ALITA: ANĐEO BORBE

REDATELJ: Robert Rodriguez
GLAVNE ULOGE: Christoph Waltz, Rosa Salazar, Elza Gonzalez, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Jackie Earle Haley
TRAJANJE: 122 minute
NAZIV ORIGINALA: Alita: Battle Angel

 

Neobičan se trailer za film “Alita: Anđeo borbe” mjesecima prikazivao u domaćim kinima. Uz detalje iz filma trailer sadrži razgovor između Jamesa Camerona i Roberta Rodrigueza. Razgovaraju scenarist i redatelj filma kako je Cameron (trebao je režirati film, ali je odustao, između ostalog, i zbog vječne zauzetosti novim nastavcima “Avatara”) upoznao Rodrigueza s radnjom filma predao mu bilješke o scenariju, hvale priču i likove. Neuobičajena reklama koja je na neki način spašavanje projekta čija je premijera nekoliko puta mijenjala datum. Prvi je termin premijere bio elitni – Alita je premijeru trebala doživjeti u predbožićno vrijeme. Zatim je datum premijere pomaknut za ljetnu sezonu da bi na kraju “Alita: Anđeo borbe” završio, s obzirom na žanr i budžet (200 milijuna dolara), neatraktivnom terminu. Sredina drugog mjeseca u godini.

Radnja filma vodi nas u, kakva bi druga bila, distopijsku budućnost. Vrijeme je nakon Velikog rata – ljudska se vrsta podijelila na one malobrojne koji žive u Zalemu (posljednji nebeski grad koji je preživio rat i one mnogobrojne koji su ostali na Zemlji. Svi na Zemlji rade za dobro i napredak Zalem – zauzvrat stanovnici (vjerojatno postoje – koliko ih je i tko su saznati nećemo) na površinu šalju – smeće. U potrazi za rezervnim dijelovima na jednom od odlagališta otpada doktor Dyson Ido pronalazi zamjensko kiborga čiji je mozak netaknut. Ido osposobi kiborga, udahne mu novi život. Izgledom poput tinejdžerice, Alita (tako je doktor dao ime kiborgu) počinje otkrivati svoje nevjerojatne vještine….Na početku tekst opisan je trailer u kojem Cameron i Rodriguez spominju više od 800 stranica scenarija odnosno bilješki oko scenarija“. Čemu su bilješke služile i što je konkretno bilo u njima nije poznato no najveći problem filma upravo leži u scenariju odnosno priči filma. “Alita: Anđeo borbe” (film je inspiriran japanskom mangom iliti stripom) radnjom podsjeća na osporavani “Elysium” Neilla Blomkampa – oni odabrani, moćni i bogati su gora – svi ostali morali su ostati dolje. Na planetu devastiranom koji je u funkciji onih bogati.  Rodriguez i Cameron koketiraju s “Blade Runnerom”, “Ratovima zvijezda”, “Rolerballom” kao i većinom tinejdžerskih filmova rađenih prema young adult književnim predlošcima snimljenih prošlih godina koji se događaju u distopijskoj budućnosti. Unatoč Cameronu i Rodriguezu te impresivnoj glumačkoj ekipi takvo svaštarenje nije dobro završilo.

“Alita: Anđeo borbe” mogao je trajati otprilike 80 minuta (postoji trenutak filma kada bi odjava bila dobro rješenje) – konačni bi proizvod vjerojatno bio nešto bolji. Međutim, prvotna ambicioznost projekta (veliki budžet i jaka glumačka ekipa) produžila je film na puna dva sata i potpuno razvodnila cjelinu. Puno je slojeva priče dotaknuto, ali niti jedan nije objašnjen i(li) dovršen do kraja. Transformacija Alite iz djevojke koja upoznaje svijet u smrtonosno oružje (to je jedan od ključnih detalja filma) događa se brzo, bez nijansiranja lika. Od prvog trenutka kada upoznamo Alitu znamo da je ona odabrana mada je teško shvatiti za što je točno odabrana. Ako se bori protiv onih gore u Zalemu onda nije trebalo toliko čekati – Alita bi, ako je suditi prema završetku filma, vrlo brzo mogla doći u Zalem. U redu, finale filma sugerira želju za nastavkom, ali možda se neke stvari ipak mogu malo bolje sakriti odnosno prikazati. Bez podcjenjivanja gledatelja.

Nekoliko vizualnih vratolomija i pojedine akcijske scene jedina su prava vrijednost filma. Ostaje dojam kako film vrišti za brutalnijom, žešćom akcijom – Rodriguez je , poput njegovog prijatelja Tarantina, uvijek žestok u prikazu nasilja. Ovoga puta ruke su redatelju vezane – Alita je morala imati blaži predikat kako bi što veći krug ljudi krenuo u kino dvorane.

“Alita: Anđeo borbe” okupila je jaku glumačku ekipu. Pozivnih iznenađenja nema jer se nešto veće, glumački veće, iz ovakve filmske priče te velikog broja minuta posvećenih efektima i Aliti nije se pretjerano moglo očekivati. Neuvjerljiva je kemija između Alite odnosno Rose Salazar i Huga lovca ratnika kojeg tumači Keean Johnson. Privlačnost i osjećaji između kiborga s velikim srcem i čovjeka nudili su mnogo, ali realizirano je jako malo. Zanimljivost kod glumačke ekipe je Mahershala Ali s modrim očima.

“Alita: Anđeo borbe” neobičan je spoj redatelja koji je snimao filmove za 7000 dolara (Robert Rodriguez) i scenarista Jamesa Camerona koji drži vrh top liste filmova s najvećom zaradom u povijesti (“Avatar”, 2.7 milijarde dolara). Neobičan spoj rezultirao je slabašnim filmom kojeg nije uspjela spasiti respektabilna glumačka ekipa.

OCJENA: 5

2 Comments

  1. Unknown Reply

    Tihomir, moj prijedlog je ako ne voliš znanstvenu fantastiku ovakvog žanra kao što je Alita: anđeo borbe, ne pišeš svoju recenziju, jer očito ne znaš ocjenjivati takve filmove. Po meni film Alita ima izvrsnu priču i radnju, a da o specijalnim efektima i ne govorimo. Moja ocjena je čista desetka i nadam se da će u budućnosti Cameron i Rodriguez nastavit suradnju i snimit ostala dva nastavka.

    1. Tihomir Polančec Reply

      "Ako ne voliš znanstvenu fantastiku ovakvog žanra" – moraš objasniti ovu rečenicu – znanstvena fantastika je žanr i ne postoje filmovi znanstvene fantastike "ovakvog žanra". Ili je znanstvena fantastika ili nije. Što se SF žanra tiče – riječ je o jednom od mojih omiljenih žanorova, ali to ne znači da su mi svi SF filmovi odlični – možeš mi objasniti što znači "ne znaš ocjenjivati takve filmove"."Alita" je, nažalost", daleko od najboljih fimova žanra. Ako je tvoja ocjena za ovaj film 10 onda me zanima kakvu ocjenu zaslužuju filmovi poput "Aliena", "2001 Odiseje" ili "Terminatora 2" ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)