KAVALIR S PIŠTOLJEM

REDATELJ: David Lowery
GLAVNE ULOGE: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Tom Waits, Danny Glover
NAZIV ORIGINALA: The Old Man & the Gun
TRAJANJE: 93 minute 

 

“Najbolje ostavljam za kraj.” – Forrest Tucker

 

Nekoliko tjedana prije nego što je proslavio 81 rođendan, Robert Redford odlučio je reći dosta. Objavio je filmaš kraj karijere, prestanak rada na filmovima bez obzira radi li se o glumačkoj ili redateljskoj karijeri. Bogata glumačka karijera počela je davne 1960 godine Redfordovim nastupom u epizodi televizijske serije “Maverick” – teško je nabrojati sve naslove zbog kojih će Redford ostati zapamćen kao jedan od najboljih hollywoodskih glumaca. Nekoliko najpoznatijih: projekti u kojima je nastupio s Newmanom (“Žalac”, “Butch Cassidy and Sundance Kid”), ljubavne priče u kojima je surađivao s poznatim kolegicama (“Djevojka koju sam volio”, “Moja Afrika”, “Veliki Gatsby”, “Nešto sasvim osobno”….)  te  špijunski i(li) trilerski projekti kao što su “Tri kondorova dana”, “Zanimanje špijun”, “Uhode”, “Svi predsjednikovi ljudi”….). Nije Redford samo glumac – u redateljskoj karijeri odgovoran je za sjajne filmove poput “Kviza”, “Rijeke sjećanja” i “Običnih ljudi”. Uz sve navedeno Redford je utemeljitelj filmskog instituta u Sundanceu iz kojeg je nastao jedan od najpoznatijih svjetskih festivala nezavisnog filma. Impresivna glumačka karijera završava dramom temeljenoj na istinitoj priči u nas prevedena kao “Kavalir s pištoljem”.

Radnja filma, koja je kako početak filma sugerira uglavnom temeljena na istinitoj priči, vraća nas u 1981 godinu. Forrest Tucker bivši je zatvorenik, sada mastermind neobične bande pljačkaša banaka. Sa suradnicima Wallerom i Teddyjem vremešna trojka ima neobičan, ali efikasan način rada. Policijski službenici nisu pretjerano uspješni u istrazi, neuspjeh u otkrivanju počinitelja prelazi u nezainteresiranost sve do trenutka kada jednoj od akcija ne svjedoči detektiv John Hunt. Hunt je slučajno postao svjedok pljačke i od tog trenutka lov na Forresta i suradnike postaje njegova opsesija….

“Kavalir s pištoljem” ima sličnosti s još jednim filmom koji je trenutno u ponudi kino dvorana. Poput “Mule” Clinta Eastwooda i “Kavalir s ružom” inspiriran je nevjerojatnom istinitom pričom. Glavni protagonisti filmova bave se stvarima koje su izvan zakona, ali bez obzira na njihove poslove Forrest Tucker i Earl Stone likovi su za koje gledatelj navija i voli ih gledati. Međutim, postoji i ključna razlika – Stone je kriminalnu karijeru počeo silom prilika kako bi preživio, riješio financijske probleme. Forrest je drugačiji igrač – pljačke i bijeg iz zatvora njegova su strast. Način života. Život.
Citat iz briljantnog argentinskog filma “Tajna u njihovim očima” iz 2009 godine kaže, otprilike, ovako: “Čovjek može promijeniti sve….izgled, dom, obitelj, vjeru. Samo jedno ne može nikada promijeniti. Strast.” Rečenice koje najbolje opisuju Forresta Tuckera. Strast prema pljački banaka, život ne krivoj strani zakona veća je i snažnija od svega (koliko snažna najbolje pokazuje finale filma). Ne, Forrest ne želi promjenu – ona znači gubitak osobnosti, vlastitog identiteta. Možda se nekome neće svidjeti strast glavnog protagonista filma, ali to je tako i drugačije ne može biti. Potvrdio Forrest Tucker.

Retro ugođaj osamdesetih dobro je pogođen, ali “Kavalir s pištoljem” retro je film i po načinu na koji je realiziran. Punokrvni glavni (anti)junak, zanimljivi sporedni likovi, romantična priča, lagan, nostalgičan ritam filma…. sve navedeno može se pronaći u devedeset minuta Redfordova oproštaja. Redatelju je stalo da protagoniste filma približi gledatelju (posebno Forresta i Jewel) i u tome uspijeva. Film koji osvaja polako, diskretno i sa stilom.
S obzirom na to da je “Kavalir s ružom” posljednji Redfordov glumački pjev on je i najvažniji protagonist filma. Redford je na razini najboljih izdanja u karijeri – odmjeren u glumačkom izričaju, bez pretjerivanja. Godine su stigle Redforda (nitko ih od nas ionako neće izbjeći), ali šarm (nije kavalir iz domaćeg naslova slučajan) i glumačko umijeće su ostali. Redford vrlo dobro funkcionira u interakciji sa Sissy Spacek kao i s članovima svoje bande koje tumače Danny Glover i Tom Waits. Treba spomenuti i Casseya Afflecka koji je uveličao Redfordov oproštaj.

“Kavalir s pištoljem” posljednji je glumački pjev Roberta Redforda. Riječ je o projektu koji je, prije svega, namijenjen ljubiteljima filma željnih pravih, stvarnim događajima inspiriranih priča i dobrih glumačkih izdanja te svima koje zanima posljednja filmska priča velikog, jednog od najvećih filmaša u povijesti. Kao i glavni protagonist filma Forrest Tucker, Redford odlazi sa stilom. Baš kako i priliči jednom od najvećih filmaša u povijesti.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)