PET (NOVIH) SERIJSKIH PREPORUKA

Prije nešto manje od dvije godine na tadašnjem blogu GOODTALKING izašlo je pet serijskih preporuka. Zanimanje za objavu bilo je i ostalo veliko (o kojih je pet serija riječ možete saznati OVDJE – dvije godine kasnije stiže novih pet preporuka. Sve serije koje možete pročitati u novoj objavi nisu iz SAD-a – svih pet serija dolazi iz Europe. Krenimo redom…

1. BLINDED BY THE LIGHT

Autor serije: Krzystof Skonieczny

Trajanje: 8 epizoda

Poljska

Upoznajte Kubu. Kuba je diler kokaina, “bijelim prahom” opskrbljuje pola Varšave. Političare, glazbenike – visoko društvo. Kuba zarađuje velik novac, vuk je samotnjak u poslu, ali svega mu je dosta – želi otići, nestati. No splet okolnosti uoči Božića Kubu će natjerati da se bori za poziciju u poslu, društvu. Za život….
“Zaslijepljen svijetlima”. Priča o Kubi zapravo je priča o podzemlju Varšave, kriminalu i korupciji u Poljskoj. Glavni glumac Kamil Kozynsky vrlo dobar je u glavnoj ulozi – serija je, baš kao i glavni protagonist, mračna i surova . Drugačija ne može biti s obzirom na teme koje obrađuje.

2. TABULA RASA

Autori: Malin- Sarah Gozin, Veerle Baetens

Trajanje: 9 epizoda

Belgija

“Tabula Rasa” psihološki je triler u kojem se radnja vrti Annemie. Nakon prometne nesreće Annemie se nalazi na odjelu psihijatrijske bolnice. Pati od amnezije – sjeća se samo uže obitelji i pomoću uputa pokušava živjeti. Međutim, amnezija je tek dio priče – Annemie je posljednja osoba koja je vidjela nestalog Thomasa Spectrea. Ona je, istovremeno, svjedok i osumnjičena.

“Tabula rasa” jedna je od onih serija u kojoj ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda. Rekonstrukcija sjećanja Annemie podsjeća na Nolanov “Memento” – napeta priča u kojoj ništa nije onako kako izgleda. Ili možda ipak jest?

3. DARK

Autori: Jantje Friese, Baran bo Odar

Trajanje: tri sezone (treća sezona počinje 27.06)

Njemačka

Dark” je uspoređivan s dobro nam znanom popularnom serijom. Njemački Stranger Things pisali su mnogi – u redu, nestanak djece i tajne gradića zajednički su detalji koji se mogu pronaći u serijama, ali daljnja sličnost ovdje prestaje. “Dark” je misterija s velikim M – radnja serije kompleksna je i zapetljana. Za priču serije važnije je kada nego gdje – serija koja zahtijeva pažljivo gledanje i punu koncentraciju gledatelja. Tek onda mogu se pohvatati svi konci ove izvrsne njemačke serije.

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE  

4. POVRATNICI (Les Revenants) – (2012…)

Autor serije: Fabrice Gobert

Trajanje: 2. sezone, 16 epizoda

Radnja francuske serije “Povratnici” događa su negdje u Alpama. Miran gradić postaje nemiran kada se kući vraćaju bivši stanovnici. Bivši stanovnici su stvarno bivši – riječ je o mrtvima koji se vraćaju. Ne, nisu agresivni, izgledaju kao i prije te ne znaju ništa o prethodnim životima….

“Povratnici” je horor drama u kojoj dominira nevjerojatno jeziv ugođaj (mjesto na kojem je serija snimljena bitno doprinosi takvom izgledu serije). Serija ima mnoge horor trenutke, te propitkuje i pred gledatelja stavlja pitanje: kako bi reagirali da na vaša vrata zakuca osoba koja je mrtva?

5. WISTING

Autori: Trygve Allister Diesen, Katherine Valen Zeiner

Trajanje: 10 epizoda

Norveška

Skandinavske kriminalističke priče posljednjih su godina postale omiljeno štivo ljubiteljima filma i tv serija. Poseban ugođaj koji stvaraju autori te napete priča glavni su (ne i jedini) razlozi popularnosti skandinavskih slučajeva. Takav je slučaj s norveškom serijom “Wisting” u kojoj pratimo lov na serijskog ubojicu. Lovac je detektiv William Wisting – lovina je serijski ubojica koji je nakon SAD-a počeo ubijati u Norveškoj.

Pogled na trailer dovoljan je kako bi zaintrigirao gledatelja – zanimljivost serije je nastup Carrie Anne- Moss u ulozi agentice FBI-ja.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)