ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA

REDATELJ: Gareth Edwards
GLAVNE ULOGE: Felicity Jones, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn
TRAJANJE: 133 minuta
NAZIV ORIGINALA: Rogue One: A Star Wars Story 

 

“Ovdje više nema Jedija. Samo ova stara budala.” – Baze Mulbus

 

Nakon što je “Disney” uplatio Georgeu Lucasu sitnicu od 4 milijarde dolara za prava na “Ratove zvijezda” krenulo se u oživljavanje originalnog serijala, ali i razvijanje novih filmova iz udaljene galaksije. Realizacija epizode VII dočekana je kod većine obožavatelja s velikim nestrpljenjem i oduševljenjem. Zanimanje za nastavak priče bio je i ostao velik. Koliko velik svjedoče i rezultati filma na svjetskim kino blagajnama (zarada od 2.1 milijarde dolara). Puno više sumnje izazvala je najava da “Disney” namjerava snimati Star Wars filmove koji nisu direktno povezani s originalnim serijalom. Mnogi obožavatelji serijala, ali i redoviti pratitelji događanja u svijetu filma smatrali su da je takva odluka bespotrebno iskorištavanje “Star Wars” svijeta isključivo zbog financijske dobiti. Bez bilo kakvog osjećaja za važnost serijala. “Disney” se, naravno, nije predomislio nego je krenuo u razvijanje projekata. U idućih nekoliko godina gledat ćemo filmove o Han Solu i Bobba Fettu a prvi zasebni “Star Wars” film upravo je stigao u svjetska kina. Ako je suditi prema “Rogue One” razloga za nezadovoljstvo nema: film redatelja Garetha Edwardsa izvrsno se uklapa u “Star Wars” svijet, riječ je o projektu koji nimalo ne zaostaje za filmovima poznatog nam serijala.

Iduće godine proći će 40 godine od “Nove nade”. Radnja filma, između ostalog, govori o nacrtima “Zvijezde smrti”, super oružja koje bi Carstvu omogućilo uništavanje pobunjenika i potpuno kontrolu cijele galaksije. Pobunjenici su, znamo, uspjeli uništiti moćno oružje no pitanja o pobunjenicima koji su ukrali nacrte i onemogućili Imperatora ostala su neodgovorena. Znamo tek da su mnogi izgubili živote kako bi nacrti došli u posjed pobunjenika. “Rogue One” priča je o nastanku “Zvijezde smrti” i ekipi koja je ukrala nacrte najmoćnijeg oružja u udaljenoj galaksiji.

Radnja filma povezuje i ispunjava prazninu nastalu između “Osvete Sitha” i “Nove nade”. Posebna vrijednost filma vrijednog 200 milijuna dolara je činjenica da (osim zarade na kino blagajnama) nije riječ o štancanju i nepotrebnom korištenju “Star Wars” ideje isključivo za komercijalne svrhe. Iako “Rogue One” ne pripada izvornom serijalu, pričom i izvedbom u potpunosti opravdava snimanje. Osim što povezuje epizode tri i četiri saznajemo nove detalje vezane za pobunjenike i Imperij. Pobunjenici nisu homogeni, jedinstveni kao što su prikazani u epizodama IV, V i VI.  Postoje ekstremisti, otpadnici predvođeni Saw Gerrerom (dobar nastup Foresta Whitakera uz zamjerku na iritantnom govoru i glasu). Ekipa okupljena oko Gerrera ima radikalnije metode borbe kojima ostali pobunjenici nisu oduševeljeni. O Carstvu saznajemo da još uvijek nije na vrhuncu moći: brutalno testiranje “Zvijezde smrti” mora sakriti od Senata. Detalj koji govori koliko je redatelj dobro proučio gradivo prethodnih “Star Wars” filmova.

Redatelj Gareth Edwards (“Godzilla”) uspio je pronaći harmoniju, pomiriti prethodne filmove i potpuno novi projekt. “Rogue One” najozbiljniji je i najbrutalniji film od epizode II. Zapravo film je i žešći, nabrijaniji od “Carstvo uzvraća udarac”. Dijalozi ne sadrže povremene dječje banalne rečenice, ne postoji likovi kojima je cilje pod svaku cijenu kupiti najmalađu publiku (poput Jar Jar Binksa – unatoč ponekoj duhovitoj upadici K-2SO,tumači ga Alan Tudyk, puno je ozbiljniji i za radnju važniji lik), film je prepun akcijskih scena. Ne samo da Edwards koketira s akcijskim žanrom već je “Rogue One” (prije svega u finalu filma) pravi svemirski ratni film. Završni obračun filma podsjeća na “Povratak Jedija” (borbe se istovremeno vode na planeti i u svemiru), ali redatelj je pronašao svoj put. Neki od najboljih i najpoznatijih  američkih, filmskih ratnih trenutaka događaju se na plažama (“Spašavanje vojnika Ryana”, “Apokalipsa danas”….). Edwards je otkrio uzore i završni obračun smjestio upravo na plažu.

“Rogue One” prepun je, većinom uspjelih, akcijskih scena. Stormtrooperi pogađaju preciznije nego ikada (posebno ekipa pod crnim maskama) – kao i svakom ratnom sukobu broj poginulih raste kako se sukob zaoštrava. Nostalgiju za Jedijima i svjetlosnim mačevima gasi slijepi, mudri ratnik Chirrut Imwe (vrlo dobri Donnie Yen). Ljubitelji akcije neće iz kino dvorane izaći nezadovoljni. Čak i ako nisu obožavatelji “Zvjezdanih ratova”
Unatoč podijeljenim dojmovima oko “Godzille”, redatelju Garethu Edwardsu jednoglasno je priznato (podjednako od kritike i publike) da je film praznik za oči. Vizualna raskoš odlika je i “Rogue Onea”: film izgleda impresivno, prepun je boja i detalja koji film znače. Kišne scene podjednako su atraktivne kao sunčane. Posebno su zastrašujuće impresivne scene uništenja gradova te završetak filma u kojem slikom i glazbom, s vrlo malo riječi film podiže na epsku razinu. Finale filma iznenađujuće je emotivno, priča završava tamo gdje epizoda IV počinje…..

“Rogue One” sadrži nove, nepoznate glavne protagoniste. Iako ih do sada nismo imali prilike gledati problema nema; gledatelj vrlo brzo prihvaća nove likove i ulazi u priču. Novi, važni likovi spomenuti su u tekstu (traba dodati i Baze Malbusa te Bodhi Rooka – tumače ih Wen Jiang i Riz Ahmed) osim prve dame filma – Jyn Erso. Nakon Leie i Rey, Jyn je novi, jaki ženski lik u udaljenoj galaksiji. Jyn Erso ženska je inačica Han Soloa, njena priča ima snažnu obiteljsku crtu i ona je sve ono zbog čega volimo “Star Wars” filmove. Sveprisutna Felicity Jones izvrsno je interpretirala Jyn Erso: glumicu je ugodnije i zanimljivije gledati u ovoj ulozi nego u “Teoriji svega” kao suprugu Stephena Hawkinga

Ne smije se zaboraviti i starog poznanika Dartha Vadera. Bivši Jedi pojavljuje se u filmu u dva navrata. Prilikom prvog pojavljivanja imamo prilike vidjeti drugačijeg, sarkastičnog Vadera. Drugo pojavljivanje je Darth Vader kakvog poznajemo -moćan, bijesan, agresivan i nemilosrdan prema neprijateljima.

Ako je i bilo lošeg predosjećaja u vezi filma on se nije ostvario. “Rogue One” je dostojan i ravnopravan “Star Wars” filmovima, objašnjava događaje i donosi nove detalje priče u udaljenoj galaksiji. Film koji u sebi sadrži čaroliju izvornog serijala, ali donosi nova saznanja o sukobu pobunjenika i Carstva. Prvi dojam nakon izlaska iz kina? Treba ponovo pogledati “Novu nadu”…

OCJENA: 10

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)