Naslovnica Akcija JACK REACHER

JACK REACHER

REDATELJ.Christopher McQuarrie
GLAVNE ULOGE:Tom Cruise,Rosamund Pike,Robert Duvall,Richard Jenkins,Werner Herzog
TRAJANJE:124 minute

“Ja nisam heroj….Lutalica sam koja nema što izgubiti.”  Jack Reacher

Jack Reacher junak je romana Leeja Childa. Dugo se pripremalo Jackovo prebacivanje iz knjige na film. Redale su se glasine o imenu glumca koji će uprizoriti ovog junaka (u igri su svaki u svoje vrijeme bili i Brad Pitt,Hugh Jackman,Will Smith i Jamie Foxx) da bi na kraju Jack Reacher postao Tom Cruise. To je izazvalo negodovanje fanova Childove proze prvenstveno iz razloga što je Jack u knjizi opisan kao mrcina od dva metra i stotinjak kilograma, a Tom Cruise je prilično niži i lakši. No, najveći hollywodski glumački štreber nije se dao smesti; prihvatio se uloge i snimio film. Nisam pročitao niti jedan roman L.Childa tako da ne mogu suditi o uvjerljivosti prenošenja događaja iz knjige na filmsko platno. No, mora se priznati da ovakav fizički nesrazmjer između junaka iz knjige te glumca koji ga tumači uistinu nije učestala pojava. Tom je još uvijek moćna faca Hollywooda….
Za redatelja je odabran Christopher McQuerrie koji je u prvu hollywodsku ligu ušao sa scenarijem za briljantne “Privedite osumnjičene” (nagrađen Oscarom). Od tada je McQuarrie ponešto režirao (solidan “The way of the gun” sa Beniciom Del Torom i Ryanom Phillipeom u glavnoj ulozi) te pisao scenarije. Redatelju su se stvari poklopile kada je radeći na scenariju “Operacije Valkure” upoznao Cruisea. Izgleda da se McQuerriev rad dopao glumcu, te je ubrzo slijedila realizacija “Jack Reachera”, ali i McQuerriev scenaristički angažman za Cruiseov SF projekt “All you need is kill”,”Nemoguću misiju 5″(gdje je McQuerrie ozbiljan kandidat i za redatelja), te za eventualni još uvijek nepotvrđeni nastavak “Top Guna”. Uz to napisao je i scenarij za “Wolverina” i fantaziju “Jack the Giant Slayer”….

Zaplet filma obećava; snajperist usred dana likvidira pet ljudi (podsjetnik na “Prljavog Harrya”). Osumnjičeni koji je u međuvremenu uhićen, želi razgovarati sa tajanstvenim Jackom Reacherom koji je nedostupan vlastima. Međutim Jack se pojavljuje u policijskom uredu te zajedno sa Helen (Rosamund Pike), odvjetnicom optuženog pokreće istragu….
Kao što sam napomenuo nisam pročitao niti jednu knjigu spomenutog autora tako da sam mogao bez kritika na izgled glavnog junaka pristupiti glavnom liku. Jack Reacher je vojni istražitelj koji je “duh”. Nitko ga ne može naći osim ako se on sam ne pojavi. Misterioznost glavnog junaka je dosta površno objašnjena. Naime on se skriva (nema dosje), a da zapravo i ne znamo zašto. Osim kako sam kaže “što ne želi više gledati ovakve stvari”. Iako se spominju nekakvi Jackovi nestašluci tijekom vojne službe oni nisu objašnjeni. Šteta. jer samo nekoliko “flashbackova” donijelo bi snažniju karakterizaciju glavnog protagonista. Jack je vojni istražitelj koji podsjeća na Sherlocka Holmesa; inteligentan i pronicljiv  dedukcijom rješava probleme. Kako minute film odmiču tako Reacher pokazuje da je sposoban i fizički riješiti bad boyse. Trilerski dio film je zanimljiv i vrlo solidan. Kako film odmiče, sve više postaje akcijski, te klizi u predvidljivost. Dojam je da priči nešto fali; unatoč sjajnim psihofizičkim osobinama našeg istražitelja cijela priča se, obzirom na zaplet, prebrzo i prelagano rješava. Da redatelj može biti provokativan pokazuje urnebesan, crnohumorni skoro “tarantinovski” dijalog između Jacka i djevojke koja je plaćena da ga namami u obračun. Nažalost taj dijalog je tek izdvojeni incident. Oni dijelovi priče koji su intrigantni i koje je trebalo malo više koristiti (korporacije koje su spremne na sve da ostvare svoje planove te problem povratka i prilagodbe američkih vojnika na normalan život) su tek površinski obrađeni, a rasplet je rutinski. Glumačke izvedbe su solidne, Robert Duvall je svoju dionicu odigrao solidno, ali bez previše motivacije. “Jack Reacher” je korektan film, ali obzirom na potencijale same priče te ekipe koja ga je napravila nudi…Premalo.
OCJENA:6