PET SERIJSKIH PREPORUKA (treći dio)

Novi paket serija koje vrijede Vaše pažnje i vremena, ali nisu snimljene u SAD-u je pred Vama. Pet odabranih su:

1. UTOPIJA (2013-2014), Kudos

Autor serije: Dennis Kelly

Trajanje: 2 sezone, 12 epizoda

Iako je posljednjih tjedana aktualna američka verzija serije s respektabilnom ekipom (autorica Gillian Flynn, glavne uloge John Cusack, Sasha Lane…), originalna, britanska verzija iz 2013. je bitno otkačenija i snimljena s manje kalkulacije. “Utopija” je intrigantna, bizarna i raznobojna priča o….. stripu. Autor stripa preminuo je u umobolnici pod nerazjašnjenim okolnostima. Legenda kaže kako je strip svojevrsna sveta knjiga (ili stripa ako Vam je tako draže) u kojoj se mogu pronaći situacije iz budućnosti kao i objašnjenja prošlosti. U posjed stripa dolaze slučajni poznanici s interneta čiji se život uskoro počinje raspadati te postaju meta plaćenih ubojica. Serija je subverzivna i politički nekorektna  natopljena žestokim nasiljem. Teško se oteti dojmu da “Utopija” nije dobila pažnju kakvu zaslužuje (razlog vjerojatno leži u činjenici da ovdje nema sredine – ili Vas serija osvoji od prve minute ili je brzo odbacite) – preporuka za sve koji vole drugačije, otkačeno, vizualno impresivno i bizarno (kako serija izgleda možete se uvjeriti na uvodnim minutama ispod teksta). Vrijeme je da saznate tko je Jessica Hyde…

 

2. DELHI CRIME (2019)

 

Autor serije: Richie Mehta

Trajanje: 1 sezona, sedam epizoda

Prvi puta je u ovoj rubrici odnosno na portalu preporuka serija koja dolazi iz Indije. Priča serije temelji se na istinitim događajima iz 2012. godine – Jyoti i njen dečko nakon odlaska u kino ukrcaju u autobus. Javni prijevoz baš i nije javni – ekipa na koju je par naletio dovest će do tragičnih događaja . Riječ je o šestorici kriminalaca koji su ukrali autobus. Ubrzo nakon ulaska mladić je pretučen, Jyotti je silovana i mučena na način koji je teško opisati. Žrtve su izbačene iz autobusa i nakon što su pronađene New Delhi je eksplodirao – počinju prosvjedi kako bi se pronašli krivci, ali i protiv korupcije u policiji, sudstvu…
Tražeći podatke o slučaju koji serija obrađuje u mnogim se tekstovima može pročitati kako je riječ o “zločinu čije su posljedice promijenile” Indiju. “Delhi Crime” nije samo serija o stravičnom zločinu već prikazuje i obrađuje mnoge segmente indijskog društva. Neki su kritičari seriju nazvali “indijskom Žicom” i može se reći kako su usporedbe itekako opravdane.

3. BABYLON BERLIN

 

Autori: Tom Tykwer, Hank Handloegten, Achim von Borries

Trajanje: 3 sezone, 28 epizoda

“Babylon Berlin” najskuplja je serija u povijesti Njemačke. Ako bi tražili usporedbu s nekom drugom, recentnom serijom onda bi to bila “Peaky Blinders”. Sličnosti postoje (radnja smještena između dva svjetska rata, glavni protagonist ratni veteran koji se bori s prošlošću….), ali “Babylon Berlin” nije kopija. Glavni protagonist je istražitelj Gereon Rath koji dolazi u Berlin. Živjeti i raditi. Rath upoznaje Berlin, počinje raditi na slučaju koji je puno zahtjevniji i kompliciraniji nego što se isprva čini. “Babylon Berlin” je istodobno triler i povijesna drama o gradu i državi u turbulentnim vremenima socijalnih i političkih promjena. Tijekom dana Berlin je poprište političkih obračuna dok se noću pretvara u grad poroka. U redu, neki se obračuni događaju i noću….

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati  OVDJE        

 

4. BOGOMOLJKA (La Mante)

 

Autori: Alice Chegery- Breugnot, Gregoire Demaison, Nicolas Jean

Trajanje: 1 sezona, šest epizoda

Najveću reklamu za “Bogomoljku” dao je Stephen King objavom na društvenoj mreži. King je na Twitteru napisao – uživam u “Bogomoljci . Serija istražuje dosad neistražena područja odvratnosti. Serija je doista žestoka u prikazu nasilja, ubojstava i ako ste preosjetljivi na brutalne scene pripremite se…ili preskočite seriju. Radnja serije odigrava se u Parizu – prošlo je nešto više od četvrt stoljeća kako je Bogomoljka brutalno likvidirala osam osoba. Njeno ime je Jeanne Deber i nakon osme žrtve uhićena je i poslana na odsluženje kazne. Doživotna robija. Bogomoljka odnosno Jeanne je zaboravljena sve do trenutka kada se u gradu pojavljuje imitator. Serijski ubojice koji u potpunosti kopira Bogomoljku i detaljno rekonstruira njena ubojstva. Troje ljudi je ubijeno, policija nema nikakvog traga i nema drugog izbora nego pomoć potražiti kod Jeanne. Ona pristaje razgovarati s detektivom Ferraccijem (upravo je Ferracci uhitio Jeanne), suradnja je dogovorena, ali uz nekoliko uvjeta….

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE

 

5. PATRIA 

 

Autor: Aitor Gabilondo

Trajanje: 1 sezona, osam epizoda

Temeljena na istoimenom književnom predlošku, “Patria” je priča o dvije obitelji koje politika i povijesne okolnosti stavljaju na suprotne strane. Radnja je smještena u gradić nedaleko od San Sebastiana – Baskija, Španjolska. Radnju pratimo u dva vremenska razdoblja – vrijeme kada ETA vodi svoju borbu protiv Vlade Španjolske, borbu za nezavisnost koja uključuje i terorističke napade. Drugo  razdoblje je trenutak kada ETA objavljuje kako prestaje s oružanom borbom i napadima. Trenutak kada se udovica Bittori vraća u gradić spomenut u tekstu. Mjesto ubojstva njenog supruga.

“Patria”, kroz život članova dvije obitelji, prikazuje dio povijesti, sukob koji je odredio sudbine mnogih obitelji.

 

Prvi dio pregleda neameričkih serija možete potražiti OVDJE– drugi dio OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)