RECENZIJA: BLUE BEETLE – superjunak pred bankrotom

REDATELJ: Angel Manuel Soto

GLAVNE ULOGE: Xolo Mariduena, Bruna Marquezine, Damian Alcazar, Becky G, George Lopez

TRAJANJE: 127 minuta

 

Turbulentno je bilo kino ljeto 2023. godine za filmsku kompaniju “Warner Bros.”The Flash je bio programiran za jedan od najuspješnijih blockbustera godine, ali priča se okrenula na drugu stranu – film u koji je uloženo više od 300 milijuna dolara na svjetskim je blagajnama zaradio tek 268 milijuna. Iako film nije loš kao što sugeriraju komercijalni rezultati, “The Flash” će vjerojatno, odnijeti titulu najvećeg promašaja 2023. godine. No, “Warneru” se box office sreća nasmiješila otprilike dva mjeseca kasnije – Barbie je postao film s najvećom zaradom u povijesti “Warnera” (!!!). Film se bliži zaradi od 1.4 milijarde dolara na svjetskim blagajnama.

“Barbie” nije samo “Warneru” važan zbog ljeta 2023. – studio je dobio priliku za novi, komercijalno isplativi serijal te mogućnost novih filmova (npr. posebni projekt o Kenu). Nakon “Barbie” sramežljivo je i bez (pre)velikih očekivanja u kino dvorane stigao novi superjunački projekt. “Blue Beetle” je, nakon mjesec dana, smijenio “Barbie” na broju jedan najgledanijih filmova – podatak zbog kojeg će “Blue Beetle” ostati zapamćen. Zlobnici bi rekli i jedino važno kada je riječ o filmu portorikanskog redatelja Angela Manuela Sotoa…

Početak filma upoznaje nas s Jaimeom Reyesom. Jaime je završio fakultet i vraća se u Palmera City gdje živi njegova živopisna obitelj. Ubrzo nakon dolaska Jaime saznaje loše vijesti – otac je teško bolestan, obitelj je bankrotirala i može izgubiti dom. Jaime nema puno izbora i prihvaća posao koji se nudi – spletom okolnosti dobiva otkaz. Ipak, na starom će poslu upoznati Jenny, bogatu nasljednicu korporacije Kord. Jaime dogovori razgovor za posao u središnjici korporacije – ispunjen nadom odlazi na razgovora za posao. Jaime posao dobiti neće, ali će nakon razgovara postati superjunak….

Jaime Reyes odnosno Blue Beetle prvi je Latino superjunak. Većina protagonista u filmu, ali i članovi ekipe filma su Latino porijekla – “Blue Beetle” je za Latino zajednicu ono što je “Black Panther” postao za Afroamerikance i crnačku kulturu. Međutim, “Blue Beetle” je bitno inferiorniji film u odnosu na “Black  Panther”.

Foto: Warner Bros Entertainment

Film je ispeglan političkom korektnošću – Latino zajednica je podređena, teško dolazi do posla i pripadnici teško dobivaju bolji društveni status. Tako barem sugerira radnja filma. U fokusu radnje je obitelj – nakon što postane superjunak, Jaime odnosno Blue Beetle, prije svih, spašava vlastitu obitelj (i, naravno, voljenu Jenny). Zanimljiv pristup – superjunak ovoga puta nije isključivo i primarno posvećen velikim stvarima kao što je spašavanje svijeta već se posvetio obitelji. Tračak originalnosti u superjunačkom filmu, većinom, ispunjenom klišejima.

Obiteljski pristup filmu ima i loše strane – nevjerojatno s koliko upornosti i nepotrebnih trenutaka redatelj naglašava važnost obitelji. Ništa protiv obitelji, upravo suprotno, ali već je nakon desetak minuta filma jasno kako “Blue Beetle” ima ambiciju predstaviti se i kao obiteljski film. Nepotrebno isticanje i naglašavanje postaje sve iritantnije kako minute filma odmiču.

Ciljana publika filma je, većinom, mlađa populacija – mlađi tinejdžeri i klinci. Međutim, više je detalja u priči koji će pripadnike ciljane publike zbuniti (npr. spominjanje Gvatemale u kontekstu negativca koji u finalu filma prelazi na pravu stranu). 

Izgled glavnog (super)junaka, akcijske scene kao i detalji radnje ostavljaju dojam kako je “Blue Beetle” svojevrsni superjunački Frankenstein. U filmu se mogu prepoznati utjecaji i(li) detalji iz mnogih filmova – od “Iron Man-a”, “Venoma”, “Spider-Man -a” pa sve do “Robocopa” iz 1987. godine.

Xolo Mariduena solidan je u ulozi Jaimea – treba spomenuti kako glavnu negativku filma interpretira Susan Sarandon. I to je, otprilike, sve važno kada je riječ o glumačkoj ekipi filma…

Nekoliko zabavnih trenutaka, duhovitih dosjetki i poneka akcijska scena premalo su za prolaznu ocjenu “Blue Beetlea”. Korektan u svakom trenutku, film snažno ističe važnost obitelji, ali je, zapravo, još jedan u rutinski odrađenih superjunačkih DC projekata. “Blue Beetle” je još jedan komercijalni promašaj superjunačkog DC svijeta koji očajnički treba nove ideje i nove ljudi.

 

OCJENA: 5 

 

 

Share