RECENZIJA: FREE GUY – život je videoigra, videoigra je život

REDATELJ: Shawn Levy

GLAVNE ULOGE: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi, Lil Rel Howery, Channing Tatum

TRAJANJE: 115 minuta

 

Ništa od ovog nije stvarno.” – Guy

 

Rutinska je svakodnevica lika imenom Guy. Zapravo, svaki je njegov dan isti – Guy se budi, obavlja jutarnji obred i odlazi na posao. Uvijek ista odjeća, ista kava – susret s jedinim prijateljem, zaštitarem Buddyjem i dolazak u banku. Guy radi na šalteru banke i svakog će dana klijentima zaželjeti ugodan i najbolji dan i nakon toga legne na pod jer slijedi…pljačka banke. Da, Guy je zarobljen u beskrajnom danu i, u početku, nije svjestan kako je dio videoigre. Sporedni protagonist u svijetu gdje glavnu riječ vode likovi s naočalama. Sunčanim. Avatari živih igrača. Međutim, stvari se mijenjaju kada Guy ugleda Molotov Girl, avatara programerke Millie koja u svijetu igre traži dokaze o krađi njene ideje. Videoigra u kojoj upoznajemo Guy njena je ideja koju je posudio i preradio Antwan, prvi čovjek korporacije imenom Soonami…

Zanimljiva je i, spletom okolnosti, slična sudbina filma “Free Guy” u stvarnom, kino svijetu i glavnog protagonista u virtualnom filmskom svijetu. Zajedničko filmu i njegovom glavnom junaku je činjenica kako su bili…autsajderi. Guy je, u početku filma, lik nevažan za radnju čitave priče videoigre u kojoj živi, zarobljen u svakodnevici koja se ponavlja. Nevidljiv i ne pretjerano važan. No, sudbina je htjela drugačije – slična je situacija bila i s očekivanjima (komercijalnim i kreativnim, sasvim je svejedno) od filma redatelja Shawna Levyja (serija “Stranger Things”, serijal “Noć u muzeju”). “Free Guy” je više puta odgođen, film je snimljen pod etiketom kompanije “20th Century Fox” koja je otišla u povijest nakon što je “Disney” obavio još jednu kupovinu. “Free Guy” je pao u drugi plan, ali je u prvom vikendu prikazivanja pomeo konkurenciju i izbio na prvo mjesto top liste filmova s najvećom zaradom u američkim kinima (baš kao što će Guy postati najpopularniji lik videoigre u kojoj živi i promijeniti život). Vjerojatno je takvom, neočekivanom, rezultatu pomogla i odluka čelnika “Disneyja” prema kojoj je film stigao isključivo u kino dvorane bez istovremene premijere na “Disney plus” streaming servisu. Koliko je riječ o novoj/staroj kino strategiji ili je “Disney” odlučio kino dvorane staviti u prvi plan dok se ne riješi tužba Scarlett Johansson (glumica je podnijela tužbu upravo zbog istovremene premijere “Black Widow” u kinu i na “Disney plus” platformi) pokazat će vrijeme no “Free Guy” je postao veliko kino iznenađenje. Ne samo zbog zarade ne kino blagajnama..

Teško je nabrojati sve poznate i popularne naslove koji se mogu pronaći u raznobojnom filmskom putovanju nazvanom “Free Guy”. Od “Matrixa” i “Beskrajnog dana” preko “Trumanovog showa” i “Lego filma” pa sve do Carpentera i njegovog bisera “Oni žive” i “Lego filma” redatelj Levy poigrava se posvetama ili ugrađuje detalje spomenutih filmova u svoj projekt. Ipak, “Free Guy” nije jeftina kopija, nastavak ili obična reciklaža već viđenog. Upravo suprotno – riječ je o zabavnom, vizualno raskošnom blockbusteru koji se, pomalo iznenađujuće, na, za gledatelja, nenametljiv, ali jasan i prepoznatljiv način pozabavio temama koje su uvijek u fokusu kada je o ljudskom postojanju riječ. Jer život može biti znatno sličniji videoigri nego što mislimo. Barem kada je o filmu “Free Guy” riječ.

Foto: Alan Markfield

Rutina svakodnevice jedino je što se ne mijenja u životu glavnog junaka filma. U redu, Guy je lik iz videoigre, ali koliko je ljudi pomireno istodobno i nezadovoljno jednoličnom svakodnevicom? Nije da ih nema, zar ne? Mnogi od njih nemaju dovoljno hrabrosti kako bi takvo stanje stvari promijenili i žive, ali zapravo preživljavaju i, poput Guya osjećaju da mogu drugačije. Sve je isto, dani nemaju nikakvog mirisa i okusa. Iznenađenja. Upravo je spomenuti motiv ishodište svih ozbiljnih tema koje “Free Guy”, u većoj ili manjoj mjeri, spominje. Propitkivanje društva u kojem živimo, važnost svakog pojedinca, borba za vlastitim ciljevima (koliko god oni izgledali daleki i nedostižni)…neke su od tema koje se spominju u filmu. Možda i najvažniju poruku za mlađe gledatelje “Free Guy” šalje u finalu filma – nasilje ne mora biti glavna atrakcija videoigre (podsjetnik – život je videoigra), postoje i druge, ljepše stvari zbog kojih vrijedi igrati se….

Nema brige, bez obzira na prethodno spominjanje ozbiljnih tema, “Free Guy” je, prije svega, zabavan, duhovit i raznobojan. Vizualno film izgleda raskošno – s obzirom na to da je većina radnje smještena unutar svijeta videoigre brojne su vizualne atrakcije koje gledatelj može vidjeti u filmu. Boje i dizajn likova prilično su otkačeni kao i smisao za humor autora filma. Posebna je atrakcija sukob između originalnog Guya i njegove unaprijeđene verzije pod radnim naslovom Dude. Dude je nedovršen, nedostaje mu inteligencije pa je malo… ograničen. U njihovom se obračunu koriste i svjetlosni mačevi iz “Ratova zvijezda”.

Foto: Alan Markfield

Sveprisutni Taika Waititi glavni je negativac filma (Antwan) i novozelandski filmaš postaje znak raspoznavanja za projekte koji su, bez obzira na njihove blockbusterske ambicije (“Thor: Ragnarock”), nešto drugačiji. Sve više intrigira izgled i sadržaj idućeg “Star Wars” kojeg, kao redatelj, potpisuje Waititi. Ryan Reynolds je stvoren za ulogu Guya dok karijera Jodie Comer napreduje koracima od sedam milja. Zvijezdu serije “Ubijajući Eve” nakon dojmljivog nastupa u Levyjevu filmu uskoro gledamo u povijesnoj drami “Posljednji dvoboj” Ridleyja Scotta.

Nije “Free Guy” bez mana – film ima previše minuta i cjelina je neujednačena, ali riječ je o jednom od najzabavnijih blockbustera u posljednje vrijeme. Zabavno, duhovito i šareno, ali nikako banalno i nezanimljivo – napomenuti treba kako “Free Guy” nije nastavak, reboot ili remake već je riječ o originalnoj scenarističkoj ideji. Projekt odnosno ideja koju treba pozdraviti bez obzira na to što je “Disney” najavio nastavak…

 

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)