BRZI I ŽESTOKI: HOBBS I SHAW

REDATELJ: David Leitch
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Elza Gonzalez
NAZIV ORIGINALA: Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw

 

“Ja sam budućnost čovječanstva.” – Brixton

 

Kada je 2001 godine premijerno prikazan prvi film u kojem su glavni protagonisti Dominic Torretto i Brian O’Conner nemoguće je bilo predvidjeti kako je riječ o uvodnom filmu serijala koji i danas ostvaruje veliki uspjeh kod publike. “Brzi i žestoki” doživjeli su i preživjeli uspone i padove (tragična smrt Paula Walkera, glumca koji je uz Diesela zaštitni znak serijala jedna je od najvećih tragedija ne samo za “Brze i žestoke” nego i za svijet filma) i postali jedan od najdugovječnijih i najisplativijih serijala u povijesti. Osam filmova je snimljeno, dva su u najavi za 2020 i 2021 godinu. Kako bi ispunili ovogodišnju prazninu šefovi “Universala” odlučili su proširiti svijet brzih i žestokih filmom u kojem će glavni protagonisti biti likovi iz serijala čiji ćemo deveti nastavak gledati iduće godine. Za redatelja filma izabran je David Leitch (“Atomska plavuša”, “Deadpool 2”), glavni protagonisti novog filma postali su najdraži neprijatelji Hobbs i Shaw te Idris Elba koji je odabran za ulogu negativca. “Universal” je u projekt uložio više od 200 milijuna dolara – izgleda da šefovi kompanije razmišljaju o životu nakon brzih i žestokih kada će publici trebati ponuditi nešto slično, ali ipak bitno različito. Ekipa je okupljena, snimanje je završeno – Hobbs i Shaw su stigli u kino dvorane.

Radnja filma počinje kada se supervirus (u samo nekoliko dana virus može pomesti većinu čovječanstva) nađe u tijelu Hattie. Hattie je optužena da je ukrala virus i likvidirala tajne agente. Ona je ukrala virus, ali nije sredila specijalce – Hattie, inače MI-6 agentica, uspjela je u namjeri da virus ne dođe do Brixtona pripadnike tajne organizacije koja želi upotrijebiti virus za svoje planove. U potragu za virusom kreću Hobbs i Shaw – isprva ne žele raditi zajedno, ali Brixton i obiteljski razlozi prisilit će najdraže neprijatelje na suradnju….

Kada krene odjava filma mora se priznati kako je Leitch snimio film koji se odmaknuo od “Brzih i žestokih”. “Hobbs i Shaw” je mogući početak novog serijala (rezultati na kino blagajnama najviše će utjecati na snimanje eventualnog nastavka) – film u kojem se pretjeruje na više razina. Previše testosterona, previše mišića previše scena koje su urnebesne iako bi trebale biti ozbiljne (Hobbs citira Nietzschea)… previše je i scenarističkih nedorečenosti i nelogičnosti. U redu, akcijski film koji želi biti konkurentan u recentnoj ponudi mora pretjerivati – unatoč nabrijanosti i spomenutim manama, “Hobbs i Shaw” je zabavan film koji većinom vremena funkcionira.

Terminator i Crni Superman nadimci su glavnog negativca filma. Brixton je nakon metka u glavu mehanički nadograđen, nosi neprobojno odijelo – možda je najsličniji Robocopu. Takav je negativac potreban filmu s obzirom na Rock & Statham dvojac koji ruši sve pred sobom kada su u pitanju obični ljudi. Međutim, Brixton je sljedeći korak u evoluciji i takav je igrač puno teži protivnik za Hobbsa i Shawa.

Leitch se zaigrao i kroz spomenute likove tematizira akcijsku kino ponudu posljednjih godina. Hobbs/Shaw protiv Brixtona obračun je običnih, old school akcijskih junaka i superjunaka. Iako mnogi misle kako obični akcijski junaci gube dah pred superjunačkom konkurencijom stvari baš i nisu takve. Dokaz su Hobbs i Shaw. John Wick i Ethan Hunt.

Osim Supermana i Terminatora, radnja filma sadrži posvete još nekim filmovima. Spominje se Shawov posao u Italiji, “Igra prijestolja”…. ostala iznenađenja neka ostanu iznenađenja…

Kada je akcija u pitanju, Leitch nema namjeru natjecati se s filmovima iz serijala “Brzi i žestoki”. Redatelj neće u ključnim trenucima filma koristiti tenk ili podmornicu – dovoljan je tek običan helikopter. No, to ne znači da akcijske scene filma često nisu nemoguća misija – dobra je stvar što se puno stvari rješava šakama i obračunima bez vatrenog oružja.

Humor filma najviše se temelji na međusobnom provociranju Hobbsa i Shawa – glavni protagonisti propisno vrijeđaju jedan drugoga na sve načine. Veličina je važna i ona se često koristi kao provokacija – od visine do veličine najvažnijih organa glavnih protagonista. Jedan je mozak, drugi je… ma znate o kojem organu je riječ.

Jedina čvrsta poveznica između originalnog serijala i novog filma je promicanje važnosti obitelji odnosno obiteljskih vrijednosti. Čvrste su obiteljske veze (spomenuti o kojim je vezama riječ previše bi otkrilo o radnji filma) između protagonista filma i one se provlače čitavim trajanjem filma. Od uvodnih minuta filma sve do završnog obračuna na Samoi.

Stathama i Johnsona gledali smo u ulogama Shawa i Hobbsa i tu iznenađenja nema – najugodnije glumačko iznenađenje filma je Vanessa Kirby. Kirby je glumačko umijeće pokazala u seriji “Kruna” – nastupila je u posljednjem poglavlju “Nemoguće misije” (The White Widow je zagrijavanje za ulogu Hattie). Izvrsna je Kirby u akcijskim scenama, zabavna i opasna – jednako važna za film koliko i Statham odnosno Johnson. Ne smije se zaboraviti Idrisa Elbu – glumac je zaslužio malo ozbiljniju ulogu kada je riječ o superjunačkom filmskom svijetu. Uloga Heimdalla je premalo za Elbu – možda će bolje sreće biti kod konkurencije. Elba se pojavljuje u novom “Odredu otpisanih” koji će premijeru imati 2021 godine.

Ako se dogodi pristojna zarada na svjetskim kino blagajnama “Hobbs & Shaw” postat će serijal (kraj filma sugerira nastavak). Iako je film nastao iz serijala “Brzi i žestoki” redatelj David Leitch krenuo je novim putem. Film kojem se može svašta prigovoriti, ali se ne može reći da nije riječ o adrenalinom nabijenom i zabavnom filmu u kojem  Hobbs i Shaw nisu  protagonisti koji o svemu odlučuju. Nešto se pita i Hattie i Veliku Mamu iz Samoe….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)