RECENZIJA: MOŽETE LI MI IKAD OPROSTITI ?

REDATELJICA: Marielle Heller

GLAVNE ULOGE: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells

TRAJANJE: 106 minuta

NAZIV ORIGINALA: Can You Ever Forgive Me?

 

Nije rijedak slučaj da se filmovi koji su ostavili trag na svjetskim kino blagajnama i(li) doživjeli kritičarske hvalospjeve nikada ne pojave u domaćim kinima (postoje i filmovi koji stižu s ogromnim zakašnjenjem – domaću će premijeru takvi naslovi imati nakon izlaska na blu-rayu i dvd-u u većini svjetskih zemalja). Razlozi kašnjenja ili nepojavljivanja filmova koji bi trebali dobiti termine u domaćim kino dvoranama različiti su, ali kakvi god oni bili ne koriste ljubiteljima filma te nisu najsretnija promidžba sedme umjetnosti. Ipak, većina takvih filmova pronađe legalan put do gledatelja na različite načine. Jedan od takvih filmova je “Možete li mi ikada oprostiti ?” američke filmašice Marielle Heller.

Glavna protagonistica filma inspiriranog istinitom pričom je Lee Israel. Ona je spisateljica, napisala je više biografija slavnih osoba – njene su knjige bile na top listama najuglednijih dnevnih novina. Poslovni uspjeh i vrijeme kada su njene knjige bile popularne je prošlost – trenuci kada gledatelj upoznaje Lee daleko su od uspjeha i optimizma. Spisateljica je bez novaca, inspiracije i prijatelja. Jedino društvo spisateljice je bolesni mačak kojem ne može pomoći jer ne može platiti veterinara. Nakon slučajnog susreta sa starim poznanikom Jackom Hockom Lee dobiva inspiraciju kako se izvući iz teške financijske situacije….

Malo je filmskih likova (svejedno da li se radi o muškarcu ili ženi) koji izazivaju toliko negativnih reakcija kod gledatelja kao Lee Israel. Iako je u teškoj, gotovo bezizlaznoj životnoj situaciji ona se ne želi odreći ili barem pokušati promijeniti ponašanje. Cinična i otrovna, većinom pod utjecajem alkohola, vrijeđa kolege s posla i vlastitu agenticu koja pokušava pomoći. Ona nema prijatelja, živi u stanu koji izgleda poput…dovoljno je napisati kako u stan ne želi ulaziti čovjek zadužen za deratizaciju. Da, Lee je osoba koju ne želite u društvu. Zapravo, Lee Isreal ne želite sresti u kafiću, baru ili na bilo kojem drugom mjestu. Međutim…

Kako minute filma odmiču saznajemo sve više detalja o Israel, njenom životu i frustracijama s kojima je suočena. Karijera spisateljice koja se potpuno urušila, ljubavne rane iz prošlosti i usamljenost učinit će glavnu protagonistkinju ljudskijom i gledatelju bližom. Ne, neće se Lee  iznenada pretvoriti u pozitivku, ali polagano otkrivanje detalja njenog života gledatelja polako, ali sigurno povezuje sa spisateljicom i njenom sudbinom. Opravdati sve njene postupke nemoguća je misija, ali pokušati razumjeti…o tome možemo razgovarati.

Jedan od glavnih razloga uvjerljivosti filmske priče o Lee Israel i povezivanje s gledateljem je izvrsno izdanje Melisse McCarthy. Glumica kojoj je nastup u filmu prva prava dramska uloga (glumičine uloge su većinom bile u komedijama poput “Špijunka”; “Krađa identiteta”, “Specijalne agentice”…) izvrsno se snašla u glavnoj ulozi. Izrazi glumičinog lica često govore više od bilo kakvih riječi (film je ispunjen sugestivnim scenama u kojima trenutak kojeg je kamera uhvatila objašnjava priču bez razgovora i govora), čitava njena pojava odaje ženu u problemima koja se hitno treba životnu promjenu. Promjene se događaju nekoliko puta u filmu – neke se negativne i vode u propast, ali ponekad treba pasti na dno kako bi se krenulo prema površini. Film sadrži i duhovite trenutke – komedija je žanr u kojem se McCarthy dokazala. Uz Melissu McCarthy u vrlo dobrom glumačkom izdanju je i Richard E. Grant kao Jack Hock, Leein poslovni partner slične životne priče.

Čitavim trajanjem film ima melankoličan i sjetan ugođaj. Zatvoreni prostori u kojima se radnja odigrava, gradske ulice… stvaraju tmuran ugođaj koji odgovara sudbinama Lee i Jacka.

Tom Clancy je dobio tri milijuna dolara – ja nemam novca za plaćanje stana” – urlat će Lee u trenutku kada dolazi u ured agentice. Rečenica koja otkriva kako se film, kroz sudbinu glavne protagonistkinje, bavi i vječnim dilemama kada je umjetnost (u ovom slučaju, pisanje odnosno književnost) u pitanju. Komercijalni pisci koji zarađuju ogroman novac dok neki, možda talentiraniji, bolji pisci jedva preživljavaju. Tržište je nemilosrdno, neki priznanje za rad dobiju prekasno ili kada ih nema. Neki drugi, poput Lee, nedostatak inspiracije i interesa kod čitatelje pokušat će nadoknaditi na drugačiji način. Kopiranjem tuđih radova i citata…

Nekoliko se žanrova može pronaći u filmu “Možete li mi ikad oprostiti?”. Riječ je o biografskoj drami uz dodatak humora, često i crnog te trenutke u kojima film ima obrise kriminalističkog filma. Riječ je o melankoličnom i bolno životnom filmu u kojem glumački dominira Melissa McCarthy. Neobična priča temeljena na istinitim događajima koja pokazuje koliko životni putevi mogu biti neobični i neočekivani te koliko i najgori kraj može biti novi početak. Lee Israel najbolji je dokaz.

 

OCJENA: 8

Share

3 Comments

  1. Maja Dukan Reply

    Svima koji vole takozvane MALE filmove poput gore opisanog preporučila bih film Please give, odnosno Dar od srca, možda je g. Polančec već napisao recenziju jer je to film od prije par godina.

    1. tihomir.polancec Post author Reply

      Ne, još uvijek nisam pisao o filmu. Možda nadoknadim uskoro kao i za “Možete li mi ikad oprostiti ?”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)