešto više od 200 milijuna dolara zarade – filmu je uloženo 270, prema nekim izvrorima čak i 300 milijuna dolara). Uz slabe komercijalne rezultate većine filmova, “Marvel” je ostao i bez Jonathana Majorsa (Majors je predstavljen kao Kang – novi veliki Marvel negativac) koji je osuđen za zlostavljanje bivše djevojke – presuda je donijela otkaz Majorsu. Konkurentski DC superjunački svijet također je u problemima – procjene su kako je glavni ovogodišnji adut The Flash ostvario gubitak veći od 200 milijuna dolara (!!!). DC i Warner su ionako najavili resetiranje superjunačke priče (uz izuzetke kao što su Joker i The Batman” Roberta Pattinsona), ali takav potop Barryja Allena malo je tko očekivao. Kraj godine donosi film čiji je prethodnik rekorder kada je riječ o DC superjunačkim pričama – u kino je stigao Aquaman…

Nakon što je postao kralj Atlantide,  Arthur Curry bavi se dosadnim birokratskim poslovima. Privatni je život Aquamana puno zanimljiviji, zabavniji, ali i zahtjevniji – Curry je oženio Meru (Amber Heard je ponovila ulogu iz prvog filma unatoč burnim događajima tijekom razvoda od Johnnyja Deppa) i dobio nasljednika – Aquaman mlađi glavna je zanimacija kralja Atlantide. Ipak, mir odnosno život bez akcije neće dugo trajati – David Kane poznatiji kao Manta i dalje sanja osvetu za smrt oca. Manta i njegova ekipa otkriva drevno, moćno oružje koje je razlog napada uspjelog napada na Atlantidu. Suočen s poboljšanom verzijom Mante, kralj Atlantide treba pomoć u obrani kraljevstva i obitelji. Pomoć koju će potražiti od polubrata Orma zatočenog u strogo čuvanom zatvoru…

U svojim je razgovorima s novinarima Martin Scorsese u više navrata kritizirao filmove o superjunacima. Scorsese je bio prilično oštar i direktan – veliki je redateljski majstor djelomično pretjerao jer postoje izvrsni filmovi o superjunacima (inflacija takvih naslova posljednjih godina druga je priča) no jedna njegova rečenica izvrsno odgovara “Izgubljenom carstvu” – Scorsese superjunačke filmove zapravo i ne smatra filmovima već oni, prema riječima Martina Scorsesea, više izgledaju kao posjeta odnosno vožnja zabavnom, tematskom parku.

Upravo takav dojam ostavlja i gledanje “Izgubljenog carstva” – iako film počinje obećavajuće i izgleda kao da bi mogao ponuditi nešto novo i drugačije vrlo brzo postaje rutinski, generički i predvidljiv superjunački film bez puno (redateljskog) osjećaja za protagoniste i radnju. Radnja skače s lokacije na lokaciju (većinom su one, očekivano, ispod razine mora, vizuali i spomenute lokacije u više trenutaka izgledaju impresivno) bez želje i ambicije (ili redateljskog umijeća) za ozbiljnijim portretiranjem likova i odnosa među njima. Kako drugačije objasniti smrt Curryja najstarijeg kojoj je posvećeno tek nekoliko sekundi? Spomenuti detalj je tek jedan od nekoliko važnijih događaja u filmu kojeg je redatelj brzo i bez dramatike prikazao. Ipak je ovo vožnja zabavnim parkom i nemamo vremena za likove. Puno je lokacija koje treba posjetiti i demonstrirati efekte svih vrsta. Bez milosti prema protagonistima, ali i gledateljima.

Foto: Courtesy of Warner Bros. Picture – © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

 

Wan je prilično angažiran oko očuvanja planeta odnosno globalnog zatopljenja. Upravo će glavni negativac zahvaliti globalnom zatopljenju koje je omogućilo oslobađanje drevnog zla koje bi moglo uništiti čitav planet. U smislu metafore čitava prema kojoj će globalno zatopljenje uništiti izgled planeta na kojem živimo (ispod i iznad morske površine) ideja ne izgleda nezanimljivo, ali redatelju je važnije utapanje cjeline u efektima svih vrsta. Neke scene izgledaju impresivno, ali gledatelj tijekom gledanja filma osjeća zamor od silnog bombardiranja zvukom, bojama i histeričnom brzinom izmjena kadrova.

Tijekom filma mogu se prepoznati utjecaji (ili redateljski uzori, možda tek prepisivanja?) poznatih filmova iz prošlosti na stvaranje “Izgubljenog kraljevstva” . U trenucima trilogija “Gospodar prstenova” zatim ponešto “Matrixa” pa čak i “Zvjezdanih ratova” (odlazak kod krijumčara). Riječ je o izgledu pojedinih računalno stvorenih protagonista i naoružanja.

Vrhunac zaabavnih, duhovitih dijelova filma trebala je biti interakcija između braće – Patrick Wilson i Jason Momoa u ulogama Aquamana i Orsa imaju nekoliko zabavnih trenutaka, ali premalo za više od dva sata trajanja filma. Glumačka ekipa filma većinom je ista kao u prethodnom filmu – Nicole Kidman je vidljiva tek u rijetkim trenucima dok je Amber Heard (iz ranije spomenutih razloga) neželjeno dijete filma. Čitavim trajanjem filma Mera progovori tek nekoliko riječi i teško se oteti dojmu kako redatelj i nije bio pretjerano oduševljen njenim nastupom u filmu te čini sve kako bi je što više marginalizirao.

U trenutku pisanja ovog teksta nisu poznati prvi komercijalni rezultati “Izgubljenog carstva” no kakvi god oni bili novi je film o Aquamanu u trenucima vizualno i akcijski atraktivan, ali većinom siromašan sadržajem, predvidljiv i struktutom odnosno radnjom podsjeća na mnoge prethodne filmove o superjunacima. DC zatvara lošu godinu slabašnim filmom i ostaje tek nada kako će najavljeno resetiranje superjunačkog DC filmskog svijeta donijeti osvježenje. Nešto novo, zanimljivo i zabavno. Kod “Izgubljenog carstva” spomenutih detalja ima tek u tragovima, rijetkim trenucima filma…

 

OCJENA: 4