PET SERIJSKIH PREPORUKA

O velikom broju zanimljivog i kvalitetnog televizijskog, serijskog programa puno se pisalo na ovim stranicama. Svake godine američka televizijska produkcija ponudi (bez obzira da li je riječ o premijerno prikazanim serijama ili novim sezonama starijih, provjerenih proizvoda) toliko gledanja vrijednog serijskog programa da su i najžešći serijofili na velikim iskušenjima. Ne isporučuje samo američka produkcija vrhunske serijske proizvode; ostatak svijeta također snima vrhunske stvari. Goodtalking Vam donosi pet serija snimljenih izvan SAD-a koje vrijedi gledati. Ovo je izbor prvih pet neameričkih serija – nastavak slijedi u mjesecima koji dolaze.

 

1. SJENE (Umbre, Rumunjska) – dvije sezone

Autor “Sjena” Bogdan Mirica u više je navrata istaknuo da je njegova omiljena serija “Obitelj Soprano” – upravo je Relu rumunjski Soprano – čovjek iz susjedstva koji vodi dvostruki život. Prvi je onaj obiteljski s normalnim poslom. Drugi je opasniji, izazovniji i unosniji – Relu je čovjek od povjerenja lokalnog kriminalca – kapetana za kojeg obavlja, više ili manje, prljave poslove. Svojeg je Soprana autor prilagodio rumunjskoj svakodnevici, vječnoj tranziciji i životu u Bukureštu. Rezultat je realistična, izvrsno snimljena serija s odličnim Serbanom Pavluom u glavnoj ulozi.

GOODTALKING recenziju za “Sjene” možete pročitati OVDJE

 

2. LUTHER (Velika Britanija) – 5 sezona, 21 epizoda

Mnogima je Idris Elba jedan od glumačkih favorita. Elbina filmografija sadrži dosta filmova koje vrijedi gledati jedino zbog britanskog glumca . Kada su serije u pitanju stvari izgledaju puno bolje – Elbu pamtimo po izvrsnom nastupu u “Žici”. Televizijska serija “Luther” možda je i glumački najdominantniji Elbin projekt. Serije ja putovanje tamnom stranom Londona – zločini su brutalni – popis počinitelja i njihovih nedjela ledi krv u žilama. Slučajeve rješava viši inspektor Luther (Elba) – inteligentni i pronicljivi policajac. No Luther se ne bori protiv samo protiv zločina nego i protiv vlastitih duhova prošlosti. I sadašnjosti. Napeta brutalna i, temama, često aktualna serija.

GOODTALKING recenziju za “Luthera” možete pročitati OVDJE

 

3. BRONČANI VRT (El Jardin de Bronce, Argentina) – 1 sezona, osam epizoda

Radnja argentinske serije “Brončani vrt” počinje u Buenos Airesu. Život Fabia Danubio postaje noćna mora kada njegova četverogodišnja kćerkica Moira nestaje u podzemnoj željeznici. Policija je nemoćna – nema traga ni motiva. Vrijeme prolazi, nade je sve manje sve dok potragu ne preuzme privatni istražitelj Doberti…

“Brončani vrt” podjednako dobro, zapravo vrlo dobro funkcionira u dva detalja kojima se bavi radnja – istragom i posljedicama otmice na život Fabia Danubia. Vrlo dobra glumačka ekipa i zrnce misterije gledatelja tjera da što prije otkrije sudbinu malene Moire….

GOODTALKING recenziju za “Brončani vrt” možete pročitati OVDJE

 

4. GOMMORAH: La serie (Italija, tri sezone – 37 epizoda)

Djelomično temeljena na istoimenom književnom predlošku serija nas vodi na ulice Napulja i prati Cammoru – napuljsku mafiju. “Gommora” je najuvjerljiviji i najautentičniji prikaz organiziranog kriminala u Italiji još od kultne “Hobotnice” (La Piovra) iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zaboravite na mafijaše kao romantizirane junake – na ulicama Napulja vodi se rat u kojem se sredstva ne biraju. U centru priče je Ciro – lokalni kriminalac koji se penje u hijerarhiji mafijaške obitelji Sevastano. Glava obitelji Sevastano drži konce igre u svojim rukama, ali mlađi Sevastano ne izgleda kao osoba sposobna naslijediti oca. Prilika koju Ciro želi iskoristiti…
Radnja serije je brutalno realistična, snimljena na ulicama Napulja. Likovi govore napuljskim naglaskom, svaki detalj pokazuje koliko je autorima stalo da priča bude što realnija i gledatelju zanimljivija. Poput “Žice”, “Gommorah” pokazuje koliko je organizirani kriminal duboko ukorijenjen u društvo – sve je povezano; od običnih vojnika na ulici do gradonačelnika. Serija koja se ne propušta.

 

5. MOST (Bron/Broen, Švedska, Danska, Njemačka – 4 sezone, 38 epizoda)

Na graničnom prijelazu između Danske i Švedske pronađeno je tijelo ubijene žene. Obzirom na mjesto zločina slučaj preuzimaju istražitelji iz obje zemlje – danski inspektor Martin Rohde i švedska detektivka Saga Noren počinju lov na ubojicu. Lov koji će donijeti neočekivana otkrića i postati dio života glavnih protagonista.
Skandinavske kriminalističke, trilerske serije posljednjih su godina postale obavezna lektira – jedan od najboljih i najvažnijih predstavnika je “Most”. Serija sjajno pogođenog, tmurnog ugođaja, neočekivanih obrata i izvrsnih glumačkih izdanja (Sofia Helin i Kim Bodnia izvrsni su u glavnim ulogama). “Most” nudi drugačiji prikaz Skandinavije – često idealizirani prikaz tog dijela svijeta ovdje je nešto drugačiji. Nešto je trulo u državi Danskoj. I Švedskoj. Provjerite o čemu je riječ.

 

Gledali ste navedene serije? Nema problema – još serija koje nisu američke, ali vrijedne su gledanja potražite OVDJEOVDJEOVDJE

3 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)