REDATELJ: Ang Lee
GLAVNE ULOGE: Will Smith, Clive Owen, Mary Elisabeth Winstead, Benedict Wong
TRAJANJE: 117 minuta
NAZIV ORIGINALA: Gemini Man

 

Malo je filmova premijerno prikazanih ove godine  koji su okupili poznatu i respektabilnu ekipu kao što je slučaj s “Blizancem”. “Paramount” je spojio nespojivo i posložio najvažnije figure na sljedeći način – priču je osmislio jedan od najspominjanijih scenarista 2019. godine. Riječ je o Davidu Benioffu koji je u tandemu s D.B. Weissom  odgovoran za televizijsku seriju “Igra prijestolja” (razlog čestog spominjana Benioffa i Weissa je posljednja sezona popularne serije). Jedan od producenata filma je Jerry Bruckheimer koji je sam ili u tandemu s Donom Simpsonom (preminuo 1996. godine) producirao desetke hitova koji su zaradili milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama (u Bruckheimerovoj biografiji su, između ostalih, “Top Gun”, “Hrid”, “Con Air”, “Državni neprijatelj”, “Armagedon” i mnogi, mnogi drugi). S obzirom na scenarista Benioffa i proizvođača filmskih hitova Bruckheimera te blockbusterske ambicije filma iznenađenje je Ang Lee u redateljskoj stolici. Lee je  redatelj impresivne filmografije (“Pijev život”, “Tigar i zmaj”, “Razum i osjećaji”, “Planina Brokeback”…) , ali projekti poput “Blizanca” nisu dio njegovog redateljskog znaka raspoznavanja. U redu, možda se Lee okušati u blockbusteru (jedini sličan film u redateljevoj biografiji je “Hulk”). Na kraju ostao je izbor glavnog glumca- Will Smith nesumnjivo ima blockbusterski potencijal. Spomenuta ekipa trebala je biti garancija (barem) pristojne kino zabave. Jesu li uspjeli?

Ne, uopće nisu. Iz više razloga. 

Početak filma upoznaje nas s Henryjem Brogan, profesionalnim ubojicom koji obavlja prljavi posao za, vjerojatno, državnu obavještajnu službu. Nakon zadnjeg ubojstva Brogan odluči otići u mirovinu. Iz nekog razloga, nakon više od 70 odrađenih poslova (čitaj likvidiranih ljudi) Henryja je počela mučiti grižnja savjesti. Ne može više podnijeti ubijanja i odlazi u mirovinu. Ubrzo nakon povlačenja Brogan saznaje kako njegova posljednja meta nije bio terorist već znanstvenik, molekularni biolog. Zbog navedene spoznaje Brogan je osuđen na smrt od bivšeg poslodavca. Nakon što je likvidirao prvu ekipu ubojica Brogan se mora braniti od najopasnijeg protivnika. Samog sebe.

Teško je shvatiti kako je Lee pristao staviti redateljski potpis na “Blizanca”. Jedan od odgovora vjerojatno je honorar – s obzirom na činjenicu da je u realizaciji projekta sudjelovalo nekoliko azijskih filmskih kompanija nije isključeno da je Lee zbog porijekla odabran za redatelja filma. Bez obzira na razloge “Blizanac” je sigurno najslabiji film u redateljevoj filmografiji i kandidat za jedan od najlošijih kino filmova premijerno prikazanih u 2019. godini. Krenimo redom…

Kloniranje, pokušaj stvaranja superubojica odnosno supervojnika intrigantna je tema koja može pomiriti akciju i dramske dijelove. “Blizanac” ne uspijeva pomiriti ništa jer ne funkcionira bez obzira o kojem žanru je riječ.
Priča filma ispunjena je nelogičnostima, praznim dijalozima i neuspjelim pokušajima redatelja da patetičnom interakcijom između blizanaca. Reakcije protagonista na situacije u kojima se nalaze su neprirodne, čudne te ubijaju bilo kakvo povezivanje gledatelja s protagonistima filma.

Ang Lee je 2012. godine majstorski pokazao kako koristiti računalno stvorene efekte u službi filma. “Pijev život” postao je jedan od najboljih primjera koliko film može veličanstveno izgledati, ali da vizualni izgled odnosno CGI nije važniji od priče i poruke filma. “Blizanac” je suprotnost “Pijeva života” – efekti u filmu su toliko loši da pojedine scene izgledaju nevjerojatno jeftino i neuvjerljivo. Pomlađivanje Smitha (blizanac je znatno mlađi od Henryja) neuspjelo je i teško je odlučiti u kojim trenucima filma mlađi Smith izgleda lošije. U dramskim je drven i umjetan s vječnim suzama u očima (završne scene filma kada suza više nema najbolje pokazuju koliko je pomlađivanje glavnog glumca neuspjelo) dok u akcijskim scenama izgleda potpuno neprirodno i neuvjerljivo. “Blizanac” više nalikuje skromno napravljenoj videoigri nego filmu.

Ocjenu glumačkih izvedbi u “Blizancu” teško je dati. Film boljim nije učinio trostruki Will Smith dok je Clive Owen zastrašujuće izgubljen u ulozi Claya Verrisa. Korektna je i konkretna tek Mary Elizabeth Winstead u ulozi agentice Zakarewski.

“Blizanac” je najslabiji film u filmografiji Anga Leeja od trenutka kada je redatelj stigao u Hollywood. Besmislena priča i grozni specijalni efekti glavni su, ne i jedini problemi, filma koji će sigurno konkurirati za jedan od najvećih kino promašaja 2019. godine.

OCJENA: 3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)