Naslovnica Aktualno RECENZIJA: DINA – impresivan početak priče o pješčanom planetu

RECENZIJA: DINA – impresivan početak priče o pješčanom planetu

2325
0
Foto: Warner Bros Entertaiment

REDATELJ: Dennis Villeneuve

GLAVNE ULOGE: Timothee Chalamet, Jason Momoa, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgard, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling

TRAJANJE: 155 minuta

NAZIV ORIGINALA: Dune

 

Strah je ubojica uma.” – Lady Jessica Atreides

 

Davne 1965. godine izašla je knjiga koja je promijenila svijet znanstvene fantastike i postala bestsellerkasnije i klasik žanra. “Dina” Franka Herberta postala je jedno od najvažnijih ostvarenja znanstvene fantastike, Herbert je napisao pet nastavaka i stvorio serijal iznimno važan za žanr, ali i književnost uopće. Vremenom je “Dina” postala uzor i izvor inspiracije mnogim umjetnicima – George Lucas je ideje iz knjige Franka Herberta iskoristio stvarajući “Star Wars” serijal.

Ipak, ogromna popularnost i vojska obožavatelja nije donijela pravu, punokrvnu ekranizaciju “Dine”. Osebujni Alejandro Jodorowsky imao je ideje oko adaptacije (snimljen je i dokumentarni film “Jodorowsky’s Dune”), ali njegove su ideje od početka bile osuđene na propast. Godine 1984. ekranizacije se prihvatio David Lynch, ali je rezultat bio ispod očekivanja. Lynch se u konačnici odrekao filma (kino verzija je, na inzistiranje šefova filmskog studija, skraćena za više od pola sata) i završni je proizvod pomalo razočarao.

Nakon Lyncha nitko nije imao ozbiljnih ambicija snimiti film prema romanu Franka Herberta sve do trenutka kada je kanadski filmaš Dennis Villeneuve (“Sicario , Naša majka, Zatočene …) najavio kako ima ambicije ekranizirati “Dinu”, njegovu omiljena knjiga. Redateljeve najave intenzivirale su se uoči premijere nastavka Blade Runnera da bi ubrzo stigla i potvrda – novi projekt Dennisa Villeneuvea je adaptacija knjige Franka Herberta.

Villeneuve je jedan od rijetkih filmaša koji može birati projekte – takav je status zaradio sjajnom filmografijom. Tako je bilo i kada je o ekranizaciji “Dine” riječ – “Warner” je redatelju osigurao oko 170 milijuna dolara budžeta, ali je i pristao na njegovu viziju adaptacije. Villeneuve je inzistirao na dva filma odnosno napomenuo je kako se priča o Dini ne može ispričati u jednom filmu. Nastavak je, u ovom slučaju, dio redateljeve vizije koja će se, s obzirom na veliki interes publike i očekivane vrlo dobre (ili odlične) rezultate na kino blagajnama ostvariti….

 

Foto: Warner Bros Entertainment

Radnja filma vodi nas u daleku budućnost. Dinastija Atreides vlada planetom Caldan – vođa je vojvoda Leto i njegova supruga Jessica koja posjeduje posebne moći. Njihov sin nasljednik je trona, ali neki smatraju da je Paul i više od toga. Carska će naredba vojvodu i obitelj Atreides kao i njihovu vojsku odvesti na pustinjski planet Arrakis. Arrakis je bogat nalazištima Začina čija su nalazišta (do dolaska kuće Atreides) bila pod kontrolom kuće Harkonnen koju vodi nemilosrdni i prevrtljivi Vladimir. Dolazak prolazi u miru, ali preuzimanje kontrole nad nalazištima Začina dio je većeg, brutalnijeg i krvavijeg plana…

“Dina” je spektakularno i rijetko viđeno kino iskustvo. Vizualni doživljaj filma je nevjerojatan – način na koji je prikazan planet Arrakis (jer on je jedan od glavnih protagonista filma) kako na površini tako i unutar zidina impresivan je praznik za oči i dušu ljubitelja filma od prve do posljednje minute. Vizualni dio važan je dio čitave priče – upravo je Villeneuve (glavni majstor od kamere je Greig Fraser koji je isti posao radio na filmu “Rogue One” i seriji “The Mandalorian”) redatelj koji svakom projektu, bez obzira na žanr, udahne dodanu vrijednost izgledom odnosno vizualima. Svijet Dine je maštovit i pruža beskrajne mogućnosti koje je Villeneuve na najbolji način iskoristio. Vizualni izgled dio je priče, redatelj progovara kamerom i pripovijeda sjajnim vizualnim rješenjima. Također, treba spomenuti i sjajnu scenografiju te kostimografiju filma. Čitava je priča ispunjena detaljima, onim važnim sitnicama koje film znače. Sve navedeno prati izvrsna glazba starog majstora Hansa Zimmera.

Radnja filma slojevita je, prati veliki broj protagonista čije su sudbine isprepletene, osuđene jedna na drugu. U centru priče je mlađahni Paul koji je predodređen za novog Mesiju (onaj koji će donijeti ravnotežu u Silu rekao bi George Lucas). Paul je nesiguran i rastrgan zbog velikih očekivanja, ali i vizija koje često proživljava. Vizija u kojima se često pojavljuje Chani...

Sudbina mladog Paula i kuće Atreides u raljama je političkih igara. Da, “Dina” je, žanrovski, punokrvni znanstveno fantastični uradak, ali priča filma ime elemente političkog trilera, akcije, drame….mnogi su žanrovi ugrađeni u film i tijekom gledanja mogu se prepoznati neki popularni filmski i serijski projekti kojima je “Dina” bila inspiracija (Lucas je spomenut – “Igra prijestolja” puno toga duguje Dini).

Političke spletke i intrige te obračuni zbog prirodnih bogatstava (Začin) dio su vječnih tema kojima se film bavi. Iako je radnja smještena u daleku budućnost u njoj se zrcali naša sadašnjost, prošlost i, vjerojatno, budućnost. Nekada kolonije, danas borba za resurse različitih vrsta, sutra…tko zna što donosi sutra, ali radnja filma dotaknula se svih navedenih i mnogih drugih vječnih tema ljudskog društva (religija, ekologija, prirodna bogatstva i sirovine važnije od sudbine ljudi…).

Foto: Warner Bros Entertainment

Čitavim trajanjem redatelj održava epski ugođaj filma. Villeneuve je podigao “Dinu” višu razinu od većine kino filmova koje smo imali prilike gledati posljednjih godina. Zapravo, ne samo posljednjih godina već i posljednjeg desetljeća. Možda i duže.

Iako film traje 150 minuta pisac ovih redaka nije osjetio prazan hod kada je o radnji riječ – nema suvišnih minuta i “Dina” je uravnotežen film koji vješto kombinira žanrove. Akciju i dramu. Zavjeru i obiteljsku priču. Ljubav i smrt.

Villeneuve je, očekivano, okupio sjajnu glumačku ekipu. Mlađahni Timothee Chalamet pravi je izbor za Paula – tijekom filma Chalamet donosi niz emocija koje pokazuju, između ostalog, unutarnje borbe odabranog. Snažna je gluma Rebecce Ferguson kao majke i vladarice Lady Jessice. Zapravo, “Dina” i glumački, većinom, funkcionira vrlo dobro i odlično.

“Ovo je tek početak.” – Chani

Da, ovo je, vjerojatno, početak znanstveno fantastičnog serijala kojeg se dugo čekalo. Villeneuve je uspio spojiti ekranizaciju klasika ZF žanra i blockbusterske ambicije. “Dina” blista na velikom platnu – riječ je o najboljem filmu 2021. godine.

 

OCJENA: 10

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime