AQUAMAN

REDATELJ: James Wan
GLAVNE ULOGE: Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman, Doplh Lundgren, Patrick Wilson, Willem Defoe,
TRAJANJE: 143 minute

“Život, poput mora, zna spojiti ljude.” – Arthur Curry

Godina 2018 polako prolazi, broje se zadnji dani i, kao i uvijek u ovo doba godine, vrijeme je za podvlačenje crte na svjetskim kino blagajnama. Godina kojoj brojimo zadnje dane donijela je neviđenu dominaciju superjunaka na box officeu – od deset filmova s najvećom zaradom čak pet je onih sa superjunacima . Dominira “Marvel” odnosno “Disney” iliti “Buena Vista” čiji su filmovi “Osvetnici: Beskonačni rat”, “Black Panther” i “Ant-Man i Wasp” na svjetskim kino blagajnama zaradili više od 4 milijarde dolara (u prvih deset su i novi Deadpool te Venom). Izvrsni rezultati filmova o superjunacima nastavak će dobiti u 2019 godini – u kino dvorane stižu “Captain Marvel” i “Avengers: Endgame” nešto kasnije i novi “Spider-Man”. I dok junaci iz “Marvel” svijeta skupljaju milijarde dolara, DC superjunački svijet čitavu je godinu mirovao i jedinog je aduta ostavio za elitni blagdanski točnije predblagdanski termin. Glavni i jedini DC filmski superjunak 2018 godine je Aquaman i sudeći po prvim rezultatima na kino blagajnama Arthur Curry mogao bi postati novi član  na top listi ovogodišnjih najgledanijih superjunaka . Prvi rezultati stižu iz Kine (tamošnja su kina prva počela s prikazivanjem filma) – “Aquaman” je ostvario rekordno otvaranje (nešto manje od 94 milijuna dolara). Ako se po otvaranju zarada poznaje DC i Warner imaju razloga za optimizam – “Aquaman” u američka kina stiže 21.12 dok se od ovog tjedna može pogledati u Velikoj Britaniji, Brazilu, Rusiji, Australiji te u domaćim kino dvoranama….
Početak filma otkriva porijeklo Arthura Curryja – njegovo je rođenje spojilo dva svijeta. Onaj duboko u morskim dubinama i naš iznad površine mora. On je sin Atlanne, koja je pobjegla od dogovorenog braka, i kralja svjetionika Toma Curryja. Nekoliko minuta nakon uvoda i obiteljske priče slijedi spašavanje ruske podmornice i obračun s modernim piratima. Aquaman spašava živote članovima posade, ali odbija pomoći jednom od pirata koji umire. Smrt pirata stvorila je želju za osvetom kod njegovog sina – Black Manta kreće u potragu za Curryjem…
Prethodne rečenice otkrivaju nekoliko detalja o radnji (većina njih otkrivena je u velikom broju trailera, televizijskih spotova i drugih najava) točnije o načinu na koji funkcionira 140 minuta trajanja filma. Obiteljska priča čvrsto povezane s Curryjevim prihvaćanjem vlastite sudbine kralja i akcijske scene dva su motiva koji se izmjenjuju čitavim trajanjem filma.

“Aquaman” je natopljen akcijskim scenama. Ništa čudno – redatelj James Wan je nakon uspješne horor karijere (“Slagalica strave”, “Prizivanja”) uskočio u redateljsku stolicu sedmog filma serijala “Brzi i žestoki” i napravio dobar posao. Za redatelja “Aquaman” je veći izazov od “Brzih i žestokih” – superjunačko akcijašenje Arthura Curryja, Black Mante, kralja Orma i ostalih protagonista filma većinom se događa ispod razine mora. Wan je prihvatio bačenu rukavicu i stvorio potpuno novi svijet prepun vizualno impresivnih detalja; maštovit i razigran. Istina, Wan u pojedinim trenucima pretjeruje s efektima svih vrsta, ali s obzirom na to da “Aquaman” predstavlja odnosno prikazuje potpuno novi svijet s velikim brojem novih likova pretjerivanje je razumljivo može se reći i poželjno. Stripovski maštovito.
Akcijske scene Wan režira motivirano s velikim zadovoljstvo. Kao što ima namjeru da svijet ispod morske površine prikaže na što spektakularniji način tako i akcija mora impresionirati gledatelja. Nekoliko akcijskih trenutaka izgledaju sjajno: demonstracija moći Atlanne na početku filma i obračun u podmornici akcijski su trenuci vrijedni spomena. Unatoč činjenici da se većina radnje odigrava u moru najefektnije akcijske scene filma događaju se na površini. Riječ je o obračunu Aquamana i Mere protiv Black Mante na Siciliji.

Kada se akcija smiri (nema puno takvih minuta) na površinu izlaze dramski detalji koji “Aquaman” određuju kao obiteljsku priču superjunaka koji se, polako ali sigurno, miri s vlastitim identitetom. Vlastitom sudbinom. Nije Aquaman savršeni superjunak bez mane; u uvodnim minutama filma osudio je pirata na smrt. Curryja mlađeg progone ozbiljni demoni prošlosti – njegovo je rođenje zapravo potpisalo smrtnu presudu za Atlannu. Bori se protiv prošlosti, ali izbjegava, točnije pokušava izbjeći, ono što mu donosi budućnost. Sudbinu kojoj ne može pobjeći – sudbina u kojoj mora pronaći trozubac i sjesti na kraljevski tron.
“Aquaman” ima nekoliko zanimljivih komentara o svijetu u kojem živimo. Mera spominje način na koji funkcionira ljudsko društvo, kralj Orma želi objaviti rat onima na površini. Iako je Orm željan moći njegovo objavljivanje rata nije bez razloga. S obzirom na količinu smeća i zagađenja koje čovjek šalje moru i morskim dubinama kada bi stvarno postojao neki gospodar dubina sigurno bi izgubio živce s onima na površini. Nama. Ljudima.

Jedan od glavnih, ne i jedinih, mana filma je nedostatak humora. Trudi se Momoa kupiti publiku one linerima, komentarima koji bi gledatelja trebali nasmijati, ali većinom je riječ o pucnjima u prazno. Momoa i Mera odnosno njihova interakcija trebala bi, barem je tako zamišljeno, međusobnim provociranjima nasmijati publiku u predahu između akcijskih trenutaka. Osim u dva, tri trenutaka misija nije uspjela.
“Aquaman” je okupio respektabilnu glumačku ekipu. Jason Momoa i Amber Heard tumače glavne protagoniste i tu puno priče nema – ženski će dio publike (kao i dio muške) zadovoljno gledati Momou u akciji dok će muška publika (i dio ženske) uživati u Merinim akcijskim trenucima. U filmu nastupaju i Willem Defoe, Temeura Morrison, Patrick Wilson i Dolph Lundgren (nije Mera jedina crvenokosa – kralj Nereus odnosno Lundgren također ima istu boju kose). Najsnažnija i najbolja glumačka snaga filma je Nicole Kidman u ulozi Atlanne. Bez obzira na malo minuta, još jedan dojmljiv nastup velike glumice.
Vizualno dojmljiv, maštovit i natopljen akcijom “Aquaman” potvrđuje da superjunaci iz DC svijeta puno bolje funkcioniraju u svojim filmovima (“Aqauaman”, “Wonder Woman”) nego kada udruže snage (“Batman v Superman”, “Liga pravde”). Film redatelja Jamesa Wana korektna je kino zabava s jakom glumačkom ekipom i prikazom novog svijeta koji se skriva ispod razine mora.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)