RECENZIJA: THE FLASH – ožiljci nas čine onakvima kakvim jesmo

REDATELJ: Andy Muschietti

GLAVNE ULOGE: Ezra Miller, Michael Keaton, Sasha Calle, Ben Affleck, Michael Shannon, Ron Livingston

TRAJANJE: 144 minute

 

Ovo bi moglo boljeti.” – Batman

 

Upozorenje: tekst otkriva detalje o radnji filma (ne više od onih koji se mogu pronaći u trailerima)

 

Multiverzumi odnosno paralelni svemiri (uz putovanje kroz vrijeme) posljednjih su godina osvojili Hollywood. “Marvel” superjunački svijet još od Završnice koristi spomenute detalje – doktor Strange zaglavio je u multiverzumu ludilanovi Ant-Man i Wasp film predstavili su novog negativca dok je susret trojice Spider-Manau Putu bez povratka izazvao pljesak u kino dvoranama (uz izvrsnu zaradu na svjetskim kino blagajnama).

Nije samo “Marvel” iskoristio multiverzume – ovogodišnji apsolutni pobjednik na dodjeli “Oscara” glavne je protagoniste poslao na ludo putovanje poznato pod naslovom “Sve u svoje vrijeme”. Nastao je film koji je pomeo konkurenciju i osvojio zlatne kipiće u većini najvažnijih kategorija.

Gdje je u čitavoj priči “DC” kao najveća superjunačka konkurencija “Marvelu”? Nakon filmova koji su podbacili na kino blagajnama, ali i kod gledatelja (Black Adam i posebno Shazam! Bijeg bogova ) stiglo je vrijeme za projekt u kojem je multiverzum važan dio priče. “The Flash” je uletio u kino dvorane diljem svijeta…

Redatelj Andy Muschietti (argentinski filmaš nije bio prvi izbor za realizaciju filma – u igri su bili Matthew Vaughn i Robert Zemeckis, ali je Ono kvalificiralo Muschiettija za Flash projekt) film počinje spektakularnom akcijom – Superman je zauzet akcijom na drugom kraju svijeta, Wonder Woman ne odgovara na pozive i krizu moraju riješiti Bruce Wayne i Barry Allen. Batman i Flash uspješno uspješno spašavaju stanovnike Gothama svih generacija (pomoć, ipak, stiže u posljednji trenutak) – nakon akcijskog uvoda film prelazi na priču o Allenu koji se teško nosi s duhovima prošlosti. Smrt majke i očeva sudbina težak je životni teret s kojim se Allen teško nosi. Flash želi promijeniti sudbinu majke, ali povratak u prošlost ima velike posljedice…

“The Flash” pati od problema koji se često mogu vidjeti u superjunačkim filmovima. U želji i ambicija impresioniranja gledatelja akcijom i efektima svih vrsta kao i detaljima priče  Muschietti u trenucima pretjeruje te film u posljednjim minutama, velikom finalu postaje prilično kaotičan (do tada su stvari, većinom, pod kontrolom). Veliki, vizualno raskošni nered. Ima u spomenutom finalu i zanimljivih detalja – multiverzum Barryja Allena odaje počast nekim protagonistima iz DC superjunačkog svijeta. Nekima koje pamtimo, nekima koje zapravo i nikada nismo imali prilike vidjeti…

Foto: Warner Bros. Pictures

Zabavnih i duhovitih trenutaka filmu ne nedostaje – “The Flash” sadrži više posveta kao i poigravanjima s poznatim i popularnim filmovima (npr. “Povratak u budućnost”). Interakcija između protagonista manje-više solidno funkcionira.

Traileri filma otkrili su povratak Michaela Keatona ulozi Batmana i Michaela Shannona kao generala Zoda. Mnogima je glavni razlog za gledanje filma upravo Keaton – puno je ljubitelja filma koji Keatona smatraju najboljim Batmanom u filmskoj povijesti. Keaton je, ponovo, u vrhunskoj formi i nevjerojatna je lakoća i uvjerljivost kojom glumac, trideset godina nakon uloge u “Batman se vraća”, ponovo interpretira Brucea Waynea odnosno Batmana. Shannon odnosno general Zod je tek usputni negativac – korektan u minutama koje je dobio. Ipak, nije se dogodilo ono što su neki predviđali (nagađali) – Zod i Batman Michaela Keatona nisu pojeli glavnog protagonista filma. “The Flash” je, prije svega, priča o Barryju Allenu.

Upravo priča o glavnom protagonistu kao i njegova motivacija koja pokreće radnju i kaos koji nastaje jedan je od najsnažnijih detalja filma. Iako superjunak, Barry Allen blizak je običnom čovjeku (gledatelju) zbog želje da pobijedi duhove prošlosti (s kojima se svakodnevno bori). Većina filmskih superjunaka spašavaju gradove, države…čitav svijet. U redu, i Flash ,na kraju priče, mora spasiti svijet i čitav univerzum, ali njegova je prva motivacija promijeniti prošlost zbog…majke. Upravo motivacija glavnog protagonista čini bliskim gledateljima jer tko ne bi učinio isto? Promijeniti tijek vremena zbog voljene osobe (u slučaju Flasha o majci je riječ). Ipak, Allen shvaća kako se neke stvari iz prošlosti ne mogu promijeniti koliko god bile bolne i teške. One su dio života bez obzira da li je riječ o superjunaku ili tek običnom čovjeku…

Uz spomenute Keatona i Shannona mora se napisati riječ-dvije o Ezri Milleru kojeg gledamo u dvostrukoj ulozi. Glumac o kojem se u posljednje vrijeme više govori zbog suludih poteza u privatnom životu (provala, fizičko nasilje… ) dobar je izbor za Barryja Allena. Ostaje pitanje hoće li glumac zadržati ulogu za buduće DC projekte. Dojmljiv je i nastup Sashe Calle – ona je Kara Zor-El. 

Nakon slabog “Black Adama” i groznog “Bijesa bogova”, “The Flash” je dobrodošao pozitivan pomak kada je riječ o DC superjunačkom svijetu. Zabavan i duhovit film nije lišen pretjerivanja, ali njegova temeljna priča i protagonisti su glavni, ne i jedini, razlog za odlazak u kino.

 

OCJENA: 7 (možda i nešto više)

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)