STREAMING SERVISI – ponuda, cijene i još neke priče….

Ponuda filmova i serija koje možemo gledati iz vlastitog doma nikada nije bila veća i bogatija. Živimo u dobu streaming servisa koji svakodnevno isporučuju veliku količinu novih naslova. Ekipa GOODTALKING portala Vam donosi pregled važnijih i spomena vrijednih streaming servisa dostupnih na našim prostorima.

Cilj ovog pregleda je informiranje o cijenama, ponudi i posebnostima streaming servisa – tekst koji čitate nije sponzoriran već je isključivo riječ o dojmovima autora teksta i suradnika koji su detaljno proučili aktualnu ponudu streaming servisa. Redoslijed platformi određen je abecednim redom. Vežite se, polijećemo….

 

AMAZON PRIME VIDEO

 

CIJENA (mjesečna pretplata): 5.99 eura

TITLOVI I SINKRONIZACIJA: Ne

 

Iako i sada ima vrlo zanimljivu ponudu te desetke milijuna pretplatnika, puna snaga i ambicioznost “Amazon Prime Videa” pokazat će se u mjesecima i godinama koje dolaze. Prije otprilike godinu dana “Amazon” je postao novi vlasnik “MGM” studija (cijena 8.5 milijardi dolara) i tako je ostvario prava na bogatu arhivu u kojoj se nalazi oko 4000 filmova te više od 17 000 sati televizijskog sadržaja. Iako je veliki dio bogate arhive MGM-a dostupna na drugim platformama (prije svega na HBO Max servisu), “Amazon” će u budućnosti obogatiti ponudu s naslovima kao što su “James Bond” serijal, “Rocky” serijal (plus “Creed”), “Robocop”, “Pink Panther” serijal, “Kad jaganjci utihnu”, “Fargo” (serija), “Sluškinjina priča” i mnogi, mnogi drugi.

Ambicioznost “Amazona” može se pročitati i velikim ulaganjem u seriju THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER . Iako je početak prikazivanja zakazan za nešto više od mjesec dana (02.09) potvrđeno je pet sezona serije – samo prva sezona koštat će nevjerojatnih 465 (!!!) milijuna dolara.

Sadašnjost, trenutna ponuda? Prilično zanimljiva – u ponudi “Amazona” se, između ostalih, nalaze serije “Sneaky Pete”, “The Boys”, “The Marvelous Mrs. Maisel, “Expanse”, “The Office” (američka obrada), “The Underground Railroad“, Jack ReacherJack RyanThe Man in The High Castle …i mnoge druge serije. Korektna je i ponuda filmova (mnogi od poznatih i rado gledanih naslova mogu se pronaći i na drugim platformama) – od nagrađivanog Zvuka metala preko kriminalističkog “L.A. Povjerljivo” do animiranih “Shreka” i “Kung Fu Pande”. Kompletnu ponudu možete pregledati tijekom sedam dana koliko traje besplatno probno razdoblje.

 

Foto: Amazona

 

DISNEY PLUS

 

CIJENA: 7.99 eura mjesečna pretplata/79.90 godišnja (dva mjeseca besplatno)

TITLOVI I SINKRONIZACIJA: Ne

 

“Disney plus” postao je dostupan prije nešto više od mjesec dana i polako, ali sigurno osvaja domaće streaming tržište. U redu, trenutno je najveći nedostatak platforme izostanak domaćih titlova i sinkronizacija (slična je situacija bila i dolaskom “Netflixa”, pitanje je vremena kada će na platformi osvanuti prijevodi), ali ponuda je raznolika, bogata i vrlo zanimljiva.

O ponudi platforme mogli ste čitati na ovim stranicama – ime “Disney” najviše asocira na animirane filmove, klasike i hitove iz ne tako davne prošlosti. Da, na platformi se nalazi kompletna ponuda “Pixara” (“Potraga za Nemom”, “Wall-E”, serijal “Priča o igračkama”…) te “Disney” klasici. No, “Disney plus” je puno više od toga – platforma je dom svih filmova i serija iz udaljene galaksije (od “Nove nade” pa sve do serije “Obi-Wan Kenobi”) te “Marvel” superjunačkih blockbustera. Kupnjom kompanije “Fox”, “Disney” je postao vlasnik bogate arhive spomenutog studija tako da se na platformi mogu pronaći “Umri muški” i “Alien” serijali, “Predator”, “Titanic”, “Avatar” i mnogi drugi. Sjajna je i ponuda akcijskih filmova i komedija….

Jednako je bogata i ponuda serija – od recentnih naslova kao što su “Mandalorian”, “Dopesick”, “Atlanta”, “Only Murders in the Building”, “Pam i Tommy” pa sve do uvijek rado gledanih serija iz prošlosti (“24”, “Dosjei X”, “Izgubljeni”, “Simpsoni”, “Firefly”, “Uvod u anatomiju”, “Malcolm u sredini…). U ponudi je i nekoliko stotina dokumentarnih filmova (“National Geographic”) – navedeno je tek mali dio bogate ponude ovog streaming servisa. Da, “Disney plus” se već nakon nešto više od mjesec dana nametnuo kao igrač kojeg je teško izbjeći kada je o ponudi streaming servisa riječ….

 

 

HBO MAX

 

CIJENA: 6.99 mjesečna pretplata/54.99 godišnja

TITLOVI I SINKRONIZACIJA: Da

 

Početkom ožujka na domaće je tržište stigao i HBO Max, poboljšana i nabildana verzija dosadašnje HBO Go usluge. Da je pisac ovih redaka tada pisao ovaj pregled vjerojatno bi dojam o staroj/novoj usluzi bio znatno lošiji. Očekivalo se kako će na novoj platformi osvanuti veliki broj filmskih naslova iz bogate arhive “Warnera”, ali to se dogodilo nije. Iz današnje perspektive čini se kako je strategija bila drugačija (i opravdana s obzirom na konkurenciju) – platforma je snažno istaknula činjenicu kako hitovi “Warnera” 45 dana nakon kino premijere stižu u ponudu (u prvi plan su istaknuti “DinaMatrix: Uskrsnuća te nešto kasnije i The Batman ) platforme. Kako su tjedni prolazili tako u ponudu polako dolaze i rado gledani filmovi iz prošlosti poput “Paklene naranče”, serijal “Smrtonosno oružje”, “Mad Max” te serije poput “Alfa”, “Hitne službe” i “Zapadnog krila”. Vješto se dozira i kombinira novi i stari sadržaj…

Temelji na kojoj je izgrađen HBO Max su iznimno jaki i stabilni – u stalnoj ponudi nalaze se serije koje pripadaju uskom krugu najboljih u povijesti. “Obitelj Soprano , Žica , “Oz”, “Združena braća , Dva metra pod zemljom , “Stari Rim”, “Carstvo poroka” tek su neke od serija koje se mogu pronaći na platformi. Na platformi su i “Prijatelji” (koji su godinama bili u ponudi “Netflixa”, “Teorija velikog praska”, “Rick i Morty” dok najmlađi imaju prilike uživati u crtanim junacima kao što su “Tom i Jerry”, “Scooby-Doo” i ostali.

Mora se spomenuti kako HBO Max ima vrlo dobru ponudu filmova snimljenih izvan granica SAD-a gdje se često mogu pronaći i festivalski filmovi (uključujući i domaća ostvarenja). Tu je i vrlo dobra ponuda dokumentaraca – da, HBO Max još uvijek nije maksimalan (primjedbe se većinom odnose na probleme s aplikacijom), ali je sadržaj bogat i raznovrstan. Ipak, teško se oteti dojmu kako dio sadržaja vrijednog pažnje široj publici ostaje ispod radara ili ne dobiva pažnju koju zaslužuje. No, to je neka druga priča…

 

 

NETFLIX

 

CIJENA:

Tri su kategorije pretplate na Netflix

1. OSNOVNI – 4.99 eura

2. STANDARDNI – 7.99 eura

3. PREMIUM – 9.99 eura

Bez obzira na kategoriju pretplate dostupan je kompletan sadržaj – razlika u cijeni odnosi se na kvalitetu slike te broj uređaja na kojima se sadržaj može gledati.

TITLOVI I SINKRONIZACIJA: Da

 

Tragikomični su i smiješni bili neki naslovi posljednjih mjeseci koji su bombastično (istovremeno i površno) najavljivali propast Netflixa i početak kraja streaming čudovišta. Razlog je bio gubitak pretplatnika – izgubio je “Netflix” u posljednja tri mjeseca nešto manje od milijun pretplatnika, ali izgleda da će “Netflix” nekako ipak preživjeti s obzirom na više od 220 milijuna pretplatnika diljem svijeta koji su i dalje vjerni ovom streaming servisu.

Pad pretplatnika je očekivan – konkurencija je sve snažnija, rat u Ukrajini je prorijedio pretplatnike u Rusiji – rast koji se dogodio tijekom zatvaranja uslijed korone nije mogao trajati vječno. Međutim, šefovi “Netflixa” pokušavaju dodatno povećati zaradu i donose odluke koje bi mogle dovesti do daljnjeg i mogućeg drastičnijeg pada broja pretplatnika. Nemogućnost dijeljenja pretplata kao i uvođenje reklama (posebna cijena pretplate za sadržaj s propagandnim porukama) spominju se kao idući noviteti. Umjesto da smanje proizvodnju bezličnih i skupih filmskih blockbustera (koji koštaju u rasponu od 100 do 200 milijuna dolara) od kojih je većina ispod svake razine čelni ljudi “Netflixa” pokušavaju povećati zaradu. Hoće li njihovi eksperimenti uspjeti i kako će se odraziti na broj pretplatnika pokazat će bliska budućnost…

No, “Netflix” i dalje ulaže milijarde u novi sadržaj i radi dobar posao – četvrta sezona serije “Stranger Things” porušila je sve rekorde gledanosti. U najavi je veliki broj novih filmova i serija – u ponudi se mogu pronaći serije iz čitavog svijeta što “Netflixu” daje raznovrsnost. Binge- Watching koji je izum “Netflixa” više nije u prvom planu (sezone najgledanijih serija dijele se u dva poglavlja).

U nekoliko godina “Netflix” je izbacio niz izvrsnih serija iz vlastite produkcije (opširnije o nekima od njih možete čitati OVDJE ) – Stranger Things, Mindhunter, Narcos, Dark, Damin gambit….  postale su obavezna serijska lektira. Marketing i pozicija na tržištu te popularnost servisa i od prosječnih će serija napraviti hitove i neviđenu medijsku histeriju (La Casa de Papel i Tiger King su primjeri). Iznimno je bogata ponuda dokumentarnih filmova različite tematike. Posljednji veliki dokumentarni hit bio je Posljednji ples o košarkaškoj dinastiji iz Chicaga.  “Netflix” je i dalje broj jedan po broju pretplatnika, ali konkurencija je sve ozbiljnija i sve je manje prostora za pogrešne odluke…

Foto: Netflix

 

PICKBOX NOW

 

CIJENE PAKETA:

1 mjesec: 3,85 EUR = 29,01 HRK

6 mjeseci:  21,50 EUR = 161,99 HRK

12 mjeseci: 40,00 EUR = 301,38 HRK

TITLOVI: Da

 

Nakon određenih lutanja u odabiru sadržaja domaći streaming servis “Pickbox Now” se stabilizirao i pronašao novu strategiju – okrenuo se “Pickbox NOW”, većinom, neameričkim serijama. U ponudi se nalaze dobro znani i rado gledani britanski naslovi (“Poirot”, “Frostov pristup”, “Ubojstva u Midsomeru”…), te novije, nagrađivane serije (“Noćni pozivi”, “Dolina sreće…) i niz novih skandinavskih serija od kojih su mnoge u ponudu “Pickbox NOW” servisa uvrštene nakon početka suradnje sa skandinavskim streaming servisa “Viaplay Select”. Suradnja sa “Viaplay Select” streaming servisom donio je “Pickbox NOW” platformi novu dimenziju, povećao ponudu, ali i kvalitetu. Skandinavski noir iznimno je cijenjen i popularan kod ljubitelja serija tako da… Uz britansko-skandinavsku ponudu serija treba spomenuti i višestruko nagrađivanu seriju “Momci s Madisona”  U ponudi je, također, solidan izbor filmova među kojima se nalaze, među ostalima, “Profesor i luđak” (Mel Gibson i Sean Penn), “Sanjari” (Eva Green), “Leptir” (Steve McQueen, Dustin Hoffman), “Phoenix” (Ray Liotta), “Charliejev život”…. S obzirom na pristupačnu cijenu i drugačiju ponudu “Pickbox” postaje sve ozbiljniji igrač na streaming sceni…

 

 

Bio je ovo kratki pregled najvažnijih streaming servisa na našem tržištu.Odluka koji streaming servis izabrati je na nama korisnicima, ljubiteljima filma i serija. Konkurencija je sve snažnija, ponuda sve bolja i raznovrsnija… pa tko voli….

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)