SNJEGOVIĆ

REDATELJ: Tomas Alfredson
GLAVNE ULOGE: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloe Sevigny, Val Kilmer, J.K. Simmons, Charlotte Gainsbourg
TRAJANJE: 119 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Snowman

 

Nakon dugog čekanja Harry Hole doživio je prvu ekranizaciju. Premijera “Snjegovića” filma temeljenog na istoimenom krimiću norveškog pisca Joa Nesboa dogodila se otprilike šest mjeseci nakon domaćeg prijevoda jedanaeste knjige o jednom od najpopularnijih detektiva današnjice. Za mnoge ljubitelje Nesboa upravo je “Snjegović” najbolji i najzanimljiviji slučaj Harryja Holea. “Snjegović” je sedma knjiga po redu no teško je da bi i ona bila ekranizirana da se za književni predložak nije zainteresirao Martin Scorsese. Nesbo nije bio oduševljen bilo kakvom ekranizacijom slučajeva Harryja Holea i odbio je nekoliko ponuda za snimanje film(ova) i tv serija. Nesbo je u nekoliko navrata naglasio da je jedini kojeg ne bi odbio Martin Scorsese. Scorsese se javio, postignut je dogovor o snimanju no, prije svega zbog zauzetosti i probijanja rokova tijekom snimanja “Tišine”, Scorsese je redateljsku stolicu prepustio švedskom redatelju Tomas Alfredsonu (potpisan je kao izvršni producent filma). Prethodnim je filmovima Alfredson pokazao da može i zna ekranizirati kompleksnu književnu priču (“Dečko, dama, kralj, špijun”) i stvoriti vizualno atraktivnu istodobno i jezovitu atmosferu (“Neka uđe onaj pravi”). Ulogu Harrya Holea preuzeo je Michael Fassbender – negodovanje nekih obožavatelja Nesbovih knjiga moglo se očekivati, ali Fassbender je pokazao da se može uhvatiti s interpretacijom zahtjevnih likova (Steve Jobs naprimjer). Fassbender je dio respektabilne glumačke ekipe koju je “Snjegović” okupio, traileri su sugerirali napet, fincherovski triler. Sugerirali no konačni je proizvod daleko je od napetosti.

Radnja filma vodi nas u Oslo. Detektiv Harry Hole je noću pijan, danju mamuran – budi se na ulicama Osla. U predahu između pijanstva Hole radi ono što najbolje zna – policijski posao. Spletom okolnosti počinje raditi na slučajevima nestalih žena. Žrtve nestaju u danima kada počinje sezona snijega. U rješavanju slučaja Holeu pomaže Katrine Bratt, mlada istražiteljica kojoj je rješavanje slučaja ne samo profesionalni nego i privatni izazov…

Jedna od rijetkih dobrih stvari koje se mogu povezati s filmom je činjenica da je film snimljen na autentičnim lokacijama. “Snjegović” je snimljen u Norveškoj – Oslo i Bergen prekriveni su snijegom. Snijeg i zima bi, obzirom na događanja, trebao pojačati ugođaj izgubljenosti, hladnoće (ne samo izražene u stupnjevima Celzija) i prijetnje međutim oni su tek dekor projekta izgubljenog u prebacivanju knjige na film.

Ako bi filmu odnosno redatelju oprostili određene propuste i površnost u oblikovanju nekih likova te nizanje događaja bez ikakvog smisla za isticanje bitnog od nevažnoga, ignorirali bi tek vrh ledene sante problema filma. Ključni i najvažniji nedostatak, za žanr trilera i najvažniji, je odsustvo napetosti. Ako izuzmemo poneki trenutak u finalu filma “Snjegović” je ravna crta bez ikakvih iznenađenja i prevelikih stresova za gledatelje. Osim scenarija (dojam je da su dijelovi naknadno izbačeni) to je zasluga redatelja – niti jednu ključnu scenu Alfredson nije naglasio ili barem je pokušao učiniti važnom, pamtljivom i nakon izlaska iz kino dvorane. Događaji se redaju s toliko nedostatka kreativnosti da u trenucima “Snjegović” izgleda kao prosječna epizoda neke od dokumentarnih televizijskih serija koje rekonstruiraju zločine.

Iako su događanja, zločini i ljudske tragedije koje možemo vidjeti u “Snjegoviću” potresni i brutalno prikazani, povezati ili razviti empatiju prema likovima (tu prije svega mislim na Holea) nemoguća je misija. Likovi su, većinom, nezanimljivi sterilni – neki od njih (nije ih malo) ostaju potpuno nepoznati i nakon odjavne špice (Holeov tim za lov na ubojicu – gledatelj im ne saznaje niti imena). Negativac? Njegova je priča tužna, tragičan događaj iz djetinjstva kriv je za sve, ali ubojica je potpuno nezanimljiv i površan lik.

Većina članova zanimljive, internacionalne glumačke ekipa potonula je u sivilu “Snjegovića”. Fassbender se, najmanje svojom zaslugom, muči s interpretacijom karizmatičnog, sposobnog, ali porocima izranjavanog detektiva. Njemački je glumac izvukao koliko je mogao iz scenaristički slabašno napisanog glavnog protagonista. J.K. Simmona izgleda skandinavski, ali Arve Step je brzo uletio, a još brže izletio iz filma. Rebecca Ferguson je solidna dok je Val Klimer kao Gert Rafto…. ma najbolje da se uvjerite sami.

“Snjegović” je triler lišen uzbuđenja, napetosti i redateljske vizije. Očekivanja da će prva priča o detektivu Harryju Holeu postati pravi, punokrvni triler rastopila su se kao snjegović na proljetnom suncu.

OCJENA: 4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)