KUĆA DUHOVA

REDATELJI: Michael i Peter Spierig
GLAVNE ULOGE: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook, Emm Wiseman
TRAJANJE: 99 minuta
NAZIV ORIGINALA: Winchester

 

“Ponekad je teško razlikovati stvarnost od iluzije.” – Eric Price

 

Teško je, gotovo nemoguće nabrojati filmove snimljene, prikazane pod naslovom “Kuća duhova”. Mnoge smo, manje ili više poznate, kuće duhova mogli gledati na velikom platnu i televizijskim ekranima. Žanrovski naslov nije vezan isključivo za horore – godine 1993 snimljena je “Kuća duhova”, drama s izvrsnom glumačkom ekipom (Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close, Antonio Banderas, Winona Ryder). Unatoč mnogobrojnim filmova s istim naslovom domaći distributer nije propustio novi film braće Spierig prevesti kao “Kuća duhova” iako originalni naslov (Winchester) prilično dobro pogađa bit priče. Iako je na prvu, prije gledanja filma teško bilo razumjeti prijevod koji je toliko puta viđen, nakon odjavne špice stvari izgledaju razumljivo – klišeiziran, često korišten naslov odgovara filmu prepunom klišeja i već viđenoga.

Radnja filma vraća nas na početak 20 stoljeća. Bivši vojnik, danas psihijatar Eric Price brigu, zbog dugova i tko zna kojih još razloga, utapa u opijumu. Jednoga dana na doktorova vrata zakuca izaslanik bogate obitelji Winchester koji doktoru ponudi novac za promatranje bogate nasljednice Sarah Winchester. Gospođa Winchester je, iz više razloga, postala opsjednuta duhovima. Jedini uvjet je da doktor istraži slučaj gospođe Winchester na licu mjesta. U kući duhova…..

Najave sugeriraju da film treba pogledati zbog radnje temeljene na istinitoj priči. Gospođu Winchester, bogatu nasljednicu poslovnog imperija stvorenog na izumu odnosno prodaji jedne od najpoznatijih komada oružja, navodnol su progonile duše ubijenih oružjem marke “Winchester”. Sarah je pokušala pobjeći od duhova (ili možda od vlastite savjesti) gradeći nove sobe, prostorije na  imanju te je stvorila labirint prostorija (možda bi bilo lakše da se preselila na drugu lokaciju). Bez obzira na bizarnu ideju zidanja novih soba, intrigantna je grižnja savjesti i problemi Sarah Winchester (pogotovo u trenutku kada iz SAD-a često dolaze vijesti o pucnjavama u školama koje izazivaju žestoke rasprave). Međutim, braća Spiers nisu zainteresirani ozbiljnije propitkivati krivnju i stvoriti ozbiljniji podtekst filma – redateljima je interesantnije odigrati na sigurno, reciklirati stare, puno puta viđene ideje.

Nakon Priceovog dolaska na imanje, radnja je svedena na dvije razine – prvi su razgovori između nasljednice Winchester i doktora dok se drugi odnosi na horor dijelove, upoznavanje doktora (istovremeno i gledatelja) s unutrašnjosti kuće te susretima s različitim prikazama. Film je jednako bezdušan, neuvjerljiv i predvidljiv na obje razine – razgovori između psihijatra i pacijentice (mada bi i doktoru sturučna pomoć dobrodošla) nemaju moć kojima bi povezali glavne protagoniste filma niti izazivaju zanimanje – u nekim trenucima podsjećaju na dijaloge kakve možemo pronaći u telenovelama (uljepšani, ozbiljniji naziv za sapunice). Unatoč zanimljivom i raskošnom izgledu kuće, dijelovi filma koji bi “Kući duhova” odnosno gledatelju trebali donijeti strah, neizvjesnost i napetost svedeni su na klišeje i već viđena redateljska rješenja. Finale filma protiče u istom tonu – očekivano i bez iznenađenja. Braći Spiers treba priznati dosljednost – čitav film drže se sigurnosti već viđenoga, bez snage i kreativnosti da iznenade gledatelja.

Koliko je “Kuća duhova” slabašan projekt najbolje dokazuje činjenica da je i Helen Mirren bespomoćna učiniti film (barem) gledljivim. Pojava izvrsne glumice jedna je od rijetkih stvari koje vrijede no iz proračunato napisanog lika Sarah Winchester teško je,nemoguće je izvući (pre)više. Film braće Spiers nebitan je i nevažan za filmografiju Helen Mirren.

Unatoč intrigantnoj pozadini, istinitim detaljima na kojima je temeljen zaplet filma, “Kuća duhova” slabašan je, neuzbudljiv i napetosti lišen horor. Bombastične najave o filmu koji ledi krv u žilama, pucanj su u prazno; klišeji i nezainteresiranost redatelja filma uzalud su potrošili zanimljivu ideju o filmskom prikazu sudbine Sare Winchester.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)