NAJAVA: FILMSKA JESEN 2023

Ljeto 2023. godine polako, ali sigurno odlazi u povijest. Stiže jesen i vrijeme je za GOODTALKING najavu najzanimljivijih filmova koje ćemo gledati do kraja godine. Fincher, Scorsese, Ridley Scott, Michael Mann…neki su od redatelja koji predstavljaju publici filmove u idućim mjesecima. Krenimo redom (datumi premijera odnose se na američke kino dvorane – otprilike se podudaraju domaćim premijerama):

 

RUJAN ili deveti mjesec

 

22.09: PLAĆENICI 4 (Expend4bles) – (kino)

Za nekoliko dana veterani akcijskog žanra vraćaju se, navodno, posljednji puta. Serijal koji je počeo 2010. godine završava četvrtim filmom u kojem plaćenici moraju spriječiti teroriste koji prijete nuklearnim oružjem. Redatelj filma je Scott Waugh – četvrti film ponovo je okupio jaku glumačku ekipu koju predvode Sylvester Stallone, Jason Statham, Andy Garcia, Iko Uwais, Tony Jaa, Dolph Lundgren, Levy Tran i Megan Fox koja će, sudeći, prema traileru imati važnu ulogu u filmu.

 

29.09: KREATOR (Creator) – (kino)

Od redatelja Garetha Edwardsa (Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda ) stiže znanstveno-fantastični film zanimljivog, intrigantnog pa i aktualnog zapleta. Radnja filma odigrava se u budućnosti – nakon što je umjetna inteligencija (stvorena kako bi zaštitila ljude) detonirala nuklearnu bombu u Los Angelesu, počeo je rat. Ljudi i umjetna inteligencija bore se za (pre)vlast na planetu. Čovječanstvo je pred pobjedom, ali umjetna inteligencija razvija novo oružje koje bi trebalo promijeniti tijek rata. Zadatak eliminiranja novog oružja dobiva Joshua – iskusni ratnik s ekipom kreće u akciju, ali tamo ih čeka iznenađenje… Glavne glumački aduti filma su John David Washington, Ken Watanabe i Gemma Chan.

REPTILE (Netflix)

Debitantski film Granta Singera na čijem je scenariju radio Benicio Del Toro koji je i glavni glumačka zvijezda filma. Riječ je o kriminalističkom trileru u kojem Del Toro interpretira detektiva Toma Nicholsa koji preuzima istragu brutalnog ubojstva mladog agenta za nekretnine. Istraga kreće u neočekivanom smjeru i Nichols mora preživjeti istragu, ali i izazove privatnog života. Uz Del Tora u filmu nastupaju Justin Timberlake, Michael Pitt i Alicia Silverstone.

 

LISTOPAD iliti deseti mjesec

 

13.10: WHAT HAPPENS LATER (Netflix)

Bila je kraljica romantičnih filmskih priča (drama i komedija). “Francuski poljubac”, “Imaš poštu”, “Preludij poljubcu”, “Imaš poštu”, “Kad muškarac voli ženu”…neke su od ljubavnih priča u kojima je nastupila. Ove godine Meg Ryan vraća se romantičnoj komediju kao glavna glumica, ali i redateljica filma “What Happens Later”. Meg je Willa, poslovna žena koja na aerodromu sretne bivšu ljubav – njegovo ime je Bill (David Duchovny) i čekajući prijevoz bivši se ljubavnici počinju prisjećati prošlih vremena…

 

20.10: UBOJICE CVJETNOG MJESECA (20.10)

“Killers of The Flower Moon” ekranizacija je knjige koja opisuje istinite događaje iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Radnja prati policijsku istragu serije ubojstava. Žrtve su domoroci, pripadnici indijanskog plemena u Oklahomi – ubojstva se počinju događati nekoliko mjeseci nakon što je otkrivena nafta na njihovoj zemlji. Redatelj ove intrigantne priče je Martin Scorsese koji je okupio izvrsnu glumačku ekipu. U filmu nastupaju glumci koji su obilježili sjajnu redateljevu filmografiju – da, da tu su De Niro i Leonardo DiCaprio, ali to nije sve. Na popisu glumaca i glumica koji nastupaju u filmu nalaze se i Brendan Fraser, Jesse Piemons, John Lithgow i Lily Gladstone. Riječ je o jednom od najočekivanijih filmova godine.

 

27.10: PAIN HUSTLER (Netflix)

Kriminalistička drama inspirirana istoimenim književnim predloškom Evana Hughesa iz 2022. godine. Glavna protagonistkinja filma je Liza Drake, samohrana majka koja pokušava za sebe i svoju kćer osigurati bolji život. Liza pronalazi posao u ljekarni koja je pred bankrotom – ipak ona i suradnici spašavaju ljekarnu (kao i vlastite poslove), ali se spletom okolnosti nađu usred afere izvan zakona. Redatelj filma je David Yates – glumačku ekipu predvode Emily Blunt, Chris Evans, Andy Garcia i Jay Duplass.

 

STUDENI ili jedanaesti mjesec

 

10.11: THE KILLER (Netflix)

David Fincher i “Netflix” vole se javno. Suradnja redatelja i streaming servisa traje čitavo desetljeće – počelo je serijom “Kuća od karata” zatim je stigla jedna od najboljih serija posljednjih godina (o “Mindhunteru” je riječ) pa “Mank” te serija “Ljubav, smrt i roboti”. Suradnja se nastavlja najskupljim filmom u karijeri Davida Finchera – “The Killer” ima budžet oko 175 milijuna dolara. Riječ je o ekranizaciji istomene grafičke novele koju je Fincher planirao snimiti prije dvadesetak godina. Priča filma prati plaćenog Ubojicu vrhunskog profesionalca koji počinje polako, ali sigurno psihički pucati nakon dugogodišnjeg bavljenja poslom. Ubojica želi pobjeći iz svijeta kojem godinama pripada, ali njegovi poslodavci učinit će sve da Ubojica nastavi s poslom. Ili nestane. Zauvijek. Ubojica je Michael Fassbender – u filmu nastupa i Tilda Swinton.

 

THE HOLDOVERS 

“Izborni dani”, “NebraskaNasljednici neki su od filmskih bisera američkog filmaša Alexandera Paynea. U novom filmu “The Holdovers” Payne ponovo surađuje s Paulom Giammatijem (glumac i redatelj su radili na “Stranputici”) – Giammati je profesor Hunham koji nije omiljen među studentima i kolegama. Na Božić 1970. godine Hunham ostaje u školi (obitelji nema) kako bi brinuo za učenike koji nemaju kamo otići. Profesor upoznaje zapravo druže se s problematičnim učenikom Angusom i kuharicom Mary. Neobično druženje pokazat će kako profesor Hunham ima puno više zajedničkog s dječakom i kuharicom nego što isprva izgleda…

 

MARVELI (The Marvels)

Jedini superjunački “Marvel” kino adut ove jeseni je (većinom) žensko superjunačko okupljanje pod naslovom “Marveli”. Riječ je o, između ostalih, ženskom superjunačkom okupljanju koje počinje u trenutku kada Monica Rambeau otkrije povezanost vlastitih superjunačkih moći s moćima Carol Danvers (kap. Marvel) i Kamale Khan – one će uskoro morati surađivati protiv zajedničkog neprijatelja. U odnosu na neka, ne tako davna, “Marvel” superjunačka vremena “Marveli” su prilično skromna ponuda – u filmu nastupaju Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani i Samuel L.Jackson

 

 

17.11: IGRE GLADI: BALADA PJEVICA I ZMIJA (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

Velika popularnost serijala “Igre gladi” razlog je i ovogodišnjeg prednastavka – gotovo trosatna “Balada Pjevica i Zmija” događa se 64 godine prije događaja iz prvog filma serijala. Lucy Gray Baird predstavlja siromašni Okrug 12 – njene su šanse uoči početka natjecanja minimalne, ali tako ne misli njen mentor osamnaestogodišnji Coriolanus Snow. Teško je reći što novo i originalno (u odnosu na prethodne filmove) novi “Igre gladi” film može ponuditi. Glumačku ekipu predvode Rachel Zegler (može li zamijeniti Jennifer Lawrence?), Viola Davis, Peter Dinklage i Tom Blyth.

 

 

NAPOLEON

Dugo je vremena Stanley Kubrick pripremao film o Napoleonu Bonaparteu. Nakon uspjeha “Odiseje” izgledalo je kako film ide u realizaciju – kao Napoleon i Josephine spominjali su se Jack Nicholson i Audrey Hepburn. Ipak, projekt nikada nije realiziran – razlog je, između ostalog, novac. No, čini se kako je bolje sreće veteran Ridley Scott (tek mu je osamdeset i peta) koji je dobio priliku realizirati biografsku filmsku priču o slavnom vojskovođi. Radnja filma pokazat će uspon Napoleona, ali i njegov turbulentan odnos s voljenom Josephine. Povijesna priča ponovo će, nakon “Gladijatora”, spojiti Scotta i Joaquina Phoenixa koji je odabran za ulogu Bonapartea – Josephine je Vanessa Kirby. U filmu nastupaju i Tahar Rahim te Ben Miles.

 

MAESTRO (Kino – na Netflix film stiže 20.12)

Bradley Cooper je dugo želio realizirati filmsku priču o jednom od najpoznatijih svjetskih dirigenata (skladatelja, pijanista…) u povijesti – prilika je stigla nakon sastanka s čelnicima “Netflixa” koji su dali zeleno svjetlo za realizaciju projekta u kojem je Cooper i jedan od scenarista filma te glavni glumac. Projekt su podržali Steven Spielberg i Martin Scorsese koji su potpisani kao producenti. Glumačku ekipu predvode Maya Hawke, Carey Mulligan, Sarah Silverman i Matt Bomer.

Radnja filma fokusirana je, većinom, na odnos Bernsteina i njegove voljene Felicie. Bernstein je buduću suprugu upoznao 1946. godine – bio je to početak ljubavne priče koju će Cooper ispričati gledateljima…

 

PROSINAC iliti dvanaesti mjesec 

 

15.12: FERRARI (kino)

Američki redatelj Michael Mann (“Vrućina”, “Probuđena savjest”, “Posljednji Mohikanac”, “Colateral”) pauzirao je osam godina kada je o filmovima riječ. Mann se tijekom pauze posvetio seriji (“Tokyo Vice”) kao i pisanju knjige (nastavak “Vrućine” – očekuje se ekranizacija knjige). Stari se redateljski majstor vraća filmu biografskom pričom o Enzu Ferrariju. Priča filma vraća nas u 1957. godinu, vrijeme velikih problema za Enza.  Njegova je tvrtka pred bankrotom, odnosi u obitelji nisu idealni – Enzo se, unatoč svemu, prijavljuje za utrku “Mille Miglia”. Tisuću milja utrke kao i njen ishod promijenit će sudbinu Enza Ferrarija, ali i njegove obitelji…Iako je naslovna uloga bila programirana za Christiana Balea glumac je odustao i kao Ferrarija gledamo Adama Drivera. U filmu nastupaju i Penelope Cruz, Shailene Woodley, Patrick Dempsey i Jack O’Connell….

 

WONKA (kino)

“Warner” ima dva aduta za posljednji mjesec 2023. kino godine. Prvi je “Wonka”, nešto kao prednastavaka koji prati mlađahnog Willyja Wonku u prvim pustolovinama. Redatelj filma je Paul King (“Paddington”) – mladi Wonka je Timothee Chalamet, Oompa-Loompa Hugh Grant. U filmu nastupaju i Olivia Colman, Rowan Atkinson, Sally Hawkins i Matt Lucas.

 

 

22.12: REBEL MOON: PART 1: CHILD OF FIRE (Netflix)

Nakon višegodišnje suradnje s “Warnerom” Zack Snyder preselio je na “Netflix”. Nakon zombija (“Army of the Dead”), Snyder je krenuo u realizaciju znanstveno-fantastičnog spektakla pod nazivom “Rebel Moon”.  

Nemaju pobunjenici iz naslova novog Snyderova filma poveznice s pobunjenicima iz “Zvjezdanih ratova” – redatelj gradi novi svijet (ili svjetove) u kojem je glavna junakinja Kora. Ona je ratnica koja okuplja ekipu pravednika, ratnika i ratnica koji će pružiti otpor nasilnim silama zla okupljenih pod imenom “Mother World”.

Koru interpretira Sofia Boutella (“Climax”, “Atomska plavuša”, “Mumija”…) – uz Boutellu glumačku ekipu predvode Charlie Hunnam, Anthony Hopkins, Jena Malone, Djimon Hounsou i Cary Elwes. 

 

25.12: AQUAMAN I IZGUBLJENO CARSTVO (kino)

Shazam! Bijes bogova , The Flash i Blue Beetle ovogodišnji je niz DC superjunačkih naslova koji su svi – komercijalno podbacili. Najveći gubitnik je “The Flash” iako je najbolji od spomenutih naslova (u redu, konkurencija nije pretjerano jaka). Krajem godine stiže i četvrti ovogodišnji DC superjunački projekt s poznatim glavnim protagonistom – nastavak filma iz 2018. godine…

Radnja “Izgubljenog carstva” odigrava se nekoliko godina nakon događaja u prvom filmu – Arthur Curry ili Aquaman mora se udružiti s polubratom, kraljem Ormom kako bi obranio kraljevstvo ispod vode. Glavni je neprijatelj Black Manta koji je okupio vojsku i želi uništiti sve što je Aquamanu drago….

Budžet filma iznosi dvjestotinjak milijuna dolara, trajanje filma je 120 minuta. Glumačku ekipu predvode Jason Momoa, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Yahya Abgul-Mateen II, Nicole Kidman, Amber Heard, Ben Affleck (aha, i Batman se pojavljuje u filmu)…