REDATELJ: John Lee Hancock
GLAVNE ULOGE: Michael Keaton, Nick Offerman, John Caroll Lynch, Laura Dern
TRAJANJE: 115 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Founder 

 

“Posao je rat. Pas jede psa, štakor štakora.” – Ray Croc

 

Jedno od najvećih iznenađenja kod objave ovogodišnjih nominacija za “Oscara” bilo je potpuno ignoriranje “Osnivača”. Teško je otkriti razloge ignoriranja jer “Osnivač” je projekt po mjeri članova Akademije. Priča o licu i naličju američkog sna, uspjehu najpoznatijeg lanca brze prehrane i jednom od najvećih američkih brandova (brojke su doista impresivne: svakodnevno se u restoranima “McDonaldsa” hrani se više od 68 milijuna ljudi, “McDonalds” zapošljava 375.000 ljudi) koji ima poslovnice u 120 zemalja izgledala je kao sigurna oklada za poneku nominaciju. U utrci za nominacijama “Osnivaču” nisu pomogli ni meštri od Oscara, braća Weinstein potpisani kao izvršni producenti filma. Objava nominacija odnosno dodjela ovogodišnjih nagrada su prošle bez “Osnivača” i bez obzira na činjenicu da je film i tijekom prikazivanja u kinima ostao pomalo neprimjećen riječ je o filmu koji vrijedi pogledati.

“Osnivač” nije film koji se bavi štetnim posljedicama čestog konzumiranja brze hrane (o tome je ionako sve ispričano u izvrsnom dokumentarcu “Superveliki ja” iz 2004 godine). “Osnivač” nije ni film o početku priče o “McDonaldsu”. Film govori o trenutku kada su Dick i Mac McDonald pustili vuka u kokošinjac – trenucima kada restorani prestaju biti lokalna te postaju državna stvar. Vuk koji je pušten u kokošinjac (upravo tim su riječima braća McDonalds kasnije opisivali trenutak kada su pristali na suradnju) je Ray Croc. Croc je trgovački putnik, inovator koji diljem SAD-a pokušava prodati aparate za miksanje frapea. Prodaja ne ide najbolje pa je Croc iznenađen nakon narudžbe iz San Bernadina. Tamošnji restoran naručio je šest komada, Croc provjerava narudžbu misleći da je greška, ali vlasnici pojačavaju narudžbu. Croc se odlazi uvjeriti o kojem je restoranu riječ i odlazi na lice mjesta gdje naručuje najbolji hamburger koji je u životu pojeo. Upoznaje Dicka i Maca vlasnike restorana koji mu objašnjavaju način funkcioniranja restorana. Oduševljen viđenim Croc braći ponudi suradnju. Dick i Mac isprva ne žele surađivati, ali nakon Crocovog uvjeravanja pristaju potpisati ugovor kojim Ray Croc postaje partner restorana “Mc Donald’s”.

 

U mnogim tekstovima i filmofilskim raspravama tuguje se zbog sudbine koja je snašla McDonaldse i Croca se prikazuje kao simbol onog najlošijeg što kapitalizam nudi. U redu, Croc je beskrupulozno ukrao sjajno realiziranu ideju organizacije, načina funkcioniranja restorana brze hrane (film detaljno i vrlo zanimljivo objašnjava način pripremanja hrane), stvorio korporativno čudovište, ostvario američki san uz puno pohlepe i na kraju priče ponizio braću McDonalds. Da, Croc je bio poslovni Terminator, beskrajno uporan i tvrdoglav (mnogi će reći i lud obzirom da je spreman žrtvovati sve za uspjeh) u namjeri da ostvari zamisli. No, priča o McDonaldsu daleko je od srcedrapajuće priče u kojoj veliki jedu male. U trenutku kada upoznaje braću McDonalds, Croc je pomalo frustrirani, nimalo bogati lovac na američki san. Nikakav korporativni div koji uništava male. U samom startu pada u vodu priča o nekakvom korporativnom preuzimanju. Croc je imao ideje kako unaprijediti posao (neke su bile odlične, neke baš i ne) i sve je morao dogovarati s braćom. No, u većini slučajeva nailazio je na neodobravanje i(li) oprez. Nestrpljiv u realizaciji ideja, Croc se otrgnuo kontroli. Na kraju priče braći je isplaćen veliki novčani iznos kako bi Croc postao jedini vlasnik kompanije. Sve navedeno govori da “Osnivač” nije uobičajna priča o velikima i malima već je riječ malo drugačijoj priči o uspjehu. Uspjehu Croca koji je za McDonaldse značio poslovni poraz. Ne samo Crocovom zaslugom.

 

Osim detaljnog prikaza neprijateljskog preuzimanja, “Osnivač” vrlo jasno prikazuje trenutak kada Ray Croc postaje veliki igrač. Gle čuda, kao i u slučaju posljednje ekonomske krize (koja se, znamo svi, iz SADa prelila i na ostatak svijeta) glavni razlog su zemljišta odnosno nekretnine. U trenutku kada je Croc počeo kupovati (do tada je plaćao višegodišnji najam) zemljišta ne kojima je gradio restorane postaje nezadrživ i McDonalds se nezaustavljivo širi. Nije sve u novcu, ima nešto i u nekretninama.

Trenuci kada Croc dobija savjet o kupnji zemljišta jedan je od nekoliko nejasnih detalja filma. Croc se tada nalazi u teškoj financijskoj situaciji, ali vrlo brzo kreće s kupovinom diljem Amerike. Jedan od detalja koji su prebrzo i pomalo površno obrađeni.

Redatelj nije propustio prikazati i dijelove Crocova privatnog života. Zanimljivo je vidjeti kako Croc i njegova fatalna Joan vode noćne telefonske razgovore. Ne, ne nisu izljevi romantike i strasti – riječ je o atraktivnoj lokaciji za novu poslovnicu.

Michael Keaton izvrstan je u glavnoj ulozi. Glumac je vidljivo raspoložen i njegova interpretacija ima dozu ludila i nevjerojatne gladi za uspjehom. Keaton je glavna, ali ne i jedina glumačka vrijednost filma – vrlo dobri su i Nick Offerman i John Carrol Lynch u ulogama braće McDonald.

“Osnivač” je priča o trenucima kada restorani McDonalds prestaju biti lokalna i postaju globalna pojava zahvaljujući beskrupuloznom i nemilosrdnom Rayu Crocu. Čovjeku koji je iskoristivši tuđe ideje stvorio jednu od najvećih svjetskih kompanija i bez kojeg bi McDonalds zauvijek ostao samo restoran brze hrane tamo negdje u San Bernardinu.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)