AMERIČKA PASTORALA

REDATELJ: Ewan McGregor
GLAVNE ULOGE: Ewan McGregor, Jennifer Connoly, Dakota Fanning, Rupert Evans, David Straithairn
TRAJANJE: 108 minuta
NAZIV ORIGINALA: American Pastoral

“Život je kratak dio vremena u kojem si živ.”

Ewan McGregor odlučio je započeti redateljsku karijeru. Škotskog glumca u prvu je glumačku ligu katapultirala uloga Rentona u “Trainspottingu”. Dvadesetak godina McGregor je gradio i izgradio respektabilnu glumačku karijeru u kojoj je bilo različitih uloga (od “Krupne ribe” preko pisca iz sjene do Obi-Wan Kenobija). Nakon glumčeva povratka na mjesto sreće (“Trainspotting 2”) koje smo nedavno imali prilike gledati u domaće je kino dvorane sramežljivo stigao i McGregorov redateljski dugometražni prvijenac “Američka pastorala”.
Film je temeljen na istoimenom književnom predlošku američkog pisca Philipa Rotha. Za “Američku pastoralu” Roth je 1997 godine nagrađen Pulitzerovom nagradom. Roman je, prema riječima kritičara, izvrstan pregled povijesti u jednom od najturbulentnijih razdoblja SAD-a. Veliki izazov za redatelja debitanta. Bez obzira na glumačko iskustvo.

Film počinje na proslavi godišnjice mature. Nathan Zuckerman prihvatio je poziv na okupljanje kako bi se podsjetio mladosti. Susreće Loua Levova, kolegu iz školskih dana i brata zvijezde srednje škole – Swedea. Swede je bio dečko koji je obećavao – vrhunski sportaš, dobar učenik kasnije i ratni veteran. Oženio je lijepu i odlučno Dawn, bivšu misicu i samo je nebo bila granica. No život često neočekivano promiješa karte i Swedeova obiteljska i životna priča počinje se rušiti u trenutku kada bi trebao postati najsretniji. Rođenjem djeteta. Kćeri Merry.
“Američka pastorala” pokušaj je prikaza kako povijesno-društvene okolnosti utječu na sudbinu obitelj. Levovi pripadaju srednjem sloju tako često spominjanom kao temeljem američkog društva. S obzirom na turbulentno povijesno razdoblje u kojem se odigrava radnja priča je imala ogroman potencijal. Potencijal koji, nažalost, nije iskorišten ponajviše zbog površne adaptacije književnog predloška. Mnogi su detalji, trenuci filma na kojima je vidljivo da su određeni detalji radnje i likovi slabašno obrađeni. Scenarij je u priličnom neredu – događanja se, često, prebrzo izmjenjuju. Neki od protagonista ostaju potpuno neobjašnjeni i stvara se narativni kaos.

Osnovna tema filma – prikaz kako se američki san Swedea Levova polako pretvara u noćnu moru isprepliće se s nizom motiva iz američke povijesti (McGregor koristi dokumentarne snimke), ali i obiteljskom dramom. Vijetnamski rat, klasne razlike, rasno pitanje, pasivnost srednje klase, terorizam, anarhisti detalji su koji utječu na obiteljsku situaciju Levovih. Unutar obitelji redatelj se bavi odnosom roditelja i kćeri i buntom adolescentnog doba. Buntom, otporom prema sistemu koji proizvodi smrtonosne posljedice. Sve navedeno izgleda zanimljivo, ali spomenuti nered u scenariju rezultirao je neuvjerljivom pričom i nizom propusta u priči (tko je djevojka koja postaje veza između oca i kćeri?).
Priča film NIJE temeljena na istinitoj priči no McGregor se trudi ostaviti dojam povijesne vjerodostojnosti. Film ima uvjerljiv retro izgled no uvjerljivost filma bitno je oslabljena detaljima poput sudbine odrasle Drew. Nakon burnih mladih godina izgubljena duša pridružuje se sekti čiji članovi prekrivaju usta kako ne bi naudili zraku i ne kupaju se kako ne bi naškodili vodi ?!

Redateljski prvijenac McGregora nije donio nezaboravno izdanje McGregora glumca. Uloga čovjeka koji je bio programiran za uspjeh, ali ga je obiteljska situacija uništila pravi je glumački izazov. No McGregorove emocije nisu prirodne, lik Swedea Levova često izgleda umjetno sa slabašnim prikazom emotivnim stanja. Jennifer Connelly dobra, ali i ona pamti bolje glumačke dane. Najsnažnije glumačke figure filma su mala i velika Merry Levov (Dakota Fanning i Hannah Nordberg).
Redateljski debi Ewana McGregora pamtit će se po nerealiziranim ambicijama – priči koja je obećavala puno, ali ostvarila vrlo malo. Glavna obilježja u priči o obiteljskoj noćnoj mori djelomično uzrokovanoj i situaciji u američkom društvu su nered u scenariju i površnost.

OCJENA: 5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)