MEG: PREDATOR IZ DUBINA

REDATELJ: Jon Turtletaub
GLAVNE ULOGE: Jason Statham, BingBing Li, Rainn Wilson
TRAJANJE: 113 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Meg 

 

Megaladon (veliki zub) – vrsta morskog psa koji je živio prije 25 milijuna godina. Veličina pretka velike bijele psine bila je od 15 do 40 metara. (izvor: Wikipedia)

 

Žestoka zvučna kulisa, osjećaj potresa u kino dvorani kreće od prvih kadrova filma – spasilačke misija u morskim dubinama završila je tragično. Morski specijalac Jonas Taylor spasio je 11 ljudi, ali osam ih je stradalo (među njima su i Taylorovi prijatelji). Istraga slučaja označila je Taylora kao glavnog krivca – nadređeni ne vjeruju njegovom iskazu da je tamo u dubinama bilo nešto. Veliko i moćno. Slomljen zbog nepovjerenja i smrti prijatelja Taylor odlazi na Tajland. Vrijeme provodi u društvu alkohola i lokalnih mještana. Sve do trenutka kada ga posjeti ekipa s morske istraživačke postaje u blizini Šangaja. Ekipa koju financira milijarder Morris hitno treba pomoć; članovi istraživačkog tima zarobljeni su u dubokom modrom moru i trebaju Taylorovu pomoć. Taylor nije raspoložen za akciju, ali će ipak otići na platformu – na dnu mora nalazi se Taylorova bivša supruga. Spasilačka misija oslobodit će predatora za kojeg se vjerovalo da je sahranjen u prošlosti…

Nekoliko dana nakon početka kino prikazivanja glavna zvijezda filma Jason Statham izjavio je kako mu je žao što je prva verzija scenarija izmijenjena. Statham je objasnio kako je film, prema prethodnom scenariju, trebao biti brutalniji i krvaviji. Iako prvi scenarij nije ugledao svjetlo dana, Statham je u pravu – “Meg: Predator iz dubina” morao je, obzirom na temu i rijetko viđenog morskog predatora,  biti brutalniji i krvaviji film. No, film je realiziran kao pravi primjerak blockbustera koji se želi, ne birajući sredstva, svidjeti baš svima (ako gledamo zaradu filma cilj je,ipak, ispunjen). Primjer proračunatog blockbustera s svim dobrim i lošim stranama. Nažalost loših je znatno više.
Raskošnu produkciju iskoristio je redatelj Turtletaub (“Fenomen”, “Nacionalno blago”, “Dok si spavao”) kako bi redatelja impresionirao s nekoliko vizualno atraktivnih i efektnih scena. Film je, slučajno ili ne, podijeljen na tri, trajanjem podjednako duga, poglavlja. Prvi u kojem se događa istraživanje podmorja i akcija spašavanja izgleda vrlo dobro i nije nezanimljiv. Priča o neistraženom dnu oceana u kojem se skrivaju nepoznate i(li) životinjske vrste za koje se tvrdi da su izumrle drži vodu i pažnju gledatelja. Scene istraživanja morskog dna atraktivne su, efektno snimljene i podsjećaju na neke poznate filmove iz prošlosti. No, kako je “Meg: Predator iz dubina” prvenstveno zamišljen kao ljetni blockbuster o velikom predatoru iz dubina priča o neistraženim dubinama oceana pada u drugi plan i glavni protagonisti filma postaju Megalodon (više) i Jason Statham odnosno Jonas Taylor (manje).

Klišeji koji se mogu pronaći u filmu (glavni ljudski junak u potrazi za iskupljenjem, katarzom, zli milijunaš itd, itd) mogu se oprostiti. Teško je izmisliti nešto novo u priči o borbi protiv morskog psa – “Ralje” su ionako, na svim razinama, nedostižan klasik dok bi bilo kakve drugačije scenarističko-redateljske vratolomije film približilo projektima poput “Sharknado”. Međutim, teško je progutati projekt koji, na svim razinama, toliko očito  podilazi gledateljima svih generacija. U redu, blockbusteri često, prvenstveno zbog zarade na kino blagajnama, ciljaju na što širu publiku no Turteltaub nema granica i želi se svidjeti svima – kada se želiš svidjeti baš svima često se dogodi da ne dobiješ ničiju pažnju. Ili pažnju malog broja ljubitelja filma.

Nedostatak brutalnosti, skrivanje krvi i, kao posljedica navedenog, odsustvo napetosti jedno su od glavnih obilježja filma. Pustiti najvećeg morskog psa kojeg je povijest zabilježila na plažu prepunu ljudi bez vidljivog nasilja izgleda neuvjerljivo poput nekakvog light filma o morskom psu. Brutalni predator pretvoren je u grdosiju koja pliva plažom i snima situaciju. Zapravo, predator postaje predator tek kada treba progutati nekog koga zaslužuje (spomenuti milijunaš) ili nekog sporednog lika koji je nebitan za radnju filma. Kako se gledatelj ne bi pretjerano uznemirio čak se i psić vratio na sigurno. Takav proračunati pristup ubija bilo kakvu neizvjesnost i(li) iznenađenje. Sve će završiti onako kako se očekuje. Da, ostavljen je i prostor za nastavak.

Protagonist filma, njihovi odnosi svedeni su na banalne dijaloge – čitavim trajanjem filma redatelj pokušava filmu ubrizgati dozu humora no, većinom, neuspješno. Glumačke izvedbe su, čak i za ovakav film od kojeg se ne očekuje glumačke raskoš, skromne, interakcija između likova nategnuta i umjetna (najzabavniji, glumački najuvjerljivi trenuci filma pripadaju djevojčici Meiying koju tumači Sophia Cai). Ljubavna priča između Taylora i lijepe morske biologinje Suyin (Bingbing Li) svedena je na tinejdžerska smijuljenja – scena u kojoj Suyin ugleda Taylorove pločice izgleda kao da je istrgnuta iz neke omladinske serije iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Redatelj odnosno čitav projekt je opterećen i azijskim ulaganjima u filmu. Dio budžeta filma dolazi iz Kine pa su lokacije na kojima se odvija radnja kao i neka glumačka imena u službi uspjeha na azijskom tržištu. S koliko uspjeha? Gledateljima na prosudbu…

“Meg: Predator iz dubina” ljetni je blockbuster sa znatno više loših nego dobrih blockbusterovskih detalja. Priča o divovskom predatoru iz morskih dubina odlično se uklapa u recentnoj potrazi hollywoodskih studija za većim i bučnijim filmskim idejama. No, veličina nije uvijek presudna – atraktivni vizuali i nekoliko efektnih akcijske scene utopljene su u proračunatom pristupu realizaciji filma i, većinom, nezanimljivim likovima.

OCJENA: 5

One Comment