RECENZIJA: NARCOS: MEKSIKO – sezona treća

AUTOR: Carlo Bernard

GLAVNE ULOGE: Scott McNairy, Jose Maria Yazpik, Alejandro Edda, Teresa Ruiz, Fernanda Urrejola, Manuel Masalva, Gorka Lasaosa, Luisa Rubino

TRAJANJE: 10 epizoda

 

“Ponekad istina nije dovoljna.” – Andrea Nunez

 

“Narcos” je jedna od onih serija koja su zaslužne za veliki uspon “Netflixa” kao i popularizaciju danas popularnog binge-watchinga. Serija se pojavila 2015. godine godine i oduševila publiku (kritika je, također, većinom bila sklona “Narcosu”) – u središtu radnje bila je kronika nastajanja i uspona kolumbijskih narko kartela, njihov način funkcioniranja, ali i ekonomska, geopolitička, sigurnosna i vojna dimenzija nastanka velikih narko igrača kao i borba protiv proizvodnje i distribuiranje droge (u prvom planu je bijeli prah odnosno kokain). Tri sezone “Narcos” se bavio Kolumbijom i neizbježnim Pablom Escobarom – serija je, isprva, trebala imati dvije sezone u kojoj bi narko scena u Kolumbiji prikazala kroz uspon i pad El PatronaMeđutim, pokazalo se kako i bez Escobara postoje intrigantne priče, ali i interes za nastavak snimanja serije. Nakon treće kolumbijske sezone, serija seli u susjedstvo i dobiva dodatak u naslovu. Meksiko je bio novo mjesto radnje priče o trgovini narkoticima – nakon uspješne dvije sezone na “Netflix” je stigla i treća, “Meksiko” sezona i, kako sada stvari stoje, posljednja sezona čitavog “Narcos” serijala.

Početak je devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je veliki kombinator Felix Gallardo završio u zatvoru meksička je narko scena ostala bez vođe i vlada krhko, vrlo krhko primirje. Teritorij je podijeljen i odlaskom Gallarda karte su ponovno podijeljene – najslabije je prošla ekipa iz Sinaloe dok su gospodari Meksika (ne samo kada je o trgovini narkoticima riječ) u najvećoj mjeri postali Amado Carillo Fuentes (više) i Benjamin Arellano. No, ništa nije vječno u borbi za prevlast za tržište vrijedno milijarde dolara i novi sukobi samo što nisu počeli – Amado Carillo pokušava ustrojiti svoju organizaciju po uzoru na terorističke jedinice. Sistem ćelija u kojoj samo čovjek na vrhu zna za sve….

Treća sezona ne mijenja formulu uspjeha zbog koje je “Narcos” postao jedan od najvažnijih “Netflix” proizvoda. Prikaz stvarnih događaja – rekonstrukcija obračuna na aerodromu kada je poginuo kardinal Juan Jesus Ocampo, ubojstvo predsjedničkog kandidata koji odbija igrati prema pravilima te ekonomska kriza koja je dodatno ojačala financijsku moć kartela najvažniji su, ne i jedini događaji koje možemo gledati u trećoj sezoni (postoji još jedan iznimno važan događaj, ali njega spomenuti bio bi preveliki spoiler za sve koji posljednju sezonu “Narcosa” gledali nisu) prilagođen je seriji, ubačeni su neki novi protagonisti. Stvari (ponovo) dobro funkcioniraju – sukob između pripadnika kartela kao i meksičke vojske te narko vojski prikazan je baš na onakav način kakvo je stanje na terenu i bilo. Deseci tisuća života odnijeli su spomenuti sukobi čiju brutalnost je teško riječima opisati. Rat je nemilosrdan i borba za milijarde dolara metastazirao je u sve pore meksičkog društva. Ako ne brutalnim i žestokim obračunima oružjem onda korupcijom koja je u potpunosti progutala institucije države….

Foto: Netflix

Nova sezona ponovo prati veliki broj likova s obje strane zakona kao i s obje strane granice. Amerikanci su ponovo dio borbe protiv kartela (Walt Breslin ponovo je jedan od glavnih protagonista kojeg priča serije prati) – njihov angažman nije presudan, ali zbog geopolitičkih i ekonomskih igara te interesa on postoji. Funkcioniranje narko kartela i njihovi sukobi reflektiraju se na čitavo društvo – visoka politika povezana je s kartelima na više načina. Novac i moć koji dijele karteli odnosno njihovi vođe prevelik je da ne bi zahvatio i vrh države.

Treća sezona se bavi i sudbinama glavnih protagonista koji su na različitim stranama zakona. Walt Breslin žrtvuje privatni život zbog narko hobotnice kojoj je nemoguće uništiti sve krakove dok je Amado Carillo primjer kako je nemoguće pobjeći od sudbine i povući se iz posla. Carillo shvaća kako njegovo vrijeme prolazi, pokušava se izvući, ali čelični zagrljaj trgovine bijelim prahom sve više se steže sve do konačnog kraja. Kraja u trenucima kada je Carillo odlučio promijeniti život i sebe. Doslovno. Fizički.

Treća sezona (ili šesta ako računamo i Kolumbiju) donosi i nekoliko novosti. Zanimljiva je, možda i najbolja epizoda u kojoj upoznajemo pripadnike zlatne (narko) mladeži – djecu narko šefova koji se ponašaju baš kao i roditelji.

Nova sezona donosi neke novosti odnosno likove važne za sezonu – prvi je Andrea Nunez novinarka lista “La Voz”. Prema prikazanom u seriji “La Voz” je bio jedan od rijetkih nezavisnih medija u Meksiku – većina (ili svi?) ostali bili su pod kontrolom politike ili kartela (što je u Meksiku često ista stvar). Kako bi izbjegao pritisak politike i zadržao neovisnost “La Voz” je tiskan u Kaliforniji odnosno San Diegu te zatim distribuiran u Meksiku. Kroz priču o “La Vozu” autor sezone podcrtava važnost istraživačkog novinarstva (iako ono, zbog različitih razloga, izumire) te odaje počast svim onim novinarima koji su životom platili otkrivanje istine o događajima u Mekslku.

Druga se novost odnosi na policajca Victora Tapiu i njegovu istragu o nestalim ženama, djevojkama u Juarezu. Tapia je primjer policajca u Meksiku – korumpiran (policajci u Juarezu tada su zarađivali 150-200 dolara dok su njihovi kolege preko granice u SAD-u imali deseterostruko veće prihode – o vojnicima kartela ne treba trošiti riječi) i lojalan onima koji ponude mito, Tapia se počinje lomiti u trenucima kada jedna majka zamoli za pomoć u potrazi za nestalom kćerkom. Tapia uzima mito od majke i počinje otkrivati kako je nestala djevojka tek dio stravične priče koja se događa u Juarezu i okolici. Riječ je o slučaju koji nije povezan s kartelima (barem se povezanost ne može pronaći u seriji), ali pokazuje stanje u policiji Juareza kao i potpunu nebrigu za desetke ubijenih i zlostavljanih žena. Priča se proteže čitavom sezonom i prati stravične rezultate istrage koju je Tapia platio životom. Teško se oteti dojmu da bi ta, paralelna radnja, bolje funkcionirala kao posebna serija nego kao dio “Narcosa”. Ako ništa drugo detaljnije bi se posvetila slučajevima i objasnila detalje koji gledatelju ostaju nepoznati…

Foto: Netflix

Treća je sezona ispunjena obratima – različite (geo)političke igre i neočekivani događaji uzrok su poremećaja odnosno promjenama u raspodjeli moći u sukobima narko kartela. Na kraju priče u prvi će plan izbiti onaj koji je na početku sezone bio u najvećim problemima. Iako je završio u zatvoru njegovo vrijeme dolazi. On je “El Chapo” Guzman

Jedan od najslabijih elemenata nove sezone je gluma odnosno interpretacija nekih likova. Iako sadrži i vrlo dobre glumačke izvedbe u pojedinim su trenucima neki likovi preglumljeni i pomalo karikaturalni što ne odgovara njihovim postupcima u seriji.

Nakon šest godina i šest sezona “Narcos” završava scenom na plaži negdje u Čileu gdje lijepa Kubanka čeka osobu koju nikada dočekati neće. Simbolika toliko karakteristična za jednu od najboljih serija u ponudi “Netlixa” – mnogi, zapravo većina likova serije (ako su preživjeli) nikada neće dočekati bolje dane bez obzira na kojoj strani sukoba bili. Narko ratovi su brutalni, nemilosrdni i ostavljaju posljedice  na onima koji su preživjeli. Njihovi su životi na različite načine uništeni – priča o narko ratovima nije počela niti će završiti u periodu kojeg serija obuhvaća. Tako su i autori serije naglasili – serija završava u stilu i na pravi način – iako treća odnosno šesta sezona nije najbolja na pravi način zaokružuje priču. Do nekih novih Narcosa jer ratovi i dalje traju….

 

OCJENA: 8

 

 

One Comment

  1. Maja Dukan Reply

    Tek odgledala prvu sezonu Narcis Mexico, još sam pod dojmom….. Prvo sam pomislila na sličnost između Sicaria ali ovo je malo dublja analiza. Dea praktički ne postoji, tragična pogibija jedinog pravog borca, još kad znaš da su se ti događaji više- manje uistinu dogodili…… Glumci Vega i Pena nose seriju odlično snimljenu , prepunu pjesama i kolorita Mexica. Odlično!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)