RECENZIJA: ŽICA – sezona treća: Pad Stringer Bella

AUTOR: David Simon

GLAVNE ULOGE: Idris Elba, Wendell Pierce, Sonja Sohn, Dominic West, Clarke Peters, Andre Royo, Wood Harris, Aidan Gilen, Jamie Hector, Michael Kenneth-Williams

TRAJANJE: 12 epizoda

GODINA PROIZVODNJE: 2004

 

“Sve ovo je posao. Samo posao.” – Stringer Bell

 

Članovi obitelji Sobotka pripadaju prošlosti – Frank je glavom platio aktivnosti na dokovima Baltimorea, Ziggy i Nick završili su u zatvoru. Glavni negativac druge sezone – vođa kriminalne organizacije poznat pod nadimkom Grk (koji Grk zapravo nije) nestao je, točnije pobjegao i izbjegao kaznu. Radnja se seli na ulice i urede Baltimorea – sezona počinje rušenjem zgrada ispred kojih su Stringer Bell i Avon sagradili poslovno carstvo. Nema više starih lokacija za prodaju droge i treba pronaći nova mjesta na uglovima, ulicama Baltimorea. Avon je i dalje u zatvoru, ali Stringer Bell i Proposition Joe surađuju i rade posao – prijetnja postaje novi igrač u kvartu Marlo Stanfield. Marlo nije impresioniran Stringer Bellom i njegovom reputacijom na ulici. Istovremeno s događajima na ulicama Baltimorea u tijeku je i predizborna kampanja za novog gradonačelnika – izazivač je mladi, ambiciozni vijećnik Tommy Carcetti. Carcetti izgleda kao autsajder, čovjek koji ne može pobijediti, ali kako vrijeme prolazi njegove šanse rastu….

Politička je tematika snažno zastupljena u trećoj sezoni. Bliže se izbori u Baltimoreu – borba za glasove birača je počela. Aktualni gradonačelnik pritišće policijske službenike – treba smanjiti stopu kriminala, teških zločina prije svega ubojstava (jer sve je u statistici – nije riječ o brizi za sigurnost građana , riječ je o glasovima i političkoj moći). Trenutak kada dolazimo do jednog od najzanimljivijih i najintrigantnijih trenutaka, ne samo treće sezone, već čitave serije. Jedan od zapovjednika policije (bez znanja pretpostavljenih) Howard Colvin realizirat će jedinstveni politički, sigurnosni, sociološki i pravni eksperiment. Nekoliko gradskih ulica, dio kvarta pretvorit će Colvin (uz pomoć suradnika) u slobodnu zonu – mjesto na kojem se droga može kupovati i prodavati bez intervencije policije. Policija se neće miješati već će nadgledati događaje, ali preprodavači, kupci i svi ostali posjetitelji i stanovnici moraju održavati red. Bez ubojstava i sukoba. Također, nadležne će službe besplatno dijeliti čiste injekcije, kondome…

Hamsterdam (tako je nazvan spomenuti dio grada) eksperiment vrlo brzo daje rezultate i stopa kriminala počinje padati. Čitava Hamsterdam priča zanimljiva je iz više razloga. Prvi je činjenica da policija Baltimorea priznaje kako ne može riješiti ili barem obuzdati kriminalce koji vladaju gradskim ulicama. Nikakva represija ne pomaže – uhićenja tek privremeno rješavaju problem jer na uglove dolaze neki novi ljudi. Zapravo, neki novi klinci. Liberalizacija prodaje i korištenja teških droga donosi rezultate, ali metoda je previše radikalna. Iako gradonačelnik kalkulira (jer 14% koliko iznosi pad stope kriminala je velika stvar) mora se ograditi od takve metode. Hamsterdam eksperiment je “Žica” u punom sjaju i tematskoj raskoši – bez velikih problema i napora autor David Simon još jednom pokazuje kako ništa nije slučajno i sve je povezano. Količina nasilja na uglovima, leševi koji, do početka kampanje, malo koga zanimaju i gospodari trgovine drogom posredno se uključuju u borbu za najvažniju gradsku političku funkciju. Jer, “Žica” je to.

Photo: HBO

Projekt Hamsterdam povećao je potražnju za drogom na ulicama Baltimorea. Stringer Bell pokušava voditi dvostruki život – legalizirati novac zarađen kriminalom i postati uspješan poslovni čovjek (riječ je o nekretninama), ali i dalje kontrolirati ulice i zarađivati od preprodaje. Bez nasilja, dogovorima jer nemilosrdni i bešćutni gangster (čak i za standarde “Žice” Stringer Bell je jedan od najgorih likova – prekršit će, naprimjer, nedjeljno primirje koje je nepisani zakon na ulicama Baltimorea). Riječ je o čovjeku koji nakon karijere kriminalca želi postati ugledni poslovni čovjek. Likovi poput Stringer Bella nisu specifičnost Baltimorea odnosno SAD-a već se mogu pronaći u čitavom svijetu. Neki će transformaciju od kriminalca do poslovnog čovjeka uspješno završiti, mnogi neće uspjeti pobjeći od vlastite kriminalne prošlosti…

Stringer Bell je zamislio dobar plan i realizacija je bila blizu – dva su detalja uništila njegove nekretninske snove. Čovjek koji je gradio karijeru na ulici naletio je na moćnije i kreativnije kriminalce. Oni nisu na ulici nego se (s)nalaze u uredima i gradskoj birokraciji.

Drugi razlog je Avon odnosno njegov izlazak iz zatvora. Dugogodišnji partneri počinju se razilaziti u viziji budućnosti – Avon nema ambicije postati poslovni čovjek i želi vladati ulicama. Na isti način kao i prije odlaska u zatvor. Različite vizije razdvojit će kriminalce koji su karijeru napravili zajedno. Razdvojiti i okrenuti jednog protiv drugog. No, konačni obračun se nije dogodio jer drugi su bili brži…

Sezona sadrži nekoliko briljantnih redateljskih minijatura – jedna od njih je (ponovni) susret Omara i brata Mouzonea. Mouzone se, nakon ranjavanja, vraća po odgovore – njihov će susret izgledati poput dvoboja u vestern filmovima, ali neće zapucati – meta postaje čovjek koji je odgovoran za njihov sukob.

Uz, ranije spomenutog, Carcettija (tumači ga Aiden Gillen, Littlefinger iz “Igre prijestolja”), novi važniji lik serije je Cutty. Početkom sezone Cutty izlazi iz zatvora nakon odslužene višegodišnje zatvorske kazne. Njegova priča tematizira točnije problematizira povratak zatvorenika u civilni život. Izbor je povratak starom načinu života ili pokušati okrenuti novu stranicu. Bez obzira na birokraciju….

Žica je ponovo aktivirana, prisluškivanje daje rezultata. Međutim, McNulty i ostatak ekipe zakasnili su za nekoliko trenutaka – njihova istraga dala je rezultata, ali kaznu su izvršili drugi.

U bogatstvu događaja i likova prethodne su rečenice tek dio treće sezone – mnogi detalji nisu spomenuti. Neki igrači su zauvijek poraženi i izbačeni iz igre, ali ona se nastavlja u četvrtoj sezoni s nekim novim ljudima i klincima. Kako na političkoj razini tako i na ulicama Baltimorea….

Goodtalking recenzije za prethodne sezone potražite OVDJEOVDJE

OCJENA. 10

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)