HUNTER KILLER

REDATELJ: Donovan Marsh
GLAVNE ULOGE: Gerard Butler, Common, Gary Oldman, Michael Nyquist
TRAJANJE: 122 minute

 

U ruskim je teritorijalnim vodama nestala američka podmornica “Tampa Bay”. U potragu za nestalim članovima posade (110 ljudi je na “Tampa Bayu”) kreće Joe Glass. Glass je, barem ga takvim redatelj i priča filma želi prikazati, zapovjednik starog kova. On će posadu podmornice “Hunter Killer” tražiti i pronaći u škotskim pubovima iako je njihov slobodan dan – sve kako bi izvršio zapovijed. Istodobno kada Glass kreće u misiju u Rusiji se događa politički prevrat – ministar Durov uhitio je predsjednika Zakarina. Glass i posada “Killer Huntera” ispod mora i ekipa specijalaca predvođena zapovjednikom Beamonom na kopnu kreću u misiju otkrića sudbine nestale podmornice i sprečavanje planova ministra Durova i njegovih vojnika….

“Možda ne volimo Zakarina, ali je bolji od Durova.”

Zatezanje odnosa između SAD-a i SSSR-a ponovo je na površinu izbacilo nekoliko projekata kakve je Hollywood snimao u vrijeme Hladnog rata. Američki dečki su nesumnjivo i bez ikakve sumnje good guys koji će pomoći očuvanju mira uz pomoć nekoliko dobrih likova s druge strane koja je prijetnja svjetskom miru i sigurnosti, želi rat (motivi zbog kojih Durov želi rat potpuno su nejasni i nedorečeni – ili je možda riječ o fanatiku koji bi ratovao onako, iz zabave). Brani se u takvim filmovima demokracija i američki način života, ali “Hunter Killer” ide korak dalje – američka vojska u filmu redatelja Donovana Marsha ne spašava samo svjetski mir nego i ruskog predsjednika od njegovih militantnih sunarodnjaka te rješava problemčić poput vojnog udara u Rusiji. Nategnuta, besmislena radnja odnosno zaplet teško gledatelja može natjerati da se poveže s pričom filma. No, čak i ako zanemarimo jednostranu, rutinsku priču i nezanimljivog negativca nejasnih motiva, “Hunter Killer” i dalje ima previše problema da bi zaslužio (barem) prolaznu ocjenu.

Spašavanje predsjednika Zakarina te američko sprečavanje Trećeg svjetskog rata odvija se, kako je već u tekstu navedeno, ispod i iznad razine mora. Na kopnu priča donekle i u nekim trenucima i može proći, ali kada su u pitanju događaji u podmornici stvari izgledaju neuvjerljivo iz više razloga. Prvi od njih je potpuno odsustvo napetosti na kojoj se svi važniji, popularniji podmornički filmovi gradili uspjeh. Nema klaustrofobičnog ugođaja, obrata u priči i sličnih detalja. Zapravo, većinu vremena radnja koja se događa u podmornici, zbog loše i neuvjerljive scenografije, ne izgleda kao da se događa u podmornici. U redu, ne očekuje se od filma kao što je “Hunter Killer” snimanje  na autentičnim lokacijama (čitaj podmornici), ali nevjerojatno je koliko većina scena izgledaju umjetno, nemaštovito i komorno. Statično – kao da je riječ o lošoj drami, a ne pokušaju akcionog trilera sa snažnim političkim podtekstom.

Glavni glumački aduti filma su Gary Oldman i Gerard Butler – na papiru izgleda dosta dobro. Oldman je konačno osvojio Oscara – sada može birati različite projekte dok je Butler nastupio u sličnim projektima spašavajući Olimp (Bijelu kuću i predsjednika SAD) i London. No, “Hunter Killer ne funkcionira niti na glumačkom planu. Oldman je tek sporedna uloga i došao je zaraditi honorar bez puno (glumačkog) truda – admiral Charles Donnegan tek je sporedni protagonist filma. Ništa bolji dojam nije ostavio Butler – glumac pristojno izgleda kao akcijski junak spašavajući predsjednika i gradove od terorista ili kada urla “This is Sparta”. Problem leži u činjenici da Butler u “Hunter Killeru” nije akcijski junak već zapovjednik podmornice koji iskustvom i mudrošću rješava probleme. Drugim riječima, Butler mora više glumiti, stvoriti protagonista bez borbe prsa o prsa. To je već puno veći problem za Butlera, ali i za film u cjelini.

Bombastične najave o spektakurnim akcijskim scenama i napetoj priči nisu se ostvarile . “Hunter Killer”  akcijski je triler lišen neizvjesnosti, napetosti i vrlo neuvjerljiv u mnogim detaljima. Snažan politički podtekst i priča u kojoj američka vojska spašava ruskog predsjednika više izgleda kao propagandni film koji bi trebao mlađu populaciju potaknuti da se pridruže vojsci nego kao napeti akcijski triler.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)