MOONLIGHT

REDATELJ: Barry Jenkins
GLAVNE ULOGE: Mahershala Ali, Naomie Harris, Duan Sanderson, Shariff Earp
TRAJANJE: 111 minuta

Otprilike u ovo vrijeme prošle godine članovi Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti bili su žestoko kritizirani od dijela javnosti i filmskih radnika. Nakon objavljivanja nominacija za nagradu “Oscar” neki su otvoreno prosvjedovali kako su nominacije  isključivo bijele, bez prostora za filmaše drugačije boje kože. Glavni prigovor je bilo ignoriranje filma “Straight Outta Compton” kod nominacija (film je. prema mišljenju glasača, zaslužio tek jednu nominaciju – onu u kategoriji najboljeg originalnog scenarija). Jedan od najglasnijih bio je, a tko drugi, Spike Lee, pozivao je na bojkot Hollywooda no kada su se oglasili tamnoputi filmaši drugačijeg razmišljanja stvari su se stišala. Godinu dana kasnije bijela boja ne dominira nominacijama. U konkurenciji za nagrade u najvažnijih kategorijama su Denzel Washington i “Fences”, biografska drama “Hidden Figures” i Ruth Negga u kategoriji glavne glumice. Najviše tamnoputih nominacija ( dobio je film Barrya Jenkinsa “Moonlight”. Osam nominacija za zlatni kipić završni je lov na nagrade filma koji je na festivalima osvojio više od 160 nagrada u raznim kategorijama. Koliko su neke od ovogodišnjih nominacije stvar kompromisa zbog događanja prije godinu dana stvar je osobnog doživljaja svakog ljubitelja filma odnosno analize nakon što saznamo dobitnike. Prije toga nekoliko rečenica o “Moonlightu”….

“Moonlight” podsjeća na “Odrastanje” Richarda Linklatera. No, za razliku od “Odrastanja”, Barry Jenkins nije čekao odrastanje glavnog glumca već je redatelj za istu ulogu odabrao tri glumca. Radnja prati tri životna razdoblja Chirona. Chiron je drugačiji, njegovo odrastanje je obilježeno je nerazumijevanjem okoline, nasiljem i usamljenošću. Chironova majka Paula, slučajni zaštitnik Juan i njegova djevojka (supruga ?) i prijatelj Kevin jedine su osobe s kojima Chiron razvija ozbiljnije odnose.
Priča o Chironu jednostavna je, već viđena u filmovima, ali jedinstvena po pristupu, duboko intimna i emotivna. Priča o dječaku koji je od najmlađih dana zlostavljan od vršnjaka i zanemaren od majke ulazi duboko u dušu glavnog lika. Chiron je godinama osuđen na gušenje identiteta. Emocije koje Chiron proživljava zbog vlastite životne priče gledatelj, posebno u prvom dijelu filma, može tek zamisliti. Tek tamo nakon otprilike sat vremena filma priznaje kako “isplakao toliko suza da misli kako je iznutra potpuno suh”.

Jenkinsov film sadrži više snažnih, emocijama nabijenih scena. Neke od njih pamte se zbog uvjerljivosti – izgledaju poput dijelova dokumentarnog filma. Neke su pak prepune simbolike. Jedan od najupečatljivijih trenutaka filma je Chironovo učenje plivačkih vještina. Plivati ga nauči Juan (izvrsno izdanje Mahersala Alija – šteta što nakon prve trećine filma nestaje, njegova sudbina ostaje nepoznata) slučajni dječakov zaštitnik i prijatelj. Juan je potreban Chironu kao i Chiron Juanu – dječak je Juanovo životno iskupljenje dok je Juan prva osoba koja nastoji Chirona naučiti plivati. Ne samo u oceanu već i kroz nemirne valove života.
“Moonlight”, između ostalog, prikazuje i homofobno Chironovo okruženje. Homoseksualnost je jedan od razloga Chironova stradanja. No, teško se oteti dojmu da je seksualnost glavnog protagonista pretjerano naglašena. Karakter odnosno osobnost drugačijeg dječaka (pod drugačiji ovdje ne mislim samo na seksualnu orijentaciju – Chiron je na meti vršnjaka od ranog djetinjstva) previše opterećena činjenicom da je Chiron gay. Chironovi problemi, životne nevolje nisu samo stvar njegove seksualnosti već se odnose i na druge životne okolnosti i osobe (majka ovisnica). Zanimljivo je vidjeti i Chironov puni životni krug – od drugačijeg dječaka postaje osoba koja odgovara okruženju u kojem je odrastao.

Redatelj se poigrava bojama i kamerom. Jenkins boje i načine snimanja prilagođuje radnji filma. Rezultat je nekoliko, izgledom, impresivnih scena koje značenjem za radnju filma zaslužuju vizualnu raskoš (uz spomenutu školu plivanja vrijedi spomenuti i buđenje Chironove seksualnosti).
Chirona u različitim fazama života tumače tri glumca – Alex Hibbert, Ashton Sanders i Trevante Rhodes. Svaki od njih daje Chironu dio osobnosti i grade lik. Sporedne glumačke izvedbe vrijedne su svake nominacije odnosno nagrade koje su osvojili. Naomie Harris izvrsna je u ulozi majke-ovisnice dok je Mahershala Ali prvo ime filma. Šteta da Juana nismo vidjeli još u ponekoj sceni filma.
“Moonlight” je intimna, poetična priča o odrastanju u teškim okolnostima. Život Chirica, glavnog protagonista filma potraga je i mirenje s vlastitim identitetom koji je duboko skriven od vanjskoga svijeta.

OCJENA: 8

 

One Comment

  1. Maja Dukan Reply

    Zaboravili ste spomenuti fantastičnu muziku! Na jako istančan način
    prikazana je u trećem dijelu intima glavnog junaka. Vidi se da je to " mali art film", odlično napravljen u svim segmentima , ali mislim da nije trebao dobiti Oscar!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)