RECENZIJA: UNCHARTED – otimači izgubljenog blaga

REDATELJ: Ruben Fleischer

GLAVNE ULOGE: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Steven Waddington

TRAJANJE: 116 minuta

 

Znak raspoznavanja karijere mladog britanskog glumca Toma Hollanda (rođen 1996. godine) uloga je Petera Parkera. Filmovi u kojima je Holland nastupio u ulozi Spider-Mana ostvarili su izvrsne rezultate na svjetskim kino blagajnama (posljednji, još uvijek recentni Put bez povratka prebacio je 1.8 milijarde dolara zarade). Međutim, od početka glumčeve “Marvel” karijere (Spider-Man se pojavljuje u nekoliko filmova o “Osvetnicima”) postoji nedoumica o zanimljivosti Hollanda kino posjetiteljima u drugim projektima. Protekli je vikend dao odgovor na pitanje – Ima li (blockbusterskog) života za Toma Hollanda u trenucima kada ne nosi kostim Spider-mana?

Ima. Akcijska pustolovina “Uncharted” u prvim je danima prikazivanja zaradila oko 140 milijuna dolara (budžet 120 milijuna). U redu, ciljana publika za “Uncharted” i “Spider-Mana” otprilike je ista, ali vrlo dobri rezultati potvrđuju kako Holland može vrlo dobro funkcionirati u blockbusteru i bez Spidey kostima.

“Uncharted” je (još jedan) film inspiriran videoigrom. Glavnog junaka, Nathana Drakea, upoznajemo u sirotištu. Dječak Nathan odrastao je bez roditelja – jedini član njegove obitelji je brat Sam. Zbog prijetnje uhićenjem Sam bježi iz sirotišta i životni se putevi braće Drake razdvajaju. Skok u današnje vrijeme – odrasli Nathan radi kao konobar i, ponekad, zarađuje sitnim krađama. Jedne večeri upoznaje Victora Sullivana koji mu nudi posao. Potragu za najvećim blagom nikada pronađenim

Pisac ovih redaka nije nikada igrao “Uncharted” i nije upoznat s likom i djelom Nathana Drakea – usporedbe s videoigrom u ovom tekstu ne mogu se pronaći. Ipak, redatelj Ruben Fleischer (vrlo dobri komercijalni rezultati Venoma bili su najbolja preporuka za šefove “Sonyja” oko preuzimanja redateljskog posla za “Uncharted”) brzo i bez problema upoznaje gledatelja s glavnim protagonistom, njegovim djetinjstvom i ocrtava detalje njegovog karaktera…

 

Foto: Sony Pictures Entertaiment

Upoznavši Sullivana, Drake ponovo dobiva ono što je izgubio u trenutku kada Sam odlazi iz njegovog života. Nešto najsličnije bratu, ali i izazov koji se spominjao u djetinjstvu. Potragu za blagom vrijednim (otprilike) pet milijardi dolara – blago je nestalo (“jer ono što je izgubljeno može se pronaći”) u vrijeme moreplovca Ferdinanda Magellana. Iako je “Uncharted” temeljen na videoigri i (očekivano) dobar je dio filma nastao zahvaljujući digitalnim efektima (koji su, većinom, prilično uvjerljivi), film je ispunjen filmskim idejama koje se ne spominju često u recentnim blockbusterima. Potraga za ključevima i kartama iz prošlosti, blago iz prošlih vremena (u zlatu), Magellan…. film ispunjavaju tragovima nostalgije i dašak nekih prošlih filmskih vremena.

Ne, “Uncharted” nema šarm i dinamiku (i još puno toga) filmova iz serijala “Indiana Jones” (redatelj ne skriva uzore koje je ugradio u “Uncharted), ali riječ je o zabavnom i atrakcijama ispunjenom filmu. Atrakcije se odnose na nekoliko akcijskih scena koje su doista spektakularne iako u trenucima i pretjerano nabrijane (avion iz kojeg ispadaju prtljaga i putnici, brod kojeg vuku helikopteri…). “Uncharted” se trudi ponuditi akciju i vratolomije u kojima ne treba pretjerano tražiti logiku, (puno je pažnje, također, posvećeno i izbjegavanju bilo kakve brutalnosti kada je o akcijskim scenama riječ) ali s obzirom na to da je riječ o ekranizaciji videoigre stvari odnosno akciju treba malo drugačije gledati…

Holland je najraspoloženiji član glumačke ekipe – podjednako razigran u akcijskim i dramskim scenama. Mnoge je vratolomije u filmu Holland sam odradio, bez pomoći kaskadera. Mark Wahlberg je rutinski odradio ulogu Nathanovog slučajnog partnera Sullivana dok je Antonio Banderas prilično suzdržan i neuvjerljiv kao negativac filma. Bolja situacija kada je o ženskom dijelu riječ – Tati Gabrielle opasna je i nemilosrdna kao Braddock. Ne smije se zaboraviti Steven Waddington kao Škot kojeg nitko ništa ne razumije….

“Uncharted” je solidna kino zabava – akcijska pustolovina nastala na popularnoj videoigri nudi puno akcije, nešto smijeha, raspoloženog Toma Hollanda i nekoliko spektakularnih akcijskih scena. Film redatelja Rubena Fleischera nije bez mana, ali u niti jednom trenutku ne želi biti više od onog što zaista jest. Blockbuster kojem je cilj zabaviti publiku. U tome, većinom, uspijeva.

 

P.S: “Uncharted” sadrži dvije post credit scene koje su, sudeći prema zaradi na kino blagajnama, uvod u nastavak (ili nastavke)….

 

OCJENA: 6.5 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)