Naslovnica (Top) liste NAJBOLJI REMAKEOVI I OBRADE (drugi dio)

NAJBOLJI REMAKEOVI I OBRADE (drugi dio)

3731
Photo: Screenshot

1. DREDD (2012)

“Negotiation’s over. Sentence is death.”

Redatelj: Pete Travis

Prije nego je sjeo u redateljsku stolicu i snimio filmove “Ex Machina” i “Annihilation” Alex Garland napisao je, između ostalog, scenarij za film “Dredd” iz 2012. godine. Utjecaj filmova “Umri muški”, “Prljavi Harry” i akcijskog bisera “Raid” vidljiv je u filmu Petea Travisa koji je nadmašio Stalloneovog Dredda iz 1995. godine. “Dredd” iz 2012. godine je sirov i surov, žestok i provokativan – baš onakav kakav je svijet budućnosti i kojem sudac hvata kriminalce i osuđuje. Karl Urban izvrstan je kao Dredd kao i Lena Headey u ulozi glavne negativke poznate kao Ma-Ma. Najveći problem “Dredda” je bila slaba gledanost odnosno zarada na kino blagajnama – Travis je zamislio priču o Dreddu kao trilogiju. Od toga, za sada, neće biti ništa, ali nada umire posljednja.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. OCEANOVIH 11 (Ocean’s Eleven) – (2001)

“Does he make you laugh?” –  “He doesn’t make me cry.”

Redatelj: Steven Soderbergh

Veliki je izazov bio pred ekipom “Oceanovih 11” iz 2001. godine. Original filma iz 1960. godine okupio je rat pack sastavljen od velikih zvijezda tog vremena. Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. te Angie Dickinson bili su glavni glumački aduti filma redatelja Lewisa Milestonea. Misija odrađena na vrhunski način – Soderbergh je snimio šarmantan, dinamičan i zabavan film o skupini pljačkaša kojima su meta kockarnice u Vegasu. Svima osim Dannyja Oceana kojem je pljačka i osveta. Osim Soderbergha za uspjeh filma je zaslužna glumačka ekipa u kojoj se nalaze Brad Pitt, Julia Roberts, Goerge Clooney, Elliott Gould i Matt Damon. Nakon jedanaest snimljeni su i Oceanovih 12 i 13, ali prvi film je ostao najbolji…

 

3. ČOVJEK ZVAN HRABROST (2010)

Redatelji: Ethan i Joel Coen

Remake vesterna iz 1969. godine u kojem je glavna zvijezda bio John Wayne. Ono što je Wayne bio krajem šezdesetih to je Jeff Bridges postao godine 2010. godine – alkoholu sklon čovjek od zakona koji pristaje pomoći djevojčici Hattie. Hattie želi pronaći ubojicu oca i dinamični duo kreće u potragu…

Jeff Bridges je, očekivano, na visokoj razini, ali pravo otkriće filma bila je mlađahna Hailee Steinfeld (nominacija u kategoriji sporedne uloge). Uloga u filmu bio je početak karijere koja je nakon filma braće Coen nastavljena filmovima U SedamnaestojBumblebee . Film je ispunjen crnim humorom – u filmu nastupaju Josh Brolin i Matt Damon. Film je nominiran za Oscara u deset kategorija, ali niti jednu nominaciju potvrdio nije.

 

4. ISTINITE LAŽI (True Lies) – (1994)

“You’re fired!”

Redatelj: James Cameron

Priča o dosadnom obiteljskom čovjeku koji vodi dvostruki život u izvorniku dolazi iz Francuske. Riječ je o filmu “La Totale!” Claudea Zidija. Cameron je priču digao na višu razinu – angažirao Schwarzeneggera i realizirao akcijsku komediju u kojoj tajni agenti jašu ulicama, ulaze u lift dok glavni negativac karijeru završava na…. projektilu. Akcijske scene su spektakularne, sjajna je i Jamie Lee Curtis kao i Tom Arnold, Bill Paxton i Charlton Heston.

 

5. VRUĆINA (Heat) – (1995)

“Don’t let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.”

Redatelj: Michael Mann

Radnja “Vrućine” temeljena je na istinitim događajima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Michael Mann je događaje iskoristio za scenarij televizijskog filma “L.A. Takedown” iz 1989. godine (Michael Rooker i Daniel Baldwin su najpoznatija glumačka imena filma). Šest godina kasnije Mann je okupio glumački dream team (dakle, Mann je napravi remake vlastitog filma) te prvi puta snimio scenu u kojoj se pojavljuju Al Pacino i Robert De Niro (prvi među sjajnom glumačkom ekipom u kojoj su i Natalie Portman, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ashley Judd, Jon Voight i Danny Trejo. Akcijske scene koje se mogu vidjeti u “Vrućini” pripadaju najboljima u povijesti sedme umjetnosti.

Prvi dio GOODTALKING pregleda najboljih remakeova i obrada možete pronaći OVDJE