OPERACIJA OVERLORD

REDATELJ: Julius Avery
GLAVNE ULOGE: Jovan Adepo, Pilou Asbaek, Mathilde Olivier, Bookeem Woodbine
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Overlord

 

“Budeš li se brinuo za mrtvace i sam ćeš postati jedan od njih.” – Ford

 

Zombiji, zombiji, zombiji. Nikada kao posljednjih godina, zapravo od početka stoljeća, živi mrtvaci nisu bili toliko prisutni u holivudskim filmovima. Iako riječ zombi u pravilu zvoni na horor žanr filmaši su kombinirali i(li) zombije pokušali staviti u drugačiji filmski kontekst. Bilo je zombi horora kombiniranih s filmom ceste i komedijom (“Zombieland”), filmova o zombi apokalipsi u kojima nema krvavih scena (“Svjetski rat Z”) čak i romantičnih zombi pokušaja poput onih u filmu “Topla tijela” (Warm Bodies). Filmaši izvan tvornice snova također nisu ostali imuni na žive mrtvace  – jedan od najboljih filmova zombi tematike stigao je 2016 godine iz Južne Koreje (“Vlak za Busan”). Ovogodišnju kino zombi ponudu predstavlja “Operacija Overlord” projekt pod kontrolom sveprisutnog malog Spielberga J.J. Abramsa. Film o zombijima, ali ne samo o zombijima.

Početak filma vraća nas u šesti dan lipnja 1944 godine. Prvi je dan iskrcavanja na Normandiju poznatijeg pod imenom Operacija Overlord. Pripadnici 101 zračno-desantne postrojbe američke vojske imaju zadatak, nakon padobranskog desanta, uništiti toranj, njemačku bazu u francuskom selu Cielblancu. Uništenje njemačkog sustava važno je za uspjeh operacije i pred vojnicima je zahtjevna misija – osim pripadnika nacističke vojske moraju se boriti s vremenom. Nakon zračnog desanta u kojem je pola članova postrojbe poginulo preživjeli se okupljaju i kreću izvršiti naređenja. Ono što ih čeka u francuskom gradiću užasnije je čak i od ratnih stradanja….

“Operacija Overlord” pripada u grupu onih, u tekstu ranije spomenutih, projekata koji kombiniraju zombi horor s drugim žanrom. U filmu redatelja Juliusa Averya riječ o ratnom filmu.
Koncept je sličan kao u Tarantino/Rodriguez projektu “Od sumraka do zore” – nakon pljačke, akcije i filma ceste braća Gecko s pratnjom dolaze u Titty Twister – ubrzo nakon dolaska film odlazi u hororske vode. Kod “Operacije Overlord” ratni film prelazi u horor, ali ne tako iznenada kao u Rodriguezovom filmu. Ratna su razaranja i stradanja dovoljno strašna (u filmu ih ne nedostaje) – Avery gledatelju polako otkriva tajnu francuskog gradića. Glasovi zapravo krikovi, teško disanje i sekunde prikazivanja Chloeine tete uvod su u otkrivanje tajne Cieleblanca.

“Operacija Overlord” jedan je od filmova kakvi se ne mogu često pronaći u kino ponudi. Snimljen pod etiketom major kompanije (“Paramount”) film koketira s eksploatacijskim filmovima te u  detaljima podsjeća na nezavisnu i(li) B produkciju. Avery uzima ono dobro i zanimljivo iz malih produkcija – film je beskompromisno brutalan i nasilan sa snažnim R rejtingom. Redatelja ne zanima prilagođavanja filma tinejdžerima i mlađoj populaciji (na projekciji u zagrebačkoj kino dvorani gdje je autor ovih redaka gledao film upravo je ta dobna skupina bila najbrojnija) nego snima film kakav, s obzirom na radnju, mora biti. Mora biti da bi bio uvjerljiv i publici zanimljiv. U tome Avery većinom i uspijeva.

Osim iznimno brutalnih, krvavih horor, zombi scena “Operacija Overlord” sadrži i nekoliko izvrsno snimljenih adrenalinom nabijenih akcijskih trenutaka. Početak filma, iskrcavanje na Francusku snimljeno je na atraktivan i  neuobičajen način. Red akcije, red zombija i horora uz dodatak drame – sve začinjeno nasiljem i krvlju. Da, to je “Operacija Overlord”.

Čitava radnja filma, koliko god bizarna bila, nije promašena. Hitlerova, nacistička opsjednutost okultnim i nadnaravnim tema je mnogih istraživanja, publikacija i knjiga. U kombinaciji sa stvaranjem nadčovjeka odnosno nadvojnika priča filma drži vodu.

U pojedinim trenucima “Operacija Overlord” podsjeća na “Nemilosrdne gadove” – Averyjeva Shoshanna je Chloe (Mathilde Olivier). Karakterizacija nekih likova pati od već viđenog, ali posljednji preživjeli (u redu, nije baš posljednji, ali zvuči efektno) vojnik Boyce je Afroamerikanac iliti Crnac koji se brutalno obračunava s nacistima, arijevcima. Redateljeva poruka ili društveni komentar? Oboje? Prosudite sami.
“Operacija Overlord” jedno je od ugodnijih kino iznenađenja godine. Nasilan i krvav koktel žanrova koji neće oduševiti ljubitelje filma osjetljive na žestoko nasilje, ali upravo u žestini leži i jedan od razloga za gledanje ovog rijetko viđenog kino doživljaja. Film redatelja Juliusa Averya ne želi podilaziti već gledatelja suočava s, između ostalog, brutalnim nasiljem. Pa tko voli…..

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)