BRŽI OD NAJBRŽIH

REDATELJ: Antonio Negret
GLAVNE ULOGE: Scott Eastwood, Ana de Armas, Gaia Weiss, Clemens Schick, Freddie Thorp, Jacomo Morier
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Overdrive

 

Andrew i Garrett Foster braća su po ocu, ali ne i po majci. Bave se krađama automobila i upravo su odradili najveći posao u životu. Ukrali su Bugatti vrijedan 40 milijuna dolara. Automobil Fosteri nisu imali namjeru zadržati – krađa je odrađena po narudžbi no problemi nastaju kada se otkrije da automobil pripada lokalnom kriminalnom šefu Morieru. Morier saznaje za krađu i ucijeni Fostere – imaju tjedan dana da ukradu Ferrari 250 proizveden 1962 godine koji je u vlasništvu Maxa Klempa, gangstera i dugogodišnjeg, najvećeg Morierovog protivnika. Polubraća sastavljaju ekipu koja bi trebala pomoći u krađi kultnog, supervrijednog automobila.
Veliki je marketinški trud domaći distributer uložio kako bi zainteresirao publiku za gledanje filma. “Brži od najbrži” nije visokobudžetni, hollywoodski projekt, nema jaku glumačku ekipu, ali je ipak imao snažnu reklamnu kampanju. Za kupnju ulaznice dijelili su DVD filmovi i popusti u jednoj od auto kuća. Podaci o gledanosti filma nisu poznati no “Brži od najbržih” jedan je od najslabijih projekata koje je dobio prostora u multipleksima filmske 2017 godine.

“Brži od najbržeg” zapravo je europska (većina radnje odigrava se u Marseilleu) kopija “Brzih i žestokih”. Iako je serijal o brzima i žestokima daleko od savršenog, u usporedbi s filmom kolumbijskog filmaša Antonia Negreta je superioran u svim elementima. Likovi braće Foster i suradnika izgledaju kao slabašno napisani protagonisti iz ispodprosječne tinejdžerske serije. Sve važno i spomena vrijedno događa se u prvih nekoliko minuta filma (prvenstveno zbog upoznavanja s likovima) i zadnjih desetak minuta (nekoliko zanimljivih akcijskih scena). Sve između nezanimljivo je i neuzbudljivo, ponegdje i potpuno suludo nizanje filmskih minuta.

S obzirom na najave film i nema previše akcijskih scena. Spomenuti završetak i uvod jedini su snažniji akcijski trenuci filma. Između toga gledamo okupljanje ekipe, pretjerani broj podzapleta, lošu interakciju između likova i slabašnu glumu. Likovi su sterilni i prazni, obilježeni lošom glumom.

U moru grozno napisanih dijaloga i bezličnih likova vrijedi, ne zbog činjenice da je izuzetak već zato što je riječ o svojevrsnom worst off filma, spomenuti Jacoma Moriera (tumači ga francuski glumac Simon Abkarian). Nemilosrdni, iskusni gangsterski vuk kolekcionar je skupih automobila i obogatio se, između ostalog, na uvozu katrana (?!). Posebno je upečatljiva Morierova priča o majci – njenom smradu po ribi koji je valjda ostavio traumu na malog Jacoma. Na kraju priče brutalni je kriminalac prevaren od ekipe koja podsjeća više na grupu studenata nego na kriminalce.
“Brži od najbržih” sadrži nekoliko predivnih kadrova Marseilla i okolice. Šteta je da spomenuti kadrovi kratko traju. Ne može se reći da filmu nedostaje ljepote – kubanska glumica Ana de Armas (krajem godine Anu ćemo gledati u novom “Blade Runneru”) glavni je adut u tom dijelu filma. No uzalud Anina ljepota i šarm mladog Eastwooda kada su likovi izgubljeni u tankoj priči.
Nakon nekoliko nastupa u filmovima s jakim glumačkim ekipama (“Odred otpisanih”, “Brzi i žestoki 8”) u kojima je tumačio sporedne uloge, mlađem je Eastwoodu “Brži od najbržih” trebala biti potvrda da može nositi film kao glavna figura. No, “Brži od najbržih” je pričom odnosno radnjom toliko slabašan projekt da je nemoguće procijeniti koliki je akcijski potencijal Scotta Eastwooda.
Agresivna i sveprisutna reklamna kampanja neka Vas ne zavara – “Brži od najbržih” bezlična je kompilacija već viđenog koja je zalutala u domaće kino dvorane.

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)