RECENZIJA: KRALJ RICHARD – Straight Outta Compton

REDATELJ: Reinaldo Marcus Green

GLAVNE ULOGE: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Jon Berthnal

TRAJANJE: 144 minute

NAZIV ORIGINALA: King Richard

 

“Svijet nikada nije poštovao Richarda Williamsa.”

 

Legenda kaže da je godine 1978. stanovnik Comptona (za čitavu priču važno je napomenuti kako je riječ o gradu od stotinjak tisuća stanovnika koji je godinama bio pri ili na vrhu prema broju ubojstava u SAD-u – život u susjedstvu direktno su i verbalno brutalno opisali lokalni reperi poznati pod imenom N.W.A – Niggaz Wit Attitude ) Richard Williams gledao prijenos ženskog finala “Roland Garrosa” između Virginie Ruzici i Mime Jaušovec. Nakon što je Ruzici porazila jugoslavensku tenisačicu uručen joj je pehar i ček na 20 000 dolara. Tada je Williams došao na vrlo zanimljivu ideju – trenirat će i stvoriti buduće teniske prvakinje. Osmislio je Williams način treninga za buduće prvakinje, način života, vrijeme početka treninga – nove su prvakinje trebale postati njegove kćeri. One koje se tek trebaju roditi. Njegova je vizija izgledala hrabro i suludo – neki su, kasnije će i Williams priznati, smatrali kako je njegov plan (poslovni projekt?) bizaran čak i smiješan. Danas se više nitko ne smije – Richard je uspio u naumu iako su njegove prvakinje rođene dvije odnosno tri godine nakon finala koje je pripalo Ruzici. Tatine cure zovu se Venus i Serena. Prezime je očevo – Williams.

Iako je Richard Williams u naslovu filma ovdje nije riječ o njegovoj (kompletnoj) biografiji. U redu, Williams je glavni protagonist filma, ali “Kralj Richard” je priča o stvaranju prvakinja i njihovom izlasku na veliku tenisku scenu. Film obuhvaća razdoblje od početka obuke sestra Williams (trenirati su počele u četvrtoj godini) do izlaska na veliku scenu i prvog profesionalnog nastupa Venus Williams na turniru u Oaklandu.

Spomenuto razdoblje manje je poznato javnosti i dobro je odabrano. No, unatoč svim kontroverzama koje priča o sestrama Williams nosi, “Kralj Richard” pripada onim biografskim filmskim pričama koje su (poput npr. Bohemian Rhapsody) kontrolirane (kao izvršne producentice potpisane su Serena i Venus) i, djelomično, je riječ o idealiziranoj slici Richarda Williamsa koja prikriva tamne strane života glavnog protagonista filma. Ipak, unatoč uljepšavanju njegovog lika i djela redatelj nije u potpunosti ignorirao kontroverze koje su pratile Richarda Williamsa i (sportsko) odrastanja Serene i Venus.

Foto: Warner Bros Entertaiment

U filmu nećemo saznati ništa o prvom braku Richarda Williamsa, samo djelomično ćemo upoznati njegovu prgavu, bezobraznu i eksplozivnu crtu (opis američkog novinara), nema detalja od razvodu od Serenine i Venusine majke…nije čak spomenuta niti tragična sudbina njegove kćer Yetunde (pojavljuje se u filmu, polusestra teniskih prvakinja) koja je ubijena u Comptonu u trideset i prvoj godini. Ono što se može vidjeti je prikaz čovjeka koji je fanatično posvećen uspjesima Venus ili Serene. Uspjesima vlastite djece ili uspjehu projekta kojeg je zamislio ? Pitanje na koje odgovor zna samo Richard Williams…

Stvoriti, uz Steffi Graf, najbolju tenisačicu u povijesti te sestru koja pripada širem krugu iste kategorije nevjerojatno je dostignuće. Stvoriti takve prvakinje u okruženju Comptona bez velikih financijskih sredstava čudo je neviđeno. “Kralj Richard” (i naslov filma sugerira kako je čitav projekt naklon i uljepšan prikaz starog Williamsa) prikazuje glavnog protagonista koji je fanatično predan cilju – stvaranju vrhunskih tenisačica. U ostvarivanju cilja Williams nailazi na prepreke i probleme zbog kojih bi mnogi odustali, ali Richard Williams uporan je tip. Njegov plan izgleda potpuno ludo i nerealno, težak je za suradnju i pregovore bilo kakve vrste i zbog toga je često odbijan pa i podcjenjivan. Rasizam kao razlog odbijanja i antagonizma prema Williamsu i njegovim djevojčicama spominje se, ali je u drugom planu. Dobra i opravdana redateljsko-scenaristička odluka, jer nastup i ambicija Richarda Williamsa bila bi predmet čuđenja i odbijanja bez obzira na boju kože.

Treniranje na kiši, posjet socijalne službe zbog tretmana prema Sereni i Venus, sukobi s njihovom majkom…detalji su koje ćemo vidjeti u filmu. Neki problemi i tamna strana Richarda Williamsa mogu se vidjeti u filmu no teško se oteti dojmu kako je čitavim trajanjem filma priča o (drugoj) obitelji Richarda Williamsa znatno uljepšana i prilagođena zahtjevima obitelji, ali i široj (kino) publici. U redu, nitko ne očekuje žestoke ulične obračune u Comptonu (dio jednog je prikazan u filmu), ali teško se oteti dojmu kako su mjesto i uvjeti u kojima je Richard Williams odgajao (sportski i ljudski, sasvim je svejedno) bile puno teže i kompliciranije od onog što film prikazuje. Također, teško je vjerovati kako je obiteljska situacija čitavo vrijeme bila toliko skladna i, većinom, bez trzavica. Svi članovi obitelji, većinom bez pogovora (izuzetak je svađa između Richarda i Oracene pred kraj filma) izvršavaju očeve zapovijedi i slušaju njegove zamisli. Prilično neuvjerljivo s obzirom na to da je kasnije došlo do razvoda između Oracene i Richarda. Također, djetinjstvo Serene i Venus je prikazano kao igra, sudeći prema njihovom prikazu u filmu, bez odricanja iako je i sam Richard priznao kako nije bilo pametno početi s treninzima  tako rano. Jedino nezadovoljstvo koje djevojčice izražavaju je u trenucima kada Venus želi početi igrati profesionalni tenis. Tata je tada popustio…

 

Foto: Warner Bros

Osim priče o Venus i Sereni ljubitelji tenisa uživat će u nekim poznatim igračima i igračicama iz prošlosti koji se pojavljuju u filmu. Zanimljivo su rekonstruirani detalji prvih profesionalnih mečeva u Oaklandu – prvi je pobijedila, drugi je donio obračun s, tada prvom tenisačicom svijeta, Arantxhom Sanchez- Vicario. Venus je bila pred senzacionalnom pobjedom, ali tada je Sanchez-Vicario upotrijebila taktiku koju posljednjih mjeseci koristi tenisač Stefanos Tsitsipas….

Možda i najjača karika filma su glumačke izvedbe. Još i prije premijere krenula je priča o izvrsnoj izvedbi Willa Smitha i sigurnoj nominaciji za Oscara. Prognoze su se ostvarile (uz nominaciju za najbolju mušku glavnu ulogu “Kralj Richard” nominiran je u još pet kategorija), interpretacija Richarda Williamsa jedna je od najboljih u Smithovoj karijeri, ali i ostatak ekipe je na visokoj razini (prije svih Aunjanue Ellis kao druga gospođa Williams te Demi Singleton i Saniyya Sidney kao Serena i Venus.

“Kralj Richard” korektan je i lako gledljiv film o čovjeku čija se nevjerojatna vizija ostvarila. Otac i trener Richard Williams stvorio je, suprotno svim predviđanjima, teniske prvakinje Venus i Serenu koje su napravile nevjerojatne teniske karijere, ali i promijenile bijeli sport. Ipak, teško se oteti dojmu (barem kada je o piscu ovih redaka riječ) kako je “Kralj Richard” pretjerano uljepšana i klišeizirana sportska priča u kojoj se neke stvari izostavljene dok su neki (mnogi?) detalji prilagođeni očuvanju lika i djela Richarda Williamsa…

 

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)