Naslovnica Najbolje ocijenjeno LUTHER

LUTHER

1559
1
Photo: BBC

 

AUTOR SERIJE: Neil Cross
GLAVNE ULOGE: Idris Elba, Ruth Wilson, Warren Brown, Dermot Crowley, Michael Smiley
TRAJANJE: 4 sezone, 16 epizoda – 5 sezona kreće 2018 godine

“Ovom gradu izopačenosti ne nedostaje.” – Martin Schenk

Kada se govori, piše o najboljim televizijskim serijama u povijesti većina je gledatelja složna – ako ne najbolja onda među nekoliko najboljih je “Žica”. Kronika Baltimorea prikazana iz policijskog, političkog i kriminalnog kuta izuzetno je realan i nimalo optimističan (autor serije David Simon iskoristio je vlastita višegodišnja novinarska istraživanja) prikaz života te način funkcioniranja sustava u Baltimoreu. Uz intrigantnu priču serija je prepuna sjajno napisanih i odglumljenih likova. Jedan od njih je i Russell “Stringer” Bell nemilosrdni i beskrupulozni narko poslovni čovjek. Stringer se pojavljuje u 37 epizoda serije – riječ je o liku koji je u orbitu izbacio Idrisa Elbu. Nakon Stringera odnosno “Žice” glumčeva je karijera krenula uzlaznom putanjom. Nastupio je Elba u nizu holivudskih filmova – negdje u manjoj, ponekad u glavnoj ulozi no iako je većinu uloga odradio na pravi način često je Elba ostvario dobre nastupe u lošim ili tek prosječnim filmovima. Recentni je primjer film “Kula tmine” snimljen prema predlošku Stephena Kinga za koju unatoč slabom filmu i dalje ima nade – najavljena je televizijska serija u kojoj bi Elba trebao ponoviti ulogu Revolveraša. Elbina najbolja izdanja su i nakon “Žice” vezana uz televiziju –  “Ponekad u travnju” i “Beasts of no Nation” vrlo dobri su televizijski filmovi u kojima je Elba ostvario dojmljive uloge – dobre nastupe ostvario je u televizijskim serijama “Gerila” i “U uredu”. Za mnoge najbolju, svakako najkompleksniju i najzahtjevniju glumačku izvedbu Idris Elba donosi u televizijskoj seriji “Luther”.

John Luther viši je inspektor u Londonu. Policajac koji rješava najteže i najkompliciranije slučajeve. Luther podsjeća na Sherlocka Holmesa – slučajeve rješava prirodnim talentom za opažanje detalja, sitnica vezanih za zločine. Vješto koristi logiku – Luther je briljantni um policije Londona. Luther će, ako je u pitanju hvatanje zločinca, zaobići pravila. Često se njegov privatni život isprepliće s policijskim poslom. Trenuci su to kada počinje Lutherovo prokletstvo – ljudi koje inpektor (za)voli tragično završe.
“Luther” je putovanje tamnom stranom Londona. Serija je zamišljena i realizirana u najboljoj tradiciji kriminalističkih BBC televizijskih proizvoda. No, kao i “Sherlock”, “Luther” je prilagođen našim danima. Ponajviše se to odnosi na iznimno brutalne, ponekad teške i mučne za gledanje, prikaze zločina kao i metode psihopata koje u nekim detaljima podsjećaju na recentne terorističke napade. Ne, nije autor serije Neil Cross otišao u politiziranje i etiketiranje već neke od metoda kojima se služe psihopati s krive strane zakona podsjećaju na, u stvarnosti viđene, terorističke metode. Galerija zločinaca s kojima se Luther i njegov ured sukobljavaju doista je stravičan – od kanibala, ubojica djece, pedofila, ljudskih vampira, korumpiranih policajaca preko običnih šefova organiziranog kriminala i psihički rastrojenih ratnih veterana sve do osvetnika koji podsjećaju (barem u početku misije) na Punishera. Žestina i brutalnost kojom su zločini prikazani ponekad su teški, neugodni za gledanje – autor serije potrudio se tamnu stranu Londona prikazati u krvavom, horor izdanju. Uz psihopate, zločince različitih ambicija Luther je često prisiljen boriti se protiv svojeg prokletstva. Samog sebe i posljedica posla kojim se bavi.

Photo: BBC

Prvi slučaj koji preuzima Luther najbolji je uvod u seriju – preplašena Alice prijavljuje dvostruko ubojstvo. Luther provodi istragu koja kreće u neočekivanom smjeru dok Alice postaje jedna od važnijih protagonista serije. Slučaj je to koji najbolje opisuje radnju serije, ali i Lutherovo stanje svijesti. Posao i privatni život kod glavnog su protagonista jedno ili, u najboljem slučaju, tek razdvojeni tankom niti koja (pre)često puca. Situacija koja dovodi do tragičnih posljedica; Lutherovo prokletstvo prisutno je čitavim trajanjem serije. Luther nije direktno odgovoran za smrt bliskih osoba no tragične su posljedice rezultat njegovih metoda odnosno posla koji izvrsno obavlja. Autor serije pred Luthera, istodobno i pred gledatelje, stavlja kompleksne slučajeve koji nemaju jednostavna rješenja.

“Luther” je serija koja u trenutku pisanja teksta kojeg čitate ima 16 epizoda. Rijetkost je vidjeti seriju koja traje četiri sezone s tako malo epizoda (četvrta sezona ima samo dvije epizode). Nije teško zaključiti da autor daje prednost kvaliteti ispred kvantiteta. Iako su prazan hod i suvišne, neuzbudljive minute zaobiđeni “Luther” nije bez mana. Prije svega to je ponavljanje određenih detalja u različitim epizodama i ponekog predvidljivog trenutka. Spomenuti detalji malo, gotovo ništa ne utječu na izvrstan dojam koji ostavlja cjelina.

Idris Elba glavna je, ali ne i jedina glumačka snaga serije – čitava glumačka ekipa na vrhunskoj je razini. Posebno je raspoložena Ruth Wilson (“Preljub”) kao Alice – žena koja mijenja Lutherov život i jedina koja se sposobna intelektualno nadmudrivati s Lutherom, ali i pomoći kada je glavni inspektor u problemima. Problemi za Luthera su svakodnevna pojava a načine kako Alice pomaže saznat ćete kada pogledate seriju. Tekst bi previše otkrio kada bi razotkrio Alice.
“Luther” je surovo, brutalno, u dijelovima uznemirujuće, putovanje mračnom stranom Londona. Kriminalistička drama o policajcu koji briljantan um i strast prema poslu plaća gubitkom voljenih osoba. Šokantan i konkretan, “Luther” donosi nekoliko izvrsnih glumačkih izvedbi, napetost i sve sastojke koje prava kriminalistička serija mora imati.

1 KOMENTAR

  1. Ja sam slucajno naletila na ovu seriju prije par godina i oborila me sa nogu. O Idris Elbi da i ne pricam. Ovo je serija koja se mora pogledati. U mnostvu serija koje se danas izbacuju skoro pa svakodnevno, ova je jedna od najboljih definitivno. Rame uz rame sa Sherlockom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime