REDATELJ: Brian De Palma
GLAVNE ULOGE: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, John Leguizamo, Viggo Mortensen, Lusi Guzman
TRAJANJE: 144 minute
NAZIV ORIGINALA: Carlito’s Way
GODINA PROIZVODNJE: 1993

I’ve lived a life that’s full
I’ve traveled each and every highway
But more, much more than this
I did it my way….


“Nema prijatelja u ovom usranom poslu.” – Carlito Brigante

“My Way” u izvedbi Franka Sinatre (ili Elvisa Presleyja ako Vam je draže) jedna je od najpopularnijih i najvažnijih pjesama u povijesti. Pjesma za koju je tekst napisao Paul Anka govori o podvlačenju crte na kraju životnog puta i danas je, desetljećima nakon nastanka, rado slušana kod ljubitelja muzike svih generacija. Kada bi “My Way” preveli na filmski jezik rezultat bi bio “Carlitov način”. Ne samo zbog sličnosti originalnog naslova (“Carlito’s Way”) već zbog činjenice da je glavni (anti)junak filma poznat pod imenom Carlito Brigante sve životne poteze vukao na svoj način. Čak i kada su odluke na njegovu štetu i donose kobne posljedice. Tko je dosljedni i principijelni Carlito Brigante?

Nakon pet godina zatvora Brigante izlazi na slobodu. Bivši diler odslužio je višegodišnju kaznu, nije odao niti jednog suradnika i time je povećao ionako veliko poštovanje i autoritet koji ima na ulici. Nakon noći slavlja Carlito otkriva odvjetniku Kleinfeldu kako nema namjeru vratiti se starom načinu života. Gotovo je s krijumčarenjem i prodajom droge – Brigante želi normalan život. Cilj je skupiti dovoljno novca, otići na Bahame i iznajmljivati automobile turistima. Plan izgleda jednostavno no pobjeći od prošlosti i lažnih prijatelja nije jednostavno. Posebno ako se zoveš Carlito Brigante i probleme rješavaš na svoj način.

Jedan od najvećih izazova ekipi filma bio je bijeg od “Lica s ožiljkom”. Žanrovski, “Carlitov način” sličan je “Licu s ožiljkom”, redatelj (De Palma), producent (Michael Bregman) i glavni glumac (Pacino) isti su u oba filma. Uz sve navedeno Brian De Palma angažirao je čak pet sporednih glumaca koji su nastupili u “Licu s ožiljkom”. Sumnje su nestale odmah nakon premijere – “Carlitov način” svoj je , vrhunski film potpuno ravnopravan u pojedinim detaljima i superiorniji “Licu s ožiljkom”.

“Carlitov način” je priča o pokušaju bijega od vlastitih demona prošlosti. Pokušaj da se postane bolji čovjek i, kada se uzme u obzir Carlitov odnos s Gail, želja za iskupljenjem. Sve navedeno želje su glavnog protagonista koje bi, vjerojatno, bile ostvarene da nije njegovog načina – principa i uvjerenja od kojih ne želi odstupiti.

Carlito je autoritet, legenda ulice, čovjek kojeg poštuju. Nakon izlaska iz zatvora želi promijeniti život i tom je odlukom, na neki način, zapečatio svoju sudbinu. Svijet kojem je pripadao, nasilan je, nemilosrdan i okrutan (u kojoj mjeri najbolje pokazuje događaji nakon izlaska iz zatvora kada mlađahni Carlitov rođak životom plaća sudjelovanje u trgovini drogom). Pobjeći od njega teška je, gotovo nemoguća misija, bijeg košta 75 tisuća dolara – Brigante bi vjerojatno uspio da nije vjerovao krivim ljudima i slijedio vlastite principe.

Glavni protagonist tragičan je lik – gledatelja impresionira, ponekad i ozbiljno nervira koliko je dosljedan i uporan da stvari odradi na svoj način. Usluga ubija brže od metka.” – govori Brigante odvjetniku Kleinfeldu. Da, ubija, ali Carlito Brigante neće zaboraviti vratiti uslugu. Mada osjeća kako je upravo dug koji vraća odvjetniku metak koji će ga ubiti.

Katarza koju je Carlito prošao u zatvoru dodatno je pojačana nakon izlaska na slobodu – većina članova stare ekipe su pokojni ili u zatvoru – na ulici su neki novi klinci. Žestoki, željni slave, krvi i dokazivanja. Kokain je zamijenio heroin. Želja za novim životom dodatno je pojačana nakon susreta s Gail (Pacino je inzistirao da ulogu Gail preuzme Penelope Ann-Miller) starom/novom ljubavi. Malo je nedostajalo da bivši zatvorenik, kralj ulice postane obiteljski čovjek.

Radnja filma smještena je u 1975. godinu. Duh i izgled vremena odlično su pogođeni i preneseni na film. Kostimografija je izvrsno odrađena – odjeća u kojoj gledamo likove filma posljednji je krik mode sedamdesetih.

“Carlitov način” kriminalistička je drama s elementima tragedije kojoj, unatoč činjenici da gledatelj od uvodnih minuta zna sudbinu glavnog protagonista, ne nedostaje napetosti. Završna scena, obračun na željezničkom kolodvoru intenzivno je, izvrsno finale priče o Carlitu Briganteu.

Maestralane su glumačke izvedbe koje možemo vidjeti u filmu. Teško je odabrati tko je ostvario snažniju ulogu – Pacino kao Carlito ili neprepoznatljivi Sean Penn u ulozi ljigavog, dvoličnog, kokainom izluđenog odvjetnika Kleinfelda. Očekivanja od Penna i Pacina bila su velika, ali odlične su izvedbe i manje poznatih Johna Leguizama i Luisa Guzmana. Leguizamo briljira u ulozi kriminalca u usponu, teatralnog, pomalo karikaturalnog Bennyja Blanca. Većinu scena u kojima se pojavljuje glumac je, nakon dugih pregovora s redateljem, improvizirao. Guzman je pak izvrstan u ulozi Pachange – Carlitove desne ruke živopisnog izgleda. Benny Blanco i Pachanga, svaki na svoj način, dio su tragične sudbine glavnog protagonista filma.

U impresivnim filmografijama redatelja De Palme, Pacina i Penna “Carlitov način” često je podcijenjen i ne dobiva zasluženo mjesto. Kriminalistička priča o čovjeku koji želi početi novi život briljantno je režiran i odglumljen film koji pripada među najbolja ostvarenja devedesetih godina prošloga stoljeća.