RECENZIJA: DELHI CRIME – indijska “Žica” pogađa u žicu

AUTOR: Richie Mefta

GLAVNE ULOGE: Shefall Shah, Rajesh Tailang, Gopal Datt, Rasika Dugal, Denzil Smith

TRAJANJE: jedna sezona, sedam epizoda…

 

Streaming servisi u velikom su naletu – njihovoj popularnosti i broju pretplatnika dodatno je pogodovala pandemija koronavirusa. U mjesecima zatvaranja streaming servisi su dobili desetke milijuna novih korisnika, borba za pretplatnike dodatno se zaoštrila, sadržaja je sve više i više. Koliko su streaming servisi postali važan dio priče za svakog ljubitelja filmova svjedoče i mnogobrojne premijere kino filmova koje se istodobno događaju i na različitim platformama…

Usporedo s velikim porastom interesa za streaming servise gotovo svakodnevno se vode rasprave o plusevima i minusima, prednostima i manama kada je riječ o platformama za gledanje filmova i serija riječ. Neki predviđaju skoru propast kino dvorana (to se dogoditi neće), drugi se žale na inflaciju naslova odnosno kvantitetu prije kvalitete dok su treći zadovoljni zbog velikog izbora filmova i serija dostupnih za gledanje u vlastitom domu. Raspravljati o streaming servisima može se satima, postoje dobre i loše stvari koje je njihova ekspanzija donijela, ali znatno je više onih pozitivnih. Jedan od prednosti je ponuda serija i filmova iz svih dijelova svijeta. Ponuda projekata koje bi teško primijetili ili za njih uopće znali da streaming servisi ne postoje. Projekti koji su, onako na prvu, potpuno nepoznati, ali vrijedni pažnje gledatelja. Jedan od takvih projekata je indijska serija “Delhi Crime“….

Radnja serije inspirirana je stravičnim istinitim događajem. Krajem 2012. godine Jyoti Singh, indijska studentica i njen dečko ukrcali su se u autobus i krenuli kući (nesretni je par u kinu gledao “Pijev život” – film koji promiče sve ono suprotno od događaja koji su uslijedili). U autobusu je bilo šest muškaraca – Jyoti i njen odabranik nisu znali kako su putnici i vozač kriminalci koji su ranije ukrali autobus i ranije su opljačkali nekoliko ljudi. Ubrzo nakon ulaska para u autobus nastaje svađa, isprva verbalna (jer kriminalnom smeću iz ove priče smetali su poljupci) zatim fizička. Mladića su onesvijestili dok je nesretna Jyoti silovana i mučena na način koji je teško opisati. Nakon iživljavanja spomenuti je ljudski talog najgore vrste žrtve (mladić je pretučen, Jyoti je u teškom stanju, izmrcvarena) izbacio pored ceste i pobjegao. Nekoliko sati kasnije žrtve su pronađene, priča je došla do medija i Indija je eksplodirala…

Foto: Netflix

Na seriju “Delhi Crime” pisac je ovih redaka naletio početkom godine u redovitom mjesečnom pregledu novih ponuda na “Netflixu”. Serija potpuno nepoznata, ali pažnju su privukle dvije stvari – visoke ocjene na većini relevantnih stranih portala koji pišu o filmovima i serijama te, u mnogim tekstovima, usporedba  “Delhi Crimea” sa serijom svih serija “Žicom” bili su ključni razlozi za gledanje serije. Visoke ocjene i usporedbe s “Žicom” nisu pretjerane – riječ je o seriji koju vrijedi gledati. Iz mnogih razloga.

“Sve je povezano.” – može se napisati kada je o radnji serije riječ. Autor serije secira društveno-političko pa i ekonomsko stanje u Indiji do najsitnijih detalja. “Delhi gang rape” (tako je slučaj nesretne Jyoti i njenog dečka nazvan u medijima) postao je kap koja je prelila čašu, iskra koja je zapalila požar nagomilanog zadovoljstva stanovnika Indije. Društvo koje je paralizirano i opterećeno sporom, (pre)velikom birokracijom, korupcijom te neefikasnim državnim institucijama eksplodiralo je nakon slučaja iz 2012. godine koji je potaknuo određene promjene. Stravična sudbina Jyoti potaknula je i rasprave oko položaja žena u Indiji te su rezultati prosvjeda bili stroži zakoni za zlostavljače i silovatelje…

Radnja serije fokusirana je na događaje nakon zločina odnosno na policijsku istragu. Upravo je oštrica prosvjeda bila uperena prema policiji, ali medalja ima dvije strane. Da, korupcija i političke igre u policiji države Indije snažno su prisutni, ali uvjeti u kojima policajci rade u najmanju su ruku…skromni. Gledatelji koji su gledali “Žicu” sjećaju se problema koji su tijekom istrage imali policajci iz Baltimorea (nedostatak novca, birokracija…) – u odnosu na kolege iz serije “Delhi Crime” Lester Freeman, Kima i ostali iz “Žice” imaju uvjete iz snova. Tijekom potraga za silovateljima policijskoj će postaji isključiti struju zbog neplaćenih računa – neke policijske akcije istražitelji moraju platiti iz vlastitog džepa. Jer novca za policiju nema.

Foto: Netflix

Unatoč groznim uvjetima za rad i pritiscima sa svih strana (politika, prosvjednici…) istražitelji će pronaći krivce za dvadesetak dana. Uz tijek istrage autor serije, između ostalog, kroz živote nekoliko istražitelja i policajaca pokazuje ogromne ekonomske razlike u Indiji. Visokorangirani policajci odnosno istražitelji žive pristojnim životom srednje klase dok njihovi nižerangirani kolege žive…. najblaže rečeno u teškim uvjetima.

Serija zahvaća gotovo sve slojeve indijskog društva. Od visoke politike preko policije i sudstva sve do studenata, poslovnih ljudi i onih koji se najčešće nazivaju običnim ili malim ljudima. Sve što je prikazano odnosno svaki protagonist koji se pojavljuje u seriji ima smisla i ulogu u društvu. Zanimljivo je gledati kako neki koriste stravični zločin kako bi zaštitili svoje interese ili eliminirali svoje protivnike.

“Delhi Crime” izvrsno izgleda, produkcijski je dotjerana serija u kojoj su svi segmenti na vrhunskoj razini. Iako obrađuje događaje u Indiji nakon stravičnog zločina te razotkriva i secira tamošnje društvo riječ je o serijskom proizvodu koji obrađuje univerzalne teme koje se mogu pronaći u svim dijelovima svijeta. Jer korupcija, neučinkovita birokracija, političke spletke, ogromne ekonomske razlike, selektivna primjena zakona…. nisu isključivo povezani samo s Indijom….

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)