ZLATO

REDATELJ: Stephan Gaghan
GLAVNE ULOGE: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard, Toby Kebbell
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Gold 

 

“Nevjerojatno je kako malo zlatne prašine može promijeniti život.” – Kenny Wells

 

Matthew McConaughey ponovo je u potjeri za zlatom. Nakon uloga u filmovima “Sahara” i “Nije zlato sve što sja” (originalni naziv “Fool’s Gold”), McConaughey je prihvatio ulogu u “Zlatu”, projektu kojeg je trebao režirati Michael Mann (“Vrućina”, “Colateral”). Glavnu ulogu trebao je preuzeti Christian Bale, ali je zbog zauzetosti drugim projektima morao odustati. Početak snimanja se odgađao, “Zlato” je napustio i Mann, u redateljsku stolicu sjeo je Stephen Gaghan poznat po intrigantnoj “Syriani” iz 2005 godine.
McConaughey tumači Kennya Wellsa treću generaciju istraživača, tragača za vrijednostima zemljine unutrašnjosti. Kenny nije uspješan kao njegov otac; kraj je osamdesetih godina prošloga stoljeća i posao baš i ne cvjeta. Tragaču prijeti bankrot i oduzimanje kuće opterećene hipotekom. No, Kenny se ne predaje i doslovno slijedi vlastiti san – odlazi u Indoneziju, udružuje se s geologom Michaelom Acostom koji tvrdi da zna gdje se nalazi jedna od najvećih zlatnih žila na svijetu.

Priča filma djelomično je temeljena na istinitim događajima. Redatelj odnosno scenaristi dodali su nove detalja na priču o usponima i padovima Kennyja Wellsa. Bez obzira na kombinaciju stvarnih i izmišljenih događaja “Zlato” sadrži mnoga već viđena scenaristička rješenja. Davne je 1948 godine John Houston u “Blagu Sierra Madre” pokazao kako pronalazak zlata postaje prokletstvo i uzrokuje tragične događaje. Iako “Zlato” zapravo i nema tragičan završetak Gaghan je na Houstonovom tragu. 
Kada bi “Zlato” podsjećalo samo na “Blago Sierra Madre” to i ne bi bio problem. Naravno, Houstonov film je superioran Gaghanovu no on je realiziran prije gotovo sedamdeset godina i posveta, podsjećanje na Bogarta (slučajne ili namjerne sasvim je svejedno) nisu promašena ideja. Puno veći problem “Zlata” je da dijelovi filma stilom i radnjom podsjećaju na recentne naslove poput “Vuka s Wall Streeta”, “Psi rata” i “Infiltrator”. Osim što podsjeća “Zlato” je i inferiorniji u odnosu na navedene filmove. Ponajviše zbog rupa u priči.

Kako je “Zlato” temeljeno i na istinitim događajima teško se pomiriti s nelogičnostima bitnim za radnju filma (npr. kako je moguće da čovjek pred bankrotom koji poslove vodi i kafića uspije skupiti desetke tisuća dolara za posao? ) Usponi i padovi glavnog junaka također su poznati – pronalaskom zlata Wells ulazi u visoko društvo koje ga prihvaća zbog novca. Tamo vladaju drugačija pravila igre od onih na koje je Wells navikao pa postoji mogućnost da velike ribe progutaju malu. Novac donosi probleme i u Wellsov privatni život. Tragač se počinje ponašati kao zvijezda s Wall Streeta.

Tanak je i prilično neuvjerljiv pokušaj da se motivacija glavnog junaka objasni kao strast za pronalaskom zlata a ne željom da se obogati. Želja za bogatstvom glavni je pokretač radnje, pokušaj da se priča prikaže kao ostvarenje (američkog ?) sna lišenog ambicija za materijalnim nije uspjela.

Producenti i redatelj filma napravili su sličnu pogrešku kao i ekipa “Pobunjenika iz okruga Jones”. Priča temeljena na istinitim događajima i McConaughey trebali su biti dovoljni za uspjeh filma, napraviti dobar posao. No, pogriješili su. McConaughey je ponovo izvrstan. Glumčeva transformacija suprotna je od one u “Dobrim dilerima Dallasa”. Nakon ekstremnog mršavljenja, McConaughey je nabacio priličan broj kilograma, stavio protezu i riješio se frizure. Transformacija idealna (zlobnici će reći i proračunata) za nominaciju, ali ostatak ekipe ne prati glavnog protagonista. McConaughey nije mogao sam – neuspjela je njegova interakcija s Edgarom Ramirezom (tumači Michaela Acostu) tako bitna za priču filma.

“Zlato” ne nudi ništa novoga – mnogi detalji radnje već su viđeni. Priča sadrži previše nelogičnosti i glavni razlog za gledanje je (ponovo) izvrsni Matthew McConaughey.

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)