ZAKON JAČEG

REDATELJ: Ric Roman Waugh
GLAVNE ULOGE: Nicolaj Coster-Waldau, Lake Bell, Jon Bernthal, Jeffrey Donovan, Holt McCallany, Benjamin Bratt
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: Shot Caller

“Gotovo je. Zaboravi da postojim.” – Jaco

Epizode sedme sezone “Igre prijestolja” posljednjih su tjedana najkomentiraniji televizijski događaj. Nove epizode nastavljaju staru formulu uspjeha, gledanost je i dalje velika, osma sezona je, istina u nešto kraćem izdanju, najavljena. “Igra prijestolja” posebna je, između ostalog, i po činjenici da u svakoj sezoni na, više ili manje, brutalan način umire neki od glavnih protagonista. Jedan od rijetkih važnijih likova koji su preživjeli sve sezone je Jaime Lannister. Kakve veze ima Jamie Lannister i recenzija filma “Zakon jačeg”? Poveznica je glavni glumac Nicolaj Coster-Waldau. Prva asocijacija kada se spomene danski glumac upravo je “Igra prijestolja”, neki ga pamte po vrlo dobroj ulozi u trileru “Lovci na glave”. “Zakon jačeg” vjerojatno je najbolja uloga u glumčevoj karijeri (vjerojatno samo iz razloga jer pisac ovih redaka nije pogledao sve filmove u kojima nastupa Coster-Waldau – nedostaje nekoliko naslova iz ranije faze njegove karijere) i jedan od glavnih razloga zbog kojih vrijedi pogledati film kojeg možete potražiti u kinima.

Uvodne minuta upoznaju nas sa zatvorenikom koji piše pokajničko-katarzično pismo sinu. “Očevi se nadaju da će sinovi krenuti njihovim stopama” govori odnosno piše Money i dodaje kako se nada da će mu (sin) oprostiti. Pomalo čudne rečenice s obzirom na to da je upravo odslužio kaznu i izlazi na slobodu. Sljedeća scena vraća nas u prošlost kada je Money bio Jacob – obiteljski čovjek s dobrim poslom i uobičajenim životnim problemima i planovima. Sve do noći kada se Jacobova sudbina zauvijek mijenja. Noći kada Jacob postaje Money…
Filmovi koji se bave zatvorskom tematikom (trileri ili drame sasvim je svejedno) rado su gledani no ponekad znaju upasti u zamku klišeja i već viđenoga (od likova koji tijekom boravka u zatvoru postaju novi ljudi, pročitaju sve knjige u zatvorsku knjižnicu i pronađu smisao života do onih koji tijekom služenja kazne prežive psihofizičko zlostavljanje, ali se ne slome). “Zakon jačeg” nije takav film – prvenstveno zbog nijansiranja počinjenog zločina i glavnog protagonista.
Film preispituje mogućnost prema kojoj počinjeni zločin ima iste posljedice, ali različite motive i počinitelje. Čovjek koji je nesretnim slučajem oduzeo nečiji život može služiti kaznu u društvu brutalnih i(li) masovnih ubojica. Nije pravilo, ali može se dogoditi. Redatelj ne želi kritizirati sustav ili uspoređivati krivnju i težinu zločina već se bavi posljedicama. U trenutku kada Jacob dolazi u zatvor preostaje mu borba za život. Druga opcija je predaja odnosno vrlo brzi odlazak u vječna lovišta.

Iako je transformacija glavnog protagonista ponešto ubrzana redatelj pogađa u srž – u trenucima kada mu je ugrožen opstanak ugrožen Jacob postaje Money – brutalan tip kojem je motivacija preživjeti i sačuvati obitelj. Posljedice su teške no drugog izbora nema; životinjski nagon za preživljavanjem jedini je način. Putovanje tamnom stranom ljudske prirode završava krvavim finalom filma u kojem gledatelj više nije siguran koliko je agresivnost i nasilje probuđeno u Jacobu isključivo obrambeni mehanizam i zaštita obitelji. Možda je zatvorsko okruženje, borba za opstanak, na površinu donijelo Jacobovu skrivenu, u normalnom životu duboko skrivenu brutalnost i želju za dominacijom. Na gledatelju je da prosudi.
Ispreplitanje sadašnjosti i prošlosti u pripovijedanju filmu donosi napetost i neizvjesnost. Gledatelj ne zna i teško je predvidjeti u kojem će pravcu priča krenuti i kako će završiti. Dojam napetosti i neizvjesnosti kvari izuzetno iritantna glazba koja se često pojavljuje u pogrešnim trenucima.
Ric Roman Waugh (redatelj i scenarist filma) secira i zatvorski sustav. Nasilje eskalira, leševi se gomilaju i Money postaje zatočenik sve strožih kaznionica. Redatelj je prikazao kako i iza zatvorskih zidina ima razlika. Ovisno o težini zločina.
Spomenuti Coster-Waldau prvo je glumačko ime filma. Od ostalih vrijedi spomenuti Punishera Jona Berthnala (ovoga puta pretjerano nabrijan) i upečatljivog Holta McCallanya u sporednoj ulozi lika kojeg zovu Zvijer.
“Zakon jačeg” kombinacija je trilera i drame u kojem glumački dominira Nicolaj Coster-Waldau. Ispod površine zatvorskog filma krije se krvava priča o preživljavanju u najtežim uvjetima. Brutalna je to i napeta priča koja prikazuje kako jedan trenutak mijenja život. Zauvijek.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)