JUŽNI VETAR

REDATELJ: Miloš Avramović
GLAVNE ULOGE: Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miodrag Radonjić, Bogdan Diklić, Srđan Todorović
TRAJANJE: 130 minuta 

 

“Maraš, gadna vremena dolaze.” – Car

 

Petar Maraš mladi je čovjek iz Beograda. Iako se ne slaže s ocem, brine za obitelj – majku i mlađeg brata. Kupio je Maraš mlađi stan, živi s djevojkom i sanja o otvaranju karting centra. Zapravo san se polako počeo ostvarivati – kupio je Petar zemlju i počeo uređivati stazu. Naličje Maraševog života puno je drugačije od lica, površine koju većina može vidjeti. On je ključni čovjek skupine kriminalaca koja pod zapovjedništvom iskusnog Cara krade automobile. Luksuzne, skupe – nakon krađe vlasniku ponude otkupninu i posao je riješen. Zarada je odlična, Maraš je sposoban i vješt za volanom. Idealan poslovni život zakomplicira se kada usred dana, neplanirano ukrade automobil koji je u vlasništvu bugarskih kriminalaca. Automobil je paket koji su Bugari trebali isporučiti opasnom, visokopozicioniranom gangsterskom šefu Golubu koji pokreće potjeru za nestalim vozilom….

Više od pola milijuna gledatelja u Srbiji, više od 650 000 gledatelja u zemljama regije – vrište naslovi i najave za “Južni vjetar”, drugi dugometražni projekt redatelja i scenarista Miloša Avramovića. Impresivni kino rezultati zaslužuju ovakve naslove no pored gledatelja malo se spominje činjenica da je “Južni vjetar” Avramović snimio za otprilike 350 000 eura (nešto više od 2.5 milijuna kuna). Bez obzira na skroman budžet, film vrlo dobro funkcionira – posebno kada su u pitanju akcijske scene u kojima redatelj ne pretjeruje, ali je vrlo uvjerljiv te glumačke izvedbe (istina, to je bilo očekivano s obzirom na glumačku postavu koju je Avramović okupio). Izgled filma realiziranog sa skromnim budžetom gotovo da je jednak doseg njegovom velikom uspjehu na kino blagajnama.

“Južni vjetar” dinamičan je i brutalan kriminalistički film (žestina pojedinih scena tarantinovski je realistična no drugačije nije moglo – opasni tipovi koje gledamo u filmu ne praštaju) koji se bavi životom (ili je možda bolje napisati preživljavanjem kada je Maraš u pitanju, bez obzira na njegovu zaradu) mladog čovjeka koji nema vremena i ne želi uzimati mrvice koje mu društvo u kojem živi nudi. Maraš želi  pristojan život sada i odmah (pristojan se odnosi na materijalno, prihode koji mu omogućuju normalan život kakav bi trebao imati – on je, sugerira nam priča, nemoguć bez skretanja u kriminal) bez čekanja. Iako mnogi Maraša uspoređuju s Pinkijem i Švabom iz “Rana” on je bitno drugačiji lik. Stariji i iskusniji, on ima cilj i ambiciju živjeti poslije kriminala (karting staza). Onako, na prvu, Maraš izgleda kao protagonist kojeg se, bez obzira na kriminal može razumjeti, simpatizirati. No kako se događaji zaoštravaju on pokazuje da je spreman igrati s velikim igračima. Takva igra znači i, na neki način, žrtvovanje  prijatelja i dojučerašnjeg šefa koji ga simpatizira i voli. Trenuci kada Maraš puca je saznanje o trudnoći djevojke (svaki čovjek ima točku pucanja  – davno je zaključio Morgan Freeman u “Iskupljenju u Shawshanku”).

“Južni vetar je metafora preživljavanja u ovom surovom sistemu.” – Miloš Avramović

Detalji filma su, prema redateljevim izjavama, stvarna iskustva s beogradskih ulica. Međutim, brutalno nasilje i žestoki obračuni kriminalaca te prikaz propasti glavnog protagonista nisu jedine teme kojima se film bavi. Trgovina drogom, ucjene, mučenja i brutalna ubojstva većinom se događaju uz odobravanje sustava. Policija je duboko korumpirana igra po pravilima velikog igrača sve do trenutka kada se on otima kontroli. Međutim, tada se rade kompromisi i mijenjaju figure u igri i priča ide dalje po istim pravilima. Vjetar je, što se javnosti tiče, pomeo one koje je sustav dopustio maknuti. Priča ide dalje s novim igračima koji se mijenjaju, ali igra ostaje ista.
Glumačka ekipa jedan je od najvećih aduta filma. Nebojša Glogovac u ulozi gangsterskog šefa Goluba svakim trenutkom podsjeća kakva nas je glumačka veličina prerano napustila, dojmljiv je nastup Srđana Todorovića. Vrlo dobar je Miloš Timotijević u ulozi policijskog inspektora Strupara – Miloš Biković kao Maraš odlično parira starijim, iskusnijim i mnogima poznatijim kolegama.

Opravdane su razmišljanja o “Južnom vjetru” kao ovogodišnjoj kino senzaciji. Film malog budžeta dosegnuo je velike brojeve kada je u pitanju broj gledatelja u kino dvoranama. Više od 650 000 ljudi pogledalo je ovu nasilnu i mračnu kriminalističku priču koju, između ostalog, vrijedi vidjeti zbog izvrsne glumačke ekipe predvođene mladim Milošem Bikovićem i prerano preminulim Nebojšom Glogovcem.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)