PEDESET NIJANSI SLOBODNIJI

REDATELJ: James Foley
GLAVNE ULOGE: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson, Rita Ora, Marcia Gay Harden
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: Fifty Shades Freed

Zanimljiva se predigra odigrala uoči početka prikazivanja završnog poglavlja trilogije o ljubavnim usponima i padovima gospodina Greya i njegove voljene Anastasie. Nekoliko dana prije početka prikazivanja distributer filma je objavio da se film neće moći pogledati u kino dvoranama najvećeg domaćeg kino prikazivača. Naizgled čudna i neočekivana odluka – prethodni filmovi serijala imali su veliku gledanost odnosno zaradu u kako u svjetskim tako i u domaćim kino dvoranama (zarada je na svjetskim kino blagajnama iznosila nešto manje od milijardu dolara – u Hrvatskoj je filmove pogledalo više od 250 000 gledatelja). Zbog čega je došlo do takve odluke? Odgovor treba potražiti u preslagivanju odnosa na domaćem distributerskom tržištu. Nakon dugogodišnje suradnje “Blitz” je prekinuo suradnju s kompanijom “Universal” – filmove spomenute kompanije preuzeo distributer “Editus” koji je nakon neuspjeha pregovora s “Cinestarom” brzo reagirao – osim u “Cineplexxu” film je prikazan u velikoj dvorani Vatrostava Lisinskog kao i u Muzeju suvremene umjetnosti. Operacija je, izgleda, uspjela – do trenutka pisanja teksta film je u domaćim kinima pogledalo više od 50 000 gledatelja. Ne bi bilo loše da se “Editus” odlučio prikazati u Lisinskom “Prijelomni čas” ili “Fantomsku nit” – kandidate za “Oscara” koji također nisu dobili termine u Cinestaru. Kako god bilo ljubitelji filma uvijek će pronaći način da pogledaju film(ove) bez obzira gdje se oni prikazivali.

Oba prethodna pedeset nijansi filma izabrana su u pet najvećih Goodtalking kino promašaja godine (2015 i 2017). “Pedeset nijansi slobodniji” za nijansu je lošiji od prethodnika – priča počinje vjenčanjem. Christian i Anastasia odlučili su svoju vezu ispunjenu nerazumijevanjem okruniti brakom. Odlaze na bračno putovanje, ali bračna idila ne traje dugo – duhovi prošlosti prijete budućnosti i sreći mladenaca…
Najbolja vijest u vezi završnog “Pedeset nijansi” filmskog serijala je činjenica da je riječ o završetku trilogije, posljednjem filmu. Nema više. Sve loše viđeno u prethodnim filmovima ponavlja se i ovdje (istina, ponavlja se i zarada na kino blagajnama – zarada filma trenutno je nešto manja od 300 milijuna dolara) uz dodatak da se seksualni the climax (jedan od aduta reklamne kampanje) neće dogoditi. Erotske scena su tek rutinske, ništa maštovitije ili provokativnije od onih iz prethodnih filmova. Da, očekivanja su točnije najave bile, obzirom na sudbonosno da, kako će seksualne igre gospodina i gospođe Grey postati glavni interes redatelja, ali to se dogodilo nije.

Umjesto erotike, seksa i mračnih strana glavnih protagonista “Pedeset nijansi slobodniji” kombinacija je obiteljske ljubavne drame i trilerskog podzapleta na silu ubačenog u film. Christian i Anastasia i dalje su nepovjerljivi i ljubomorni, skrivaju tajne i ponašaju se kao neki parovi nakon 25 godina braka. Njihove svađe kao i pomirenja odnosno romantični trenuci izgledaju umjetno lišeni emocija koje bi cjelini dale barem malo duše i(li) izazvalo empatije gledatelja. Većina čak i onih najdramatičnijih scena izaziva podsmijeh – toliko neuvjerljivosti u stotinjak minuta rijetko se može vidjeti. Pokušava Foley izazvati i napetost, ali ne uspijeva. Glavni je negativac karikaturalan – njegovi potezi odnosno zahtjevi su potpuno promašeni. Tip koji izgleda i ponaša se kao čovjek nesposoban opljačkati kvartovski kiosk a kamoli izvući milijune od obitelji Grey.
Uz niz potpuno promašene scene (npr. John Legend romantični trenuci kada Christian svira klavir ili kada se Christian ljuti na suprugu zbog sunčanja u toplesu) posebno su zanimljivi tragično napisani dijalozi. Primjera ima mnogo – možda i najupečatljiviji je kada Christian i Anastasia raspravljaju o prinovi (u redu, malo veći spoiler, ali bez njega se ne može). Christian nije spreman postati otac, ali mu supruga objašnjava da se dijete dogodi kada često imaš seks a mi smo ga imali više puta. Previše čak i za “Pedeset nijansi….” trilogiju. Podsjećam, riječ je o filmu koji tematizira i(li) provocira erotikom, seksom i sado-mazo igricama. Točnije pokušava provocirati.

 

“Pedeset nijansi….” trilogija je završila, otišla u povijesti. Zarađeni milijuni na kino blagajnama ne mogu sakriti činjenicu da je riječ o praznoj, beskrvnoj franšizi s loše napisanim scenarijem i dijalozima. Filmovi koje će u budućnosti, osim kada se radi o zaradi, rijetki spominjati ili ponovo gledati. I zato zbogom gospodine i gospođo Grey. Nikako do viđenja.


OCJENA: 2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)