SPIDER-MAN: DALEKO OD KUĆE

REDATELJ: Jon Watts
GLAVNE ULOGE: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, John Favreau
NAZIV ORIGINALA: Spider-Man: Far From Home
TRAJANJE: 129 minuta 

 

“Ne želite sudjelovati u ovome.” – Quentin Beck/Mysterio

 

Splet okolnosti donio je rijetko viđenu najavu za novu filmsku priču o Peteru Parkeru. U želji da prestigne “Avatara” na vrhu liste filmova s najvećom zaradom u povijesti završnica se Osvetnika ponovo vratila u kino dvorane. Više od 2.7 milijarde dolara zarade na svjetskim kino blagajnama Disney/Marvel grabežljivcima nije bilo dovoljno pa su odlučili vratiti film u kino dvorane u nekoliko iznenađenja za obožavatelje. Međutim, lov na rekord i nova produžena verzija pretvorili su se u prilično promašenu misiju koja je obožavateljima pokušala (nekima i uspjela) prodati maglu. Dodatnih nekoliko minuta produžene verzije ne donose ništa spektakularno – u redu, lijepo je vidjeti posvetu pokojnom ocu Marvela Stanu Leeju, ali sve ostalo je za brzi zaborav. Zapravo, neki detalji će ostati u trajnom sjećanju – produžena verzija, između ostalih, sadrži poruku redatelja Russoa i izbačenu scenu u kojoj možemo vidjeti Hulka. Upravo je scena s Hulkom privukla mnoge u kino, ali radi se o tehnički nedovršenoj sceni koja izgleda kao da je pobjegla iz davne filmske prošlosti. Tako je priča o lovu na Avatara i spektakularnim dodacima ispala potpuno razočaranje za većinu obožavatelja Osvetnika. Da, produžena verzija sadrži i scenu iz novog Spider-Mana – još jedan promašaj. Tjednima se vrte traileri i najave za novi Spider-Man film – jedna scena ništa promijeniti neće jer novi je film o Peteru Parkeru stigao u svjetske kino dvorane.

“Daleko od kuće” radnjom se nastavlja na “Završnicu” – Tony Stark je herojski poginuo, Steve Rogers je otišao sa štitom, nema više Natashe Romanoff – preživjeli članovi ekipe Osvetnika rasuti su širom svemira. Jedan od njih, Peter Parker, treba i želi predah od superjunačkog života i sprema se, sa školskim prijateljima, na ljetni odmor u Europu. Prije polaska Parkera pokušava kontaktirati Nick Fury, ali superjunak je odlučan da u Europu putuje kao Piter Parker, ali ne kao Spider-Man. Međutim, pobjeći od superjunačke sudbine nije jednostavno – već na prvoj stanici odmora Peter mora postati Spider-Man. Svijet je u opasnosti od misterioznih, moćnih Elementala koji dolaze iz paralelnog svijeta. Iz tog svijeta stigao je i Quentin Beck poznatiji kao Mysterio – zajedno sa Spidermanom pokušat će zaustaviti Elementale….

Teško je razumjeti toliku opsjednutost redatelja i čitave ekipe filma Tonyjem Starkom. U redu, Iron Man je mnogima najdraži član Osvetnika (ne samo zbog herojskog čina u “Završnici”, era Marvela koja traje počela je filmom o Starku – na kraju priče riječ je o superjunaku koji je bio mentor Petera Parkera, ali “Daleko od kuće” ne može zaboraviti Starka, odnosno činjenicu da je Iron Man prošlost. Nekoliko uvodnih posveta dobro funkcionira no kako film odmiče glavni protagonisti žele ili bi, kako redatelj sugerira, trebali postati novi Iron Man. Spider-Man je i više nego dovoljno zanimljiv te kompleksan lik kojeg ne treba toliko opterećivati Starkom i odnosom s Iron Manom. “Daleko od kuće” u nekim trenucima izgleda kao ogromna posveta liku kojeg više nema u filmu koji označava novo poglavlje priče o popularnim superjunacima (zaplet odnosno radnja također su snažno povezani sa Starkom). S obzirom na rasplet filma i scene nakon završetka čini se da će se Spider-Man osloboditi Starka u idućem filmu. Ili filmovima.

Nakon događaja u “Završnici” Parker se mora više posvetiti i još većom odgovornošću nositi sa superjunačkom sudbinom. Osvetnici su izgubili najvažnije članove, neki su nedostupni, neki su daleko od Zemlje. Tinejdžer mora nastaviti bitku protiv opasnosti koje prijete i dolazi u situacije koje nisu lagane. Kako veliku moć i veliku odgovornost pomiriti s tinejdžerskim životom, osjećajima prema MJ i željom da u pojedinim trenucima ostane samo tinejdžer. Običan učenik koji se druži s vršnjacima. Iskušenja koja su pred Parkerom nisu jednostavna i lagana i Spider-Man ima, kao i većina pravih, zanimljivih superjunaka, problem kako se pomiriti s vlastitim identitetom.

“Daleko od prošlosti” sadrži nekoliko obrata, poigrava se s gledateljevom percepcijom filma. Ako Vam se čini da se Nick Fury i Maria Hill ponašaju čudno i drugačije – u pravu ste. Nećete saznati zašto do završetka filma. O drugim iznenađenjima pisati neću jer bi mogli otkriti previše o radnji tek napomena da ona nisu nevažna kako za radnju ovog filma tako i za budućnost Spider-Mana.

Redatelj Watts poigrava se s virtualnom stvarnošću, lažnim vijestima – istini za koju nije važno da li je stvarno istina već je istina ono što mediji serviraju kao istinu. Iluzija stvarnosti nije detaljnije razrađena, ali tako nešto se i nije očekivalo – poveznica između izmišljenog, superjunačkog svijeta i naše realnosti lako se može prepoznati.

Radnja filma, većinom, je smještena izvan SAD-a. Venecija, London, Prag…neki su od gradova, lokacija na kojima se odvija priča filma. Većina akcijskih scena događa se u gradovima, ali problema nema – efekti svih vrsta kao i CGI na visokoj su razini. Primjedba može biti tek pretjerano trajanje nekih akcijskih vratolomija, ali to je ipak tek sporedna pojava…

Glumačka ekipa više- manje je poznata. Redatelj je iskoristio glumce odnosno odnose između likova koje tumače kako bi uravnotežio film i učinio ga zabavom za sve generacije. Tom Holland, Zendaya (glumicu je zanimljivo gledati u ulozi koja je potpuno drugačija od nastupa u seriji “Euforija”) i Jacob Batalon u ulozi Parkerova prijatelja Neda zaduženi su za mlađu filmsku publiku dok su npr. John Favreau i Marisa Tomei (teta May izgleda…ma vidjet ćete i sami) bliži zrelijoj publici. Ne treba zaboraviti Cobie Smulders i Samuela L. Jacksona koji su malo čudni te Gyllenhaala u ulozi Mysteria. Gyllenhaal je odradio pristojan posao, ali daleko od njegovih najboljih glumačkih izdanja.

“Daleko od kuće” najavljen je kao završetak stare i početak nove faze Marvel filmova. Nova faza je počela, ali i dalje je pod snažnim utjecajem starih protagonista i događaja iz “Završnice”. Toliko snažnim da se ponekad ne može definirati da li je riječ o in memoriam filmu o Tonyju Starku ili priči o (novom) Spider-manu. Ipak, film je dovoljno zabavan i atraktivan za prolaznu ocjenu – Peter Parker je na velikim iskušenjima koja će se, s obzirom na detalje iz scene nakon završetka filma nastaviti. U nekom novom poglavlju priče o Spider-Manu gdje će Peter Parker morati pokazati da je postao jedan od najvažnijih Osvetnika….

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)