REDATELJ: S. Craig Zahler
GLAVNE ULOGE: Mel Gibson, Don Johnson, Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Michael Jai White
TRAJANJE: 160 minuta
NAZIv ORIGINALA: Dragged Across Concrete

 

“Nemam riječi za ovu situaciju.” – Brett Ridgeman

 

Prošlo je četiri godine od debitantskog filma američkog filmaša S. Craig Zahlera. Tek nešto manje od dva milijuna dolara bio je novac uložen u vestern/horor/dramu “Ratna sjekira” (Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE ), ali, bez obzira na skroman budžet, Zahler je prvijencem zaintrigirao ljubitelje filma (u “Ratnoj sjekiri” okupila se i zanimljiva glumačka ekipa predvođena Kurtom Russellom). Nakon vesterna, horora i Divljeg zapada Zahler je promijenio okruženje te snimio stravično podcijenjen i slabo zapažen akcioni triler “Obračun u ćeliji 99”. Drugi je Zahlerov film, između ostalog, važan i zbog početka suradnje s glumcima koje će redatelj angažirati na idućem projektu – Vince Vaughn i Jennifer Carpenter nastupili su u “Obračunu…:” i pojavljuju se u novom redateljsko-scenarističkom projektu Craiga Zahlera. U odnosu na “Obračun u ćeliji 99” glumačka ekipa dobila je veliko pojačanje – “Dva lica zakona” donosi Mela Gibsona na poznatom terenu – u ulozi detektiva.

Težak dan za detektive Ridgemana i Lurasettija. Nakon uspješne policijske akcije detektivi moraju na hlađenje –netko je snimio njihovu akciju, Ridgemaneovo prekoračenje ovlasti (čitaj: stajanje na glavi osumnjičenog) i šef policije (bivši partner detektiva Ridgemana), pod pritiskom javnosti, mora kazniti kolege. Šest tjedana suspenzije, bez plaće. Detektivi prihvaćaju kaznu, ali mirovati neće – sankcije za prekoračenje ovlasti ubrzale su Ridgemanovu odluku o preispitivanju vlastitog životnog trenutka. Supruga je bolesna, kćer je žrtva maltretiranja u školi. Neizvjesna je budućnost čitave obitelji i Ridgeman kreće u akciju. Nelegalnu. Iako ima puno mirniji privatni život Lurasetti se pridružio partneru i počinje akcija koja će otići u neočekivanom smjeru. Za detektive, ali i za gledatelja filma.

Prethodni, u tekstu spomenuti, Zahlerovi filmovi su bili drugačiji. Drugačiji je, posebno ako analiziramo recentnu kino ponudu, i “Dva lica zakona”. Riječ o filmu koji je provokativan i buntovan. “Dva lica zakona” je buntovnik koji sadržajem, načinom izvedbe i oblikovanjem likova ide kontra mnogim aktualnim kino filmovima (blockbusterima). Film traje 160 minuta, polagano razvija priču, fokusiran je na likove. Zahlerova režija nije nervozna i bučna, ne umanjuje važnost protagonista filma. Likovi su ranjivi , imaju mana, žele bolji život. Zahlerovi protagonisti razgovaraju, jedu, kombiniraju (urnebesni su matematički proračuni Ridgemana u trenucima dok meci lete na sve strane). Izgledaju i ponašaju se opipljivo životno – baš onako kako to pre(često) u filmovima likovi to ne rade.

Zahler provocira, najviše, preispitujući političku korektnost. Zapravo protagonisti ne preispituju već im politička korektnost prilično ide na živce. U trenucima kada im šef određuje kaznu za prekoračenje ovlasti on (šef) govori kako je danas svaka pa i najmanja kriva rečenica o pripadniku manjine (ne bilo kojem, nego kriminalcu) ili ljudima drugačije boje kože stvara od tebe negativca.

Politička korektnost ide na živce i Zahleru – “Dva lica zakona” neugodan je i nemilosrdan prema nekim ženskim likovima. U razgovorima protagonista često se mogu čuti rasističke primjedbe i komentari. Međutim, Zahler spomenute detalje koristi kako bi prikazao kaos koji se događa kao i bolje objasnio likove. Kako bi ostao uvjerljiv u surovosti i brutalnosti Zahlerov film ne može biti drugačiji.

Dva detalja koji su bili znak raspoznavanja prethodnih Zahlerovih filmova važan su dio i novog redateljevog projekta. Dijalozi su izvrsno napisani – posebno kada su u pitanju detektivi Ridgeman i Lurasetti.
Drugi detalj je nasilje i nekoliko iznimno brutalnih scena koje će gledatelje slabijih živaca i želuca ostaviti u šoku (npr. traženje ključeva u ljudskoj utrobi). Nasilje je posljedica razvoja događaja i ono je neizbježno. Rasplet filma je izgleda poput modernog vesterna u kojem antijunaci ne mogu pobjeći sudbini.

“Dva lica zakona” nastavlja uspješan niz američkog redatelja S. Craiga Zahlera. Zapravo riječ je o najboljem projektu američkog filmaša. Gibson i Vaughn sjajno funkcioniraju kao detektivi koji pokušavaju zaraditi mirovinu na nelegalan način (najbolje glumačko izdanje Gibsona nakon dugo vremena). Vrlo dobra je i Jennifer Carpenter u tragičnoj ulozi žene koja se vraća na posao nakon porodiljskog dopusta. Bez obzira na 160 minuta i laganiji ritam “Dva lica zakona” gleda se s pažnjom i zanimanjem. Drugačiji, provokativniji i brutalniji od mnogih blockbustera, Zahlerov je film jedan od najboljih naslova prikazanih u domaćim kinima 2019. godine.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)