RIDLEY SCOTT: DESET ODABRANIH

Iako je ušao u deveto desetljeće života, britanski filmaš Ridley Scott i dalje je vrlo aktivan. Trenutno je aktualna serije “Vučji odgoj” gdje je Scott režirao nekoliko epizoda – uskoro stiže  povijesna drama “The Last Duel” (Ben Affleck, Matt Damon i Adam Driver). Za godine koje dolaze Scott planira, između ostalog, realizirati drugog Gladijatora, novi Alien film i ratni spektakl “Bitka za Britaniju”. Dok čekamo nove Scott projekte GOODTALKING Vam donosi deset odabranih filmova iz bogate karijere velikog filmaša.

1. ALIEN (1979)

Može li se napisati nešto novo, nepoznato o klasiku SF i horor žanra? Scott i ekipa filma stvorili su nevjerojatno efikasnog i smrtonosnog vanzemaljca koji ljudsku vrstu koristi kao domaćina. Iako glavnog negativca vidimo u rijetkim trenucima količina napetosti koju “Alien” proizvodi rijetko je viđena na filmskom platnu. Stravično efektan film koji prikazuje koliko je čovjek nemoćan pred tuđincem – ne samo zbog superiornosti vrste s kojom se susreo već i zbog kalkuliranja i želje da se savršeni ubojica iskoristi u vojne svrhe. Jedina šansa je Ripley odnosno Sigourney Weaver kojoj je nastup u Alienu i nastavcima filma donio status jedne od najvažnijih i najpoznatijih ženskih akcijskih junakinja u povijesti. “Alien” ništa nije izgubio na statusu kod filmofila i važnosti za sedmu umjetnost bez obzira na više od četrdeset godina od premijere.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. BLADE RUNNER (1982)

Nakon visoko postavljene letvice s nestrpljenjem se očekivao novi projekt Ridleyja Scotta. Redatelj je odabrao ekranizaciju priče Phillipa K. Dicka “Sanjaju li androidi električne ovce?”. Odabrao i pogodio – “Blade Runner” iliti “Istrebljivač” žanrovski je biser u kojima Scott, između ostalog, preispituje koliko je humanosti ostalo u čovjeku odnosno može li umjetna inteligencija postati ljudskija od čovjeka. “Blade Runner” je vizualno raskošan, radnju prati izvrsna glazba i treba spomenuti izvrstan odabir glumaca (Ford, Hauer, Hannah, Young...).

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

3. CRNA KIŠA (Black Rain) – (1989)

Godine 1990 “Crna kiša” osvojila je nagradu za najbolji strani film. Ne, nije riječ o “Oscaru” već o nagradi filmske akademije Japana. Radnja filma prati detektive iz New Yorka koji moraju službeno u Japan. Njihov je zadatak japanskim vlastima izručiti yakuzu Satoa. Spletom okolnosti Conklin i Vincent izučit će kriminalca kriminalcima – detektivi ostaju u Japanu kako bi ispravili grešku. Michael Douglas i Andy Garcia detektivi su u trileru gdje američki detektivi moraju upoznati japanski način razmišljanja….

 

4. THELMA i LOUISE (1991)

Scott je za “Thelmu i Louise” nekoliko puta izjavio kako je riječ o feminističkom filmu bez granica. Snimljen prije tridesetak godina film je imao veliku važnost i težinu za feminizam – radnja filma prati dvije nezadovoljne žene (Thelmu i Louise) koje bježe od dosadašnjeg načina života. Pokušavaju pronaći drugačiji život, živjeti izvan sjene muškaraca. Film ceste u kojem je Scott još jednom potvrdio kako uživa stvarajući snažne ženske likove (Ripley iz “Aliena” je bio početak, nakon Thelme i Louise doći će G.I. Jane). Film u kojem glavne junakinje neće smanjiti gas nagrađen je Oscarom za scenarij – Geena Davis i Susan Sarandon sjajne u glavnim ulogama – sporedne likove tumače Michael Madsen, Harvey Keitel i mlađahni Brad Pitt.

 

5. GLADIJATOR (2000)

Povijesni spektakl koji je osvojio pet Oscara, ali Scott nagradu dobio nije (u kategoriji najboljeg redatelja nagradu je dobio Steven Soderbergh za “Traffic”). Nagradu je trebao dobiti i dijabolični Joaquin Phoenix za ulogu Commodusa – Oscara je osvojio pokojni Branko Lustig u kategoriji najboljeg filma. Bez obzira na nagrade, “Gladijator” je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih filmova directed by Ridley Scott. Priča o osveti i povratku iz mrtvih časnog Maximusa ima epski zamah, izvrsne akcijske scene.

 

6. HANNIBAL (2001)

Nakon “Gladijatora” Scott je prihvatio veliki izazov – nastavak filma “Kad jaganjci utihnu”. Hopkins je ponovio ulogu Hannibala Lectera, ali agentica Clarice Sterling više nije Jodie Foster već Julianne Moore. U filmu nastupaju i neprepoznatljivi Gary Oldman te Ray Liotta u ulozi Paula Krendlera (upravo je Krendler u središtu najšokantnije scene filma). “Hannibal” je podcijenjeno ostvarenje najviše zbog činjenice da je većina gledatelja očekivala ponavljanje uspjeha prethodnog filma. To se nije dogodilo, ali riječ je o vrlo dobrom nastavku.

 

7. PAD CRNOG JASTREBA (Black Hawk Down) – (2001)

Iste godine kada je izašao “Hannibal” u kino dvorane je stigao i “Pad crnog jastreba”. Ratna priča temeljena na knjizi Marka Bowdena (koja je inspirirana stvarnim događajima) žestoka je akcijska priča u kojoj nema praznog hoda. Radnja filma smještena je u ratom zahvaćenu Somaliju – nakon pada dva crna jastreba američki vojnici traže izlaz iz Mogadiša u trenucima kada Somalijom bjesni građanski rat. Film je intenzivan, izvrsno snimljen- akcijske scene izgledaju vrlo uvjerljivo (većina glumaca je prošla dvotjednu obuku u vojnim centrima). Kaos gradskih ulica autentičan je – omjer poginulih između sukobljenih strana prilično je velik (19 poginulih Amerikanaca naspram gotovo 1000 Somalijaca), ali Scott je samo rekonstruirao događaje. Ništa više i ništa manje. Izvrsnu glumačku ekipu predvode Sam Shepard, Tom Sizemore, Eric Bana, Tom Hardy, Nicola Coster-Waldau i Josh Hartnett.

https://youtu.be/I2fjGwhvg10

 

8. ŠIBICARI (Matchstick Men) – (2003)

 

Filmografija Ridleya Scotta sadrži nekoliko. budžetom i popularnošću manjih, ali idejom i izvedbom vrijednih i zanimljivih filmova. Jedan od takvih je i premalo spominjan i pomalo podcijenjen film domaćeg prijevoda “Šibicari”. Riječ je o drami s elementima kriminalističkog filma i komedije. Glavni likovi filma su Roy i Frank (odlični Cage i Sam Rockwell) koji su profesionalni varalice. Roy je pored toga i agorafob, muči ga anksioznost te je potrebno itekako planirati mjesto i vrijeme prevare. No, kada se u Royevom životu pojavi kći Angela (Allison Lohmann) Roy se počinje mijenjati. Može li varalica biti prevaren?. Zanimljivo napisana priča s neočekivanim obratom, jedna od najboljih uloga Nicholasa Cagea, vrlo dobri Rockwell i Lohmann te Ridley Scott koji u ovom filmu pokazuje i dokazuje da pravom redatelju nije problem napraviti dobar posao bez obzira o kojem je filmskom žanru riječ glavni su aduti filma…

 

9. KRALJEVSTVO NEBESKO (Kingdom of Heaven) – (2005)

“Kraljevstvo nebesko” primjer je koliko redateljska verzija može popraviti i bitno poboljšati dojam o filmu. Kino verzija filma bila je tek prosječna ili dobra. Međutim, redateljska verzija filma (45 minuta duža od kino verzije – Scott je skratio film na inzistiranje šefova “Foxa”) bitno je popravila dojam o filmu i cjelinu učinila razumljivijom i smislenijom. Radnja filma prati Baliana odnosno njegov put od Francuske i Jeruzalema. Povjesničari su filmu prigovarali detalje koji nisu povijesno točni, ali Scott je nakon premijere filma nekoliko puta napomenuo kako njegov film nije rekonstrukcija povijesnih događanja već kombinacija fikcije i povijesti. Glumačku ekipu filma predvode Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green, Jeremy Irons i Brandan Gleeson.

 

10. Vaš izbor ? – (dodajte u komentaru ispod teksta)

 

Share

9 Comments

 1. Maja Dukan Reply

  Definitivno prva dva s popisa: Alien – još danas se sjećam zapanjenja kad u prvim kadrovima vidimo krstaricu Nostromo kako plovi svemirom!
  Blade Runner – što reći- i danas zapanjuje! Tears in the rain-fenomenalno!
  Od ostalih izdvajam Thelmu i Louise!
  Svi su oni dobri ali ovo je moj izbor

 2. Maja+Dukan Reply

  Najbolji: Alien bez konkurencije. Onda je to bilo nešto potpuno novo! U prvim kadrovima , kada se ekranom polako miče ogromni Nostromo, već znate da će tu biti svašta. I drugi nabrojeni filmovi su odlični ali Alien je bio odmak, nešto novo, genijalan!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)