NEAMERIČKE PREPORUKE : DEVETI DIO

Pred Vama je novo, deveto po redu, poglavlje Goodtalking neameričkih preporuka. Kao i uvijek za svakog ponešto, žanrovski različito. Izabranih pet su:

1. SATNIK (Der Hauptmann) – Njemačka, 2017

Svaštario je posljednjih godina njemački filmaš Robert Schwentke. Odgovoran je Scwentke za “RED”, “Ženu vremenskog putnika” i “Red letenja” te “Pobunjenu” i “R.I.P.D.”. Prošle godine vratio se redatelj u domovinu i snimio film superioran svim nabrojanim hollywoodskim projektima.

“Satnik” nas vraća u 1945 godinu, pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Kaos i nered je svakodnevnica u Njemačkoj – slom nacizma je pitanje dana, snage Wermachta su u rasulu. Dezerteri su masovna pojava, vojnici koji su ostali potkradaju civile. Jedan od dezertera je i devetnaestogodišnji Wili Herold – bjegunac od kolega, ali i civila. Očajan i usamljen, izgubljen u prostoru i vremenu, Herold pronalazi časničku uniformu i počinje se predstavljati kao satnik (kapetan). Prikuplja kolege, većinom dezertere, i osniva postrojbu koja se idealno uklapa u dane anarhije, kaosa i rata…

Postoji izreka koja kaže da odjeća (u slučaju Herolda uniforma) ne čini čovjeka. Možda je istina, možda i ne no jedna je uniforma promijenila Herolda. Ne samo fizički nego i psihički – “Satnik” izvrsno secira psihološki preobražaj lika koji je od očaja, dezertera dobio komadić vlasti u ruke. Na koji je način koristi saznat ćete kada pogledate film. Uvjerljivom prikazu ratnog kaosa pridonosi i izvrsna fotografija filma…..

TRAILER filma možete pogledati OVDJE 

 

2. MRAČNA IGRA (Swartur a leik), Island – 2012

Island, država s nešto više od 300 000 stanovnika, u posljednje je vrijeme postala poznata po nogometnoj reprezentacija. Nokautirali su Engleze na prvenstvu Europe, osvojili svijet svojim osebujnim stilom navijanja. Nije samo nogomet kvalitetan islandski izvozni proizvod – jedan od 300 000 stanovnika Islanda bio je Baltasar Kormakur koji je posljednjih godina radio u Hollywoodu i snimio nekoliko poznatih filmova (“2 igrača”, “Krijumčari”, “Everest”). Možda jednoga dana i putem Hollywooda krene i Oskar Thor Axelsson – “Mračna tajna” priča je o narko sceni u Reykjaviku. Većina radnje temelji se na stvarnim događajima, ali su likovi izmišljeni. Mračna i nasilna priča, vrlo dobro zamišljena i realizirana. Producent filma je Nicholas Winding Refn (“Pusher”)

TRAILER

 

3. THE CHRONICLES OF EVIL (Akui Yeondaegi), Južna Koreja – 2015

“The Chronicles of Evil” još je jedan južnokorejski filmski biser. Priča filma prati policajca Choi Chang-sika. On je policajac bez mrlje na karijeri, ugledan i omiljen među kolegama. No koliko je život nepredvidljiva biljka detektiv će saznati uoči promaknuća. Izašao je Chang-sik na piće s kolegama – piće je postalo pića i pijani detektiv odluči uzeti taksi. Kriva noć za uzimanje taksija – nakon divlje vožnje detektiv se budi i vozač ga pokušava ubiti. Uspijeva se obraniti, ali u samoobrani ubija napadača. Sakriva leš i vraća se u grad – promaknuće uskoro dolazi i treba se pripremiti. Povratak donosi veliko iznenađenje – za detektiva i gledatelje filma…
“The Chronicles of Evil” pravi je predstavnik filmova Južne Koreje – napet, nasilan i radnje prepune iznenađenja i neočekivanih događaja. Kombinacija trilera, policijske priče i drame koju vrijedi pogledati.

TRAILER 

 

4. NEKA UĐE ONAJ PRAVI (Lat den ratte komma in), Švedska – (2008)

Malo je filmova koji imaju hladan,  jeziv ugođaj poput “Neka uđe onaj pravi”. Redatelj Thomas Alfredson (“Dečko, dama, kralj, špijun”, “Snjegović”) kombinacijom fotografije, glazbe i scenografije stvorio je nevjerojatno mističan izgled filma koji se izvrsno nadopunjuje s radnjom. Glavni protagonisti filma su Oscar i njegova nova susjeda Eli. Oscaru je dvanaestogodišnjak, često maltretiran od vršnjaka, trpi njihovo zlostavljanje i često je usamljen. Eli je, tjelesno, njegova vršnjakinja, ali zapravo je puno, puno starija. Ona je vampirica, za život treba hranu. Ljudsku krv. Iako različiti Eli i Oscar postaju prijatelji, ali dječak ne sluti da je Eli vampirica…
Film je temeljen na istoimenoj knjizi švedskog pisca Johna Ajvide Lindqvista  – posebno je zanimljivo gledati izvrsne glumačke izvedbe mladih glumaca Kare Hedebranta i Line Leandersoon kojima je ovo debitantska filmska uloga.

TRAILER

 

5. U BANANI (In The Loop) – Velika Britanija (2009)

Britanski, točnije škotski filmaš Armando Iannucci voli ismijavati politiku, političare i sve što uz njih dolazi. Iannucci je, između ostalih, autor tv serije “Potpredsjednice” (Veep) i filma “Smrt Staljina”. Godine 2009 Iannucci se posvetio britansko-američkoj političkoj sceni i snimio iznimno duhovitu, britku, ali i aktualnu političku satiru. Komediju. Galerija likova doista je raznolika, dijalozi su izvrsno napisani i čitava priča, uz mnoge duhovite trenutke ostavlja i gorak okus u ustima. Likovi filma nisu pretjerano različiti od onih koji odlučuju o svjetskom miru, zapravo ratovima i ljudskim sudbinama. Film koji se pamti i zanimljivoj glumačkoj ekipi – glavni su aduti Peter Capaldi, Tom Hollander i pokojni James Soprano Gandolfini.

TRAILER

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)