REDATELJ: Steven Soderbergh
GLAVNE ULOGE: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Hilary Swank, Katie Holmes, Riley Keough, Seth MacFarlane
TRAJANJE: 118 minuta 

 

“Vi Logani ste baš glupi.” – Joe Bang

 

Steven Soderbergh je otišao da bi se vratio. Kultni američki filmaš objavio je 2013 godine da se povlači, prestaje režirati. Televizijski flim “Moj život s Liberaceom” trebao je biti posljednji film Soderberghove respektabilne karijere. Filmaš koji je privukao svjetla pozornice 1989 godine filmom “Sex, laži i videotrake” (nagrađen “Zlatnom palmom” u Cannesu) bezbolno prošao proces prelaska u Hollywood. Soderberghova karijera nakon dolaska u tvornicu snova rasla je iz filma u film, ali je filmaš ostao, većim dijelom, vjeran vlastitom stilu i idejama. Nanizao je Soderbergh hitove poput “Oceanovih 11”, “Traffic” i “Erin Brockovich” da bi nakon biografske priče biografske priče o Liberaceu odlučio reći zbogom. Zbogom se pretvorilo u do viđenja – nakon redateljskog posla na televizijskoj seriji “Kirurg” Soderbergh se vratio filmu.

Jimmy Logan imao je loš dan. Dobio je otkaz i bivša mu supruga najavljuje odlazak. Odlazak koji bi značio i selidbu kćeri koja je jedino svjetlo u  Jimmyjevoj životnoj svakodnevici. Jimmy je bio dečko koji obećava – popularan u srednjoj školi, vrhunski sportaš kojem je samo nebo bilo granica. No, sudbina je drugačije htjela i Jimmy hitno treba rješenje – teška vremena zahtijevaju drastične mjere. Jimmy se odlučuje na pljačku tijekom najduže utrke Nascara. Okuplja ekipu u kojoj su glavni suradnici Clyde Logan i Joe Bang. Problem? Bang služi kaznu zatvora…

Soderbergh se ponovo tematski dotaknuo pljačke. Novih Oceanovih zapravo Loganovih 11? Ne, “Logan Lucky” drugačiji je film – pljačka je pokretač glavnih protagonista u oba filma no razlike su ogromne. Ekipa Dannyja Oceana uglađena je i sofisticirana je skupina koja je na koljena bacila kockarnice Las Vegasa. Već na početku filma gledatelj je prilično siguran da će Danny Ocean i suradnici uspjeti. Za Logana i njegovu ekipu ništa nije sigurno – improviziraju, stvari se ne odvijaju prema planu dok je ključni čovjek pljačke u zatvoru. Loganovih šest (uz nekoliko slučajnih, posrednih pomagača) pljačkaši su čiji su planovi jednako nesigurni koliko i nevjerojatni. Uspoređivati Dannyja Oceana i Jimmyja Logana je otprilike kao špijunska usporedba Jamesa Bonda i Austina Powersa.

Devedeset minuta filma zapravo je rutinska priča – likovi dovedeni do zida odlučuju se na očajnički potez. Međutim, posljednjih pola sata donosi neočekivan rasplet u kojem i kraj filma sugerira da bi se Loganovo prokletstvo, unatoč svemu, moglo nastaviti. Nije radnja glavni adut filma – glavna atrakcija je nevjerojatna galerija likova, humor (ponekad i crn) te nekoliko emotivnih trenutaka. Likovi i humor izgledaju kao da su pobjegli iz radionice braće Coen – ne samo da je život likove učinio gubitnicima već ih je scenaristica Rebecca Blunt (“Logan Lucky” prvi joj je filmski projekt) i fizički zakinula. Film sadrži nekoliko urnebesnih trenutaka, crnohumornih situacija. Dijalozi su vrckavi, dobro napisani no postoje trenuci kada Soderbergh klizi u pretjerivanje koje umanjuje doživljaj iščekivanja i raspleta sudbine Loganovih. Ipak, uspjelih je duhovitih trenutak znatno više -jedna od najzanimljivijih i najduhovitijih scena su pregovori između zatvorenika i upravitelja zatvora. Zatvorenici postavljaju ultimatum, traže nova poglavlja “Igre prijestolja”. Najviše je uspjelih duhovitih, crnohumornih trenutaka u kojima briljira konobar Clyde Logan.

Soderbergh je okupio zanimljivu glumačku ekipu. Dojam je da su glumci izuzetno raspoloženi za nastup u filmu – Channing Tatum uvjerljiv u glavnoj ulozi (nastupio je u, prije pauze, predzadnjem redateljevom filmu “Nuspojave”) dok su Daniel Craig i Adam Driver prihvatili drugačije uloge od onih najpoznatijih ljubiteljima filma. Nakon “Šutnje” i “Patersona”, Driver pokazuje kako je uloga Kylo Rena bila ulaznica za Hollywood – ne uloga koja će ostati jedina zapamćena u karijeri mladog glumca.”Logan Lucky” zabavan je, duhovit i razigran povratak Stevena Soderbergha režiji. Pauza koja je trajala četiri godine nije ostavila previše traga i Soderbergh je, uz pomoć vrlo dobrih glumačkih izdanja, na pravi način počeo drugi dio redateljske karijere.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)