(JOŠ) ŠEST ZA 10

Prije nešto više od dvije godine na ovim ste stranicama mogli pročitati tekst pod naslovom “Deset za 10” . U spomenutoj ste objavi mogli pronaći filmove koji su ocijenjeni najvećom ocjenom, naslovi koji potvrđuju kako se u proteklom desetljeću (točnije u proteklih 12 godina) može pronaći izvrsnih filmova. Nakon “Deset za 10” u drugom dijelu možete pronaći još nekoliko naslova s maksimalnim ocjenama. Ako se i ne slažete s GOODTALKING desetkama filmove s liste svakako vrijedi (po)gledati….

 

1. LA LA LAND (2017)

“Here’s to the ones who dream…”

Neki, zapravo mnogi od nas doživjeli su i preživjeli onaj trenutak  kada je trebalo donijeti odluku koja mijenja život. Odlučuje o budućnosti. Odluku poslije koje ostaje vječno i neodgovoreno pitanje – “što bi bilo da sam napravio, napravila drugačije?”. Takvu je odluku, naprimjer, i Francesca u “Mostovima okruga Madison” kada je na križanju otišla ravno, nije skrenula putem kojim je otišao Robert Kincaid. Odluke su donijeli i Sebastian i Mia – kako je moglo biti donosi briljantan epilog filma, a kako je bilo gledamo u “La La Landu”, redatelja i scenarista Damiena Chazella. Priča o budalama koje sanjaju i žele uspjeti u poslu koji vole (ona – gluma, on-glazba…) raznobojan je i razigran film u kojem su glavni protagonisti filma uspjeli ostvariti snove kada je o filmu i glazbi riječ, ali su putem izgubili jedno drugog. Puno dobre glazbe, Emma Stone i Ryan Gosling, posvete klasicima kao što je “Casablanca”… Sve navedeno, ali i više od toga je “La La Land”. I dok Rick i Ilsa zauvijek imaju Pariz, Sebastian i Mia imaju “La La Land”….

Photo: Dale Robinette

2. DUŠA (Soul) – (2020)

“You can’t crush a soul here. That’s what life on Earth is for.” – 22 

Sebastian iz prethodno spomenutog “La La Landa” volio je, zapravo voli jazz. Jazz voli i glavni protagonist još jednog “Pixar” animiranog čuda poznatog pod naslovom “Duša”. Njegovo ime je Joe i još uvijek čeka svoj sretni udarac kada je o jazzu riječ. I baš u trenucima kada se ukazala prilika Joe nesretnim slučajem odlazi…na pola puta između ovog i onog svijeta. Tamo Joe mora pronaći iskru života i zaslužiti drugu priliku.

Nevjerojatna je lakoća kojom ekipa iz “Pixara” stvara i realizira originalne ideje. “Duša” je, očekivano, tehnički dotjeran, maštovit i šaren animirani film u koje se najviše govori o tri detalja – iskri života, smislu života i drugoj prilici. Prilici koju nitko od nas dobiti neće…

Photo: Pixar

 

3. JOKER (2019)

 

“Is it just me, or is it getting crazier out there ?” – Arthur Fleck 

Nemoguće je bilo predvidjeti ono što je “Joker” odnosno redatelj Todd Phillips isporučio gledateljima. Rijetka su iznenađenja kada je o superjunačkim filmovima riječ (npr. “Logan”), ali “Joker” je nadmašio sva očekivanja. Transformacija Arthura Flecka u Jokera nevjerojatna je i rijetko viđena demonstracija glumačke moći i vještine u izvedbi Joaquina Phoenixa. U redu, Phoenix je i prije “Jokera” bio vrhunska klasa, ali je uloga Jokera potvrdila kako njegov glumački izričaj nema granica. Nakon Nicholsona i Ledgera filmski je svijet dobio novog, drugačijeg Jokera.

Photo: Warner Bros

 

4. POBJEŠNJELI MAX: DIVLJA CESTA (Mad Max: Fury Road) – (2015) 

Ja sam onaj koji bježi i od živih i od mrtvih” – Max 

Trideset pet godina nakon premijere prvog filma o Maxu Rockatanskom, redatelj George Miller uskrsnuo je priču o ratniku ceste. Novi Max za novo vrijeme je Tom Hardy, ali film je, dobrim dijelom, ukrala Charlize Theron u ulozi Furiose. Nema velikih mudrosti i okolišanja u scenariju (jedan od scenarista je i Miller) filmu – luda jurnjava svijetom budućnosti koji je potpuno poludio. Film je nabijen akcijom, vizualno raskošan i pravo je akcijsko osvježenje u godinama kada kino programom dominiraju superjunačke priče. Film je nominiran za “Oscara” u deset kategorija – “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” osvojio je šest zlatnih kipića…

 

Photo: Jasin Boland /Warner Bros

5. ZVUK METALA (2019)

Zvuk metala” je film koji puno toga govori, mada ne koristi previše riječi. Film koji na profinjen i nenametljiv, ali jasan i uvjerljiv način progovara o mirenju s vlastitim identitetom i vlastitim problemima. Film u kojem briljira Riz Ahmed, film koji pripada među najbolja ostvarenja posljednjih godina. Film sa završetkom koji gledatelja ostavlja u tišini, bez riječi. U razmišljanju…

 

Photo: Amazon Studios

 

6. POGLED S NEBA (2016)

“U ratu je istina prva žrtva.” – Eshil 

“Pogled s neba” pamtimo kao posljednji film u kojem je nastupio Alan Rickman. Međutim, riječ je o izvrsnom trileru sa snažnom akcijsko-političkom pozadinom koja se bavi nizom aktualnih tema (npr. moderan način ratovanja pomoću bespilotnih letjelica) koje preispituje iz više kuteva. Film koji je stvorio rijetko viđenu napetost u kino dvorani. Osim Rickmana u filmu nastupaju Aaron Paul, Helen Mirren i Barkhad Abdi.

 

 

PRVI DIO GOODTALKING PREGLEDA FILMOVA S OCJENOM 10 MOŽETE PROČITATI OVDJE

One Comment

  1. Maja Reply

    LaLaLand je zaslužio tu 10, na žalost je po meni jako podcijenjen! Muzika, romantika, život , sve je to u šarenom vrtuljku prikazao LaLa Land!
    Neke na žalost još nisam gledala, ali još bih izdvojila Mad Max divlja cesta- napet od prve do zadnje scene. Scenografija fantastična režija glumci, sve! Gledala sam ga u kinu i bila prikovana za sjedalicu od prve do zadnje minute mislleći koliko će Oscara dobiti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)