PET SERIJSKIH PREPORUKA (šesti dio)

Pred Vama je novo poglavlje Goodtalking preporuka za serije koje nisu snimljene u SAD-u. Pet serija vrijednih Vaše pažnje i vremena.

 

DOLINA SREĆE (Happy Valley) – (2014-2023) 

 

Foto: Ben Blackall /Red Production Company Limited

 

 

Recenziju za dvije sezone izvrsne britanske kriminalističke serije mogli ste (pro)čitati na portalu Goodtalking. U međuvremenu je stigla i treća, posljednja sezona. “Dolina sreće” je, u najkraćim crtama, priča o Catherine Cawood (sjajna Sarah Lancashire), policajki koja rješava zločine u dolini Calder. Njen privatni život i posao odnosno policijska karijera neraskidivo su povezani događajima iz prošlosti, ali i slučajevima koje policajka Cawood rješava. Sadržaj serije ispunjen je izvrsno napisanim likovima te neočekivanim obratima odnosno detaljima radnje koje je gledatelju nemoguće predvidjeti.

 

VRATIĆE SE RODE (2007-2008)

 

 

Foto: Screenshot

 

Slušaj ‘vamo… kaže prva rečenica jedne od pjesama sa soundtracka serije “Vratiće se rode” koju izvode Sky Wikluh u društvu Šabana Bajramovića – slušaj ‘vamo kaže i autor ovih redaka i svima Vama čitateljicama i čitateljima preporučuje gledanje serije “Vratiće se rode”: Riječ je o kombinaciji komedije, drame, kriminalističke priče u kojoj su glavni protagonisti Švaba i Ekser, sitni lopovi programirani gubitnici koji žele okrenuti život u svoju korist. Iznimno uvjerljiva i emotivna životna priča o mladim ljudima koji lutaju i traže…. život, bolji život…Glumačku ekipu predvode Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Srđan Todorović, Bojan Dimitrijević i sjajna Mira Banjac. Hoće li se rode vratiti i hoće li Ekser i Švaba pronaći sreću saznajte gledajući epizode serije…

 

BROADCHURCH (2013-2017) 

 

Foto: Screenshot

Još jedna kriminalistička priča sa sjajnim glumačkim izvedbama. Olivia Colman i David Tennant briljiraju u britanskoj kriminalističkoj seriji “Broadchurch”. Prva sezona počinje ubojstvom dječaka u malenom gradiću. Tennant i Colman detektivi su koji istražuju zločin. Miran gradić nalazi se pred eksplozijom – ubojstvo je okidač je za otkrivanje tajna i laži u kojem žive mnogi stanovnici.

Prethodne su rečenice dio zapleta prve sezone koja je u Velikoj Britaniji imala rekordnu gledanost (9 milijuna gledatelja u prosjeku je gledalo svaku epizodu prve sezone). Kriminalistička serija u kojoj ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda. Čak niti detektivi. “Broadchurch” je doživio i američku obradu, ali ona je, bez obzira na nastup Davida Tennanta, bila neuspjela.

 

MILLENIUM (2010) 

 

 

Pedeset je godina imao u trenutku smrti švedski novinar i pisac Stieg Larsson. Prerano je Larsson otišao, ali je ostavio izvrsnu “Millenium” trilogiju prema kojoj su snimljeni filmovi. “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku” dijelovi su trilogije koji su dobili vrlo dobru europsku ekranizaciju. Usporedo s filmovima nastala je i serija od šest epizoda – devet sati u kojima se detaljnije prate događaji iz knjige. Kao u filmu Lisbeth Salander interpretira Noomi Rapace dok je Michael Blomkvist nedavno preminuli Michael Nyqvist. Serija u kojoj je glavna junakinja Lisbeth Salander, žena koja je prevarila sistem ne smije se propustiti. Bez obzira jeste li obožavatelj knjiga ili ste za Blomkvista i Salander prvi puta čuli čitajući ovaj tekst….

 

UBOJSTVA U VALHALI (The Valhala Murders) – (2019-2020) 

 

 

Osam epizoda serije “Ubojstva u Valhali” prati Arnara, detektiva iz Osla koji se vraća na rodni Island kako bi pomogao u hvatanju serijskog ubojice. Specifičnost slučaja je činjenica kako je riječ o prvom serijskom ubojici u povijesti Islanda – u istrazi postaje partner s lokalnom istražiteljicom Katom. Za Arnara povratak na Island nije samo lov na ubojicu nego i sudar s duhovima prošlosti… Napeto, intrigantno i vizualno dotjerano – “Ubojstva u Valhali” imaju taj poseban trilerski ugođaj i napetost prepoznatljiv za serije iz Skandinavije.

 

Gledali ste sve spomenute serije? Nema problema – još neameričkih serija možete pronaći OVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJE