IZGUBLJENI GRAD Z

REDATELJ: James Gray
GLAVNE ULOGE: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Ian McDiarmid, Tom Holland, Angus Macfayden
TRAJANJE: 141 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Lost City of Z

“Tako malo znamo o ovome svijetu.” – Percy Fawcetta

Životna priča britanskog arheologa, kartografa, ratnika i istraživača Percya Fawcetta iznenađujuće dugo je čekala filmsku ekranizaciju. Opsjednut potragom za mitskim gradom Z i neotkrivenom, izgubljenom civilizacijom Fawcett je nekoliko puta organizirao je opasne ekspedicije i odlazio u neistražene i po život opasne prašume Mato Groosa. Svaka ekspedicija u Amazoniji trajala je nekoliko godina i Fawcett je u potrazi za El Doradom žrtvovao i dio obiteljske priče.
Knjiga “Izgubljeni grad Z” (objavljena 2007 godine) u kojoj je David Grann najnovija arheološka saznanja povezao s Fawcettom oduševila je i zaintrigirala Brada Pitta. Pitt je odlučio producirati film u kojem bi tumačio glavnu ulogu. No priča se, zbog različitih razloga (financije, zauzetost članova ekipe…), zakomplicirala i tek nakon gotovo desetljeća traženja film je realiziran. Pitt je odustao od uloge, ostao je producent dok je scenarist i redatelj postao James Gray (“Mala Odessa”, “The Yards”. Gray je bio prvi Pittov izbor, filmaš je radio na scenariju nekoliko godina da bi cijela priča bila završena početkom 2017 godine.

Filmska priča o Percyu Fawcettu ne može izbjeći usporedbe i(li) prisjećanje na Indianu Jonesa (legenda kaže da upravo Fawcett jedan od likova koji je bio inspiracija kod rođenja dr. Jonesa). Uvodne minute filma upoznaju nas s glavnim protagonistom koji je, za razliku od Indya, dramski snažniji lik i filmski manje zabavan. Zajednička je strast prema istraživanju.
Fawcett je predan cilju – istraživanja u Amazoniji, potraga za izgubljenim gradom njegova je životna motivacija, opsesija. Motivi nisu isključivo želja za otkrivanjem nepoznatog te upoznavanje novih kultura. Fawcett želi oprati obiteljsko ime jer kako govori jedan od likova, pripadnik visokog društva Fawcett nije imao sreće s precima. Dokazati da se može nositi s izazovima i potvrditi se pred pripadnicima tadašnje društvene elite. Fawcettova putovanja i nove spoznaje stvaraju filantropa koji se suprotstavlja tadašnjim rasističkim predrasudama o plemenima uz Amazonu. Upoznavši njihov način života istraživač je impresioniran vještinama koje su pripadnicima plemena omogućila preživljavanje. Uz sve navedeno Fawcett je i vojnik te obiteljski čovjek. Da, slojevita i intrigantna priča o Percyu Fawcettu dobila je pravu, punokrvnu filmsku ekranizaciju.

Gray je burnu i slojevitu životnu priču glavnog protagonista uspio ispričati istaknuvši bitne detalje njegove biografije. Izazov je bio ogroman – Fawcett je osam puta odlazio u prašume, ratovao u Prvom svjetskom ratu a za razumijevanje lika važna je i obiteljska priča. Gray je potragu za posljednjim komadićem slagalice čovječanstva skratio na tri ključna istražiteljeva putovanja. Bez obzira na izostavljanja određenih detalja biografije glavnog protagonista cjelina je sadržajna, potpuno nas upoznaje s najvažnijim detaljima Fawcettova života, ali i društveno-političkim okruženjem u kojem je istraživač živio i radio. Gledatelj koji prije početka filma nije detaljnije upoznat s Fawcettom (taj sam!) bez problema pohvatati će sve niti istraživačeva lika i djela.

Grayov film nije izgubljen i ugušen u pikselima već je vizualno predivno iskustvo ponajviše zbog Dariusa Khondjija meštra od fotografije poznatog po impresivnim ostvarenjima u filmovima “Sedam”, “Soba panike” i “Alien: Uskrsnuće”. Khondjijeva kamera, scenografija i kostimi zaslužni su za uvjerljivost povratka na početak dvadesetog stoljeća.
Fawcettova životna priča ne bi bila potpuna bez njegovih suputnika i članova obitelji. Isto vrijedi i za glumačku ekipu filma – Charlie Hunnam je odmjeren i uvjerljiv u glavnoj ulozi (kino program uskoro donosi još jednu povijesnu glumčevu ulogu – priču o Kralju Arthuru u režiji Guya Ritchieja) no film sadrži i izvrsna izdanja Hunnamovih kolega. Prvi među jednakima je Robert Pattinson u izuzetno zreloj i upečatljivoj ulozi Fawcettova suputnika (često i supatnika) Henrya Costina. Sienna Miller iznenađujuće dobra u ulozi gospođe Fawcett, treba spomenuti i Spidermana Toma Hollanda u ulozi sina. Ljubitelji “Ratova zvijezda” prepoznat će Imperatora u jednoj od sporednih uloga…
“Izgubljeni grad Z” pripada onim filmovima kakve nemamo prilike često gledati u kino dvoranama. Pustolovna priča, temeljena na biografiji istraživača Percya Fawcetta, vizualno impresivna s vrlo dobrim glumačkim izvedbama vraća nas na početak 20 stoljeća. Film o predanosti, časti, hrabrosti i obitelji ispunjava kroničan nedostatak pustolovnih filmova i pred gledatelja donosi intrigantnu i snažnu životnu priču.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)