STRANGER THINGS – SEZONA 3

AUTORI SERIJE: Matt i Ross Duffer
GLAVNE ULOGE: Millie Bobby Brown, Winona Ryder, Finn Wolfard, David Harbour, Gaten Matarazzo, Jake Busey, Caleb McLaughlin, Charlie Heaton
TRAJANJE: 8 epizoda

 

Došla je tiho i ušla u (televizijsku) legendu – takva je otprilike sudbina serije “Stranger Things”. Serija se pojavila 2016 godine i teško je bilo predvidjeti da će “Stranger Things” postati jedna od najboljih serija premijerno prikazanih (takav status nije jednostavno postići s obzirom na veliki broj serija koje svake godine imamo prilike gledati) posljednjih godina. Autor Matt i Ross Duffer 2016 godine nisu bili pretjerano poznati – tri epizode serije “Wayward Pines” bile su jedini autorski posao Duffera prije prve sezone serije. Glumačka ekipa serije bila je sastavljena od, tada, malo poznatih klinaca – jedino poznatije glumačko ime bila je Winona Ryder. Međutim, Duffer brothers napravili su nostalgičnu, zabavnu i duhovitu seriju koja gledatelja vraća u osamdesete godine prošlog stoljeća – možda i najvažnije razdoblje kada je o popularnoj kulturi riječ. “Stranger things” je ciljala generacije koje su živjele i doživjele osamdesete, ali je serija dobila veliki broj mlađih obožavatelja koji su gledajući seriju počeli istraživati osamdesete. Neki članovi glumačke ekipe nastupom u seriji dobili su priliku u Hollywoodu (npr. David Harbour kao Hellboy, Millie Bobby Brown u “Godzilli” – prema posljednjim informacijama mlađahna glumica postaje dio Marvel svijeta) – “Stranger Things” postala je gledana i slušana poput mnogih filmova, serija i glazba iz osamdesetih koje se mogu pronaći u seriji. Treća sezona je stigla – što je novo u Hawkinsu?

Dva su nova detalja koji bitno određuju radnju treće sezone. Prvi detalj su Sovjeti (ne samo Rusi – vrijeme je Hladnog rata i globalnog nadmudrivanja SSSR-a i SAD-a), drugi je pubertet, poznati likovi iz prethodnih epizoda više nisu djeca nego tinejdžeri….

Početak sezone vodi nas u 1984 godinu. Nekoliko dana prije Dana nezavisnosti ruski znanstvenici nisu ispunili rokove i kazne su drastične. Novi rok za bušenje je godinu dana. Nekoliko trenutaka kasnije evo nas u 1985. godini gdje pratimo poznate nam protagoniste, ali i Sovjete koji su pred ostvarenjem plana…
Uvođenje Sovjeta u seriju isprva izgleda kao običan propagandni trik, ali ako stvari postavimo u kontekst vremena onda pojavljivanje najdražeg američkog neprijatelja ima smisla. Polovicom osamdesetih Hladni rat je i dalje bio prisutan (iako ne onako žestoko kao tijekom Kubanske krize početkom šezdesetih godina 20 stoljeća), paranoja od Sovjeta prisutna je u američkom društvu (može se vidjeti u seriji) kao i vječna utrka velikih sila za naoružanjem i novim tehnologijama. Sovjeti nisu pali s neba i stigli u Hawkins – njihova prisutnost omogućena je političkom korupcijom. Serija besramno reklamira neke proizvode, u jednom trenutku hvali kapitalizam i američki način života da bi već u idućoj epizodi sve navedeno bilo konkretno kritizirano i opisano kao lažno, umjetno. Iluzija.

 

Mladi su junaci odrasli, djetinjstvo postaje adolescentsko doba i donosi nove probleme. Videoigre više nisu zanimljive (izuzetak je Will), ljepši je spol postao interesantniji muškoj ekipi. Eleven i Mike poljupcima izluđuju šerifa Hoppera koji se ne može pomiriti s njihovim izljevima ljubavi. Sukob je neizbježan. U duhu ravnopravnosti Eleven i Max postaju veće prijateljice nego što su bile, ne dopuštaju dečkima da vode igru i žele biti samostalne. Neovisne. Nancy i Jonathan imaju ljubavno-poslovnih problema, nisu zaboravljene ni tinejdžeri drugačije seksualne orijentacije. Nisu samo mlađi protagonisti na iskušenjima – majka jedne od glavnih junakinja u ozbiljnom je iskušenju. Privlači je mlađi muškarac. Nakon što su prijateljstvo, vjernost i važnost obitelji obradili u prethodnim sezonama, autori serije se bave novim temama i tinejdžerskim dilemama, bez pretjeranog nametanja spomenutih detalja – oni su dio priče i(li) karakterizacije likova. Odrastanje nije jednostavno posebno kada se događa u Hawkinsu. Jer čudovišta se bude….
Ono što nije novo, ali je ponovo efektno, zanimljivo i nostalgično su brojne posvete pop kulturi osamdesetih. U kinu se prikazuje “Povratak u budućnost”, Eleven je ozlijeđena i njeno izlječenje je efektno podsjećanje na “Aliena”, “Gremlini”, “Ratovi zvijezda” – sve navedeno i puno, puno više od toga se može pronaći u novoj sezoni. Ugođaj serije, horor i misterija koja se provlače čitavim trajanjem podsjećaju na Stephena Kinga, ali on nije jedini… postoje i drugi autori koji se mogu prepoznati, ali taj dio ostavljam tebi Čitatelju ovih redaka da otkriješ. Glazba odnosno soundtrack? Također prepun pjesama iz nekih prošlih vremena koje se i danas rado slušaju. Neke od njih zahvaljujući seriji.

Čudovišta su ponovo opasna, prijete Hawkinsu, ali i čitavom čovječanstvu. Horor element serije nije zanemaren, mnogi će postati žrtve čudnih stvari. Neki će postati heroji za sva vremena – žrtvujući se za druge ili u potrazi, željom za iskupljenjem. Napetost i iščekivanje raste iz epizode u epizodu i kulminaciju doživljava u, očekivano, posljednjem poglavlju. I onda, kada je napetost na vrhuncu gledatelj doživljava jedan od najemotivnijih trenutaka čitave serije u kojem se nalazi sve ono zbog čega je “Stranger Things” toliko popularna i omiljena kod gledatelja. Tijekom akcije spašavanja i najveće napetosti u sezoni, kada je svaki trenutak dragocjen Dustin i Susie uzet će predah (na njeno inzistiranje) i otpjevati “Neverending Story” pjesmi iz istoimenog filma koju izvodi Limahl. Trenuci u kojima se nalazi srž čitave serije i kojima autori gledatelju poručuju da, unatoč svemu, ponekad treba stati i (p)ostati dijete, tinejdžer. Vratiti se u dane kada su dobre, beskrajne priče bile važan dio  života. Bez obzira na sadašnjost i ono što nas okružuje vrijedi sanjati i vjerovati u priče. Ponekad. Barem malo.

Glumačka postava ima nekoliko novih imena od kojih treba spomenuti Mayu Ray Thurman Hawke. Poznata prezimena mlade glumice – Maya je kćerka Ume i Ethana te je pokazala veliki glumački talent interpretirajući Robin.  U novoj sezoni nastupa i nikada antipatičniji i odbojniji Jake Busey. Od stare ekipe ponovo briljira Millie Bobby Brown u ulozi Eleven, ali i ostatak mlađahne glumačke ekipe.
Treća sezona serije “Stranger Things” opravdala je (visoka) očekivanja. Uz stare teme nova sezona donosi nove detalje važne za protagoniste, ali i radnju serije. Beskrajna priča vraća se uskoro četvrtom sezonom za koju se nadamo da neće biti posljednja.

OCJENA: 8


GOODTALKING recenziju prve sezone možete pročitati OVDJE

GOODTALKING recenzijue druge sezone možete pročitati OVDJE

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)